Ga naar inhoud
MAP

Een weekendje weg in Friesland

Ontdek tips en dé mooiste overnachtingsplekken voor een weekendje weg in Zuidwest Friesland

Friesland is een hele goede keuze voor een 'wiekein', oftewel weekendje weg. Vooral in Zuidwest Friesland vind je veel mogelijkheden om te varen, fietsen of wandelen tijdens een heerlijk weekendje weg in eigen land. Maar ook op het gebied van cultuur met vele musea en Elfstedenstadjes is er veel te ontdekken. Je kunt er een actief weekend van maken door een watersport te beoefenen of de vele wandel- en fietspaden te verkennen. Of heerlijk relaxen met de vele strandjes aan het IJsselmeer en de Friese meren. Dat betekent dat je een weekend naar Waterland van Friesland kunt boeken voor een romantisch weekend met z'n tweeën in bijvoorbeeld een Bed & Breakfast met privé sauna. Maar je kunt ook genieten met jouw familie in de vele groepsaccommodaties. Je caravan, camper of tent kun je gerust meenemen naar een plek op de vele campings aan het water of in de bossen van Gaasterland. En alsof dat nog niet genoeg is zijn er vele sportieve activiteiten en leuke uitjes voor kinderen in Zuidwest Friesland.

kies jouw accommodatie voor je weekend in Friesland

Bij VVV Waterland van Friesland hebben we een uitgebreide keuze aan vakantiehuisjes, glampingtenten, appartementen en kamers bij hotels en Bed & Breakfasts. Omdat we als VVV zelf wonen in de regio Zuidwest Friesland helpen we je graag bij het maken van je keuze door rechtsonder te klikken op de chatknop. Je wordt dan per chat of per mail geholpen. Boek bijvoorbeeld een heerlijke watervilla met grote tuin rondom in Balk. Of ga luxe kamperen op een camping in Gaasterland in een safaritent. Families van maximaal 10 personen boeken een heerlijk verblijf in een gezinshuis vlakbij een Fries meer. Heerlijk genieten van de rust en ruimte doe je in een boerderijappartement van Ûnder de Wol waar je ook een privé sauna kunt boeken. Bij ons aanbod zie je gelijk welke accommodaties beschikbaar zijn op de door jouw gekozen data.

Boek je weekend weg direct online
Landschap Gaastmeer met voorbijvarende boten.

Fietsen en wandelen tijdens een weekend weg in Friesland

Waterland van Friesland is de perfecte regio in Friesland om te fietsen, wandelen en varen. Want met 841 kilometer van fietsknooppuntpaden van 5-sterrenkwaliteit zijn er een hoop mogelijkheden. Maak mooie tochten langs Elfstedenstadjes, Friese meren of helemaal langs de IJsselmeerkust. In Gaasterland voel je het licht glooiende landschap in de benen en geniet je van de bossen. Of pak in Friesland tijdens een weekend weg 'gewoon' de benenwagen. Er ligt 1.035 kilometer aan wandelpaden om te verkennen. Of je nu gaat voor een kort ommetje, een flinke wandeling of zelfs gaat pelgrimeren: in Waterland van Friesland moet je zijn. Lange afstandswandelingen maak je langs de IJsselmeerkust of kies het pelgrimspad van 260 kilometer genaamd het Odulphuspad. Het Odulphuspad kun je ook wandelen in etappes van 15-20 kilometer en leidt je dwars door de natuur van Waterland van Friesland.

Fietsen in Zuidwest Friesland bij Bed and Breakfast under de wol in oudega

Varen tijdens een weekendje Friesland

Watersportliefhebbers halen natuurlijk hun hart op in Waterland van Friesland. Zwerf in een bootje over de vele Friese meren, kanalen, rivieren en poelen en ontdek dat bijna alles met water verbonden is. Maar watersport is veel meer. Wanneer je van meer actie houdt ga je kitesurfen bij één van de zeven hotspots aan het IJsselmeer, zoals bij Workum of het Mirnser Klif. Zwemmers gaan naar meer dan 25 stranden en suppen en kanovaren kun je in alle Elfsteden. Liever niet zelf varen? Bij VVV Waterland van Friesland zie je op welke dag een rondvaart vertrekt en waar. Veel rondvaarten boek je direct online bij VVV Waterland van Friesland.

een weekend vol kunst en cultuur in friesland

Friesland ademt cultuur. Met onze eigen taal, vele musea en bijzondere tradities zoals de Elfstedentocht mogen we wel zeggen dat Friesland een top of mind bestemming is als je van kunst en cultuur houdt. In Waterland van Friesland vind je musea van UNESCO wereldformaat tot kleine en intieme streekmusea die je graag over onze cultuur en historie vertellen en je kunt ontdekken. Er zijn meer dan 20 musea te vinden in Zuidwest Friesland! Ook zijn er veel ateliers en galeries waar je kunt genieten van kunst, ambachten en de vakmensen die met veel passie hun vak uitoefenen. Daarnaast kun je volop cultuur snuiven in de 7 Elfsteden. In die steden staan fonteinen van toonaangevende internationale kunstenaar van het project 11fountains.

vis fontein van stavoren van de zijkant.
meisje zit op de rand van de fontein met haar hand in het water.

Kijk welke accommodaties vrij zijn voor een weekendje weg in Friesland en boek direct online

Reisgezelschap

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.