Ga naar inhoud
MAP

Sloten: het allerkleinste Elfstedenstadje in Friesland

Ontdek Sloten, de omgeving van Sloten en het Slotermeer

Sloten (of Sleat zoals we in Friesland zeggen) is het allerkleinste Elfstedenstadje van Friesland. Deze ommuurde ministad wordt ook wel, dankzij de unieke vorm van een ui, sipelstêd (Fries voor ui-stad) genoemd. Een terugkerend evenement is de gezellig jaarmarkt op de Sipelsneon, oftewel Ui-zaterdag. Ontdek alle schatten van Sloten door een stadswandeling te maken. Ontdek de Korenmolen, bastions, poorten en de monumentale koopmanshuizen. Je vindt hieronder alle informatie over jouw bezoek aan Sloten en wat je niet mag missen. Vergeet ook niet de omliggende dorpen en het Slotermeer te ontdekken. Plan vandaag nog je bezoek aan Sloten!

Boek een overnachting in de omgeving van Sloten

Reisgezelschap

Alle adressen in Sloten voor je op een rij

Ontdek de 7 schatten van Sloten

Wat je écht niet mag missen in Sloten

Uienstad en Sipelsneon

Als je Sloten binnenwandelt, zul je het niet direct opmerken ... Eigenlijk moet je een rondvlucht boven de kleinste Elfstedenstad maken om te kunnen zien dat Sloten een echte uienstad (‘sipelstêd’) is. Sloten is namelijk gebouwd in de vorm van een ui. Om die unieke bouw en naam eer aan te doen, vindt er jaarlijks de zogeheten ‘Sipelsneon’ plaats, uienzaterdag dus.

Lees meer over Uienstad Sloten
dronefoto van sloten van boven

Laat je betoveren door Museum Sloten

Museum Sloten is gevestigd in het voormalige stadhuis, dat werd gebouwd in 1759-1761. Alleen die prachtige historische locatie is al een bezoek waard. Het museum biedt een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis. Je kunt de raadzaal bekijken en je komt onder meer te weten waarom Sloten ook wel uienstad wordt genoemd. In het museum bevindt zich ook een heuse ‘toverlantaarnzaal’ op de eerste verdieping. Daar moet je simpelweg een keer geweest zijn. Ervaar de magie van toverlantaarns en kijkdozen. Op de zolder worden drie verhalen verteld over het water, de Friese identiteit en rechtspraak.

Lees meer over de toverlantaarns
voorkant museum sloten

Korenmolen De Kaai

Een van de bezienswaardigheden in Sloten is korenmolen De Kaai. Deze molen maalt al sinds 1775 het koren tot meel en nog steeds wordt er – bij voldoende wind – koren gemaald. Die meel is ook te koop. Zo kun je thuis of op je vakantieadres lekker nagenieten van je bezoek aan het prachtige Sloten.

Ontdek meer over Korenmolen De Kaai
winkel korenmolen de kraai

Slotermeer

Ten noorden van Sloten ligt het Slotermeer. Je bereikt het Slotermeer vanuit het centrum van de stad via het Slotergat. De dorpen Woudsend en Balk liggen ook aan het Slotermeer. Woudsend bereik je vanaf het Slotermeer via de Ee en Balk bereik je via de Luts. De Elfstedentocht gaat twee keer over het Slotermeer.

Lees meer over het Slotermeer
Slotermeer bij zonsondergang

Sloten is gelegen in het glooiende Gaasterland en de kleinste van de Friese Elfsteden. Dat het een kleine stad is, wil niet zeggen dat er weinig te beleven valt!

Lynn, Belvilla.nl

Stadswandeling Sloten

Uienstad Sloten is klein maar fijn, maar groot genoeg voor een prachtige, uitgebreide stadswandeling. Aan de hand van een zestien pagina's dikke stadswandeling loop je langs de prachtige gebouwen, de molen en uiteraard ook de fontein. Onderweg lees je vanalles over de geschiedenis van dit stadje en ontdek je waarom Sloten ook wel de 'ideale stad' genoemd wordt. De stadswandeling is te koop bij de VVV van Sloten en via de webshop.

Naar de webshop

VVV Sloten

Bij de VVV in Sloten, gevestigd in Museum Sloten, word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de uitkrant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek de VVV
vvv en museum sloten

Ontdek Sloten met de 11fountains podcast

In de 11fountains podcast - Sloten hoor je de stem van Trea. Trea neemt je mee naar het allerkleinste stadje van Friesland. Met haar goed bewaarde gebouwen en straten is het in Sloten alsof je teruggaat in de tijd. Ze vertelt waarom je op vrijdag de kanonnen hoort bulderen en waarom de schone was soms letterlijk op straat ligt. Nieuwsgierig? Op naar Sleat!

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan Sloten? Ontdek het hier:

Sloten is de kleinste Elfstedenstad van Fryslân. Klein, maar fijn, dat kun je zeker zeggen. Want voor een kleine stad zijn er veel bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Museum Sloten, Korenmolen de Kaai en het kanongebulder. Bewonder de fontein de Kievit, de prachtige stadsgracht, de Lemsterpoort en natuurlijk de waslijnen waar op een mooie zomerse dag zeker witte was hangt te drogen. Maak met een stadswandeling van de VVV een mooie stadswandeling door Sloten en leer de stad kennen. Bij één van de restaurantjes in Sloten kun je daarna lekker lunchen of dineren en een goede kop koffie drinken. Als je in Friesland bent dan mag een bezoek aan deze mooie stad niet ontbreken. Ontdek hieronder in de blogs waar je in Sloten moet zijn tijdens jouw bezoek aan Sloten.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.