Ga naar inhoud
MAP

Op vakantie in Friesland? Ga naar Waterland van Friesland!

'Wolkom', oftewel, welkom bij VVV Waterland van Friesland. Hier lees je de beste tips, routes en activiteiten in de regio Zuidwest Friesland, ook wel Waterland van Friesland genoemd. Hier bieden water en land unieke mogelijkheden om te fietsen, varen of wandelen. Alles is hier verbonden door water. Ervaar de regio met de Friese meren en de kust langs het IJsselmeer. De regio kenmerkt zich niet alleen door water want je vindt hier maar liefst 133 pittoreske dorpen, 7 Elfsteden, een Nationaal Landschap en een heuvelachtig Gaasterland met eeuwenoude bossen. De perfecte plek voor een vakantie, weekendje weg of stedentrip!

Ontdek de regio Waterland van Friesland

Waterland Weetjes - Wetenswaardigheden over Waterland van Friesland

De totale oppervlakte van Waterland van Friesland is 1.468 km2. Hiervan is 36% water en 64% land. * Fietsen doe je over 841 kilometer fietsknooppuntpaden van 5-sterrenkwaliteit. * Met 1.035 kilomter aan wandelknooppuntpaden ben je voorlopig nog niet uitgewandeld. * Met 25 stranden is er altijd één dichtbij. * Geniet hier van de ruimte in meer dan 45 natuurgebieden en één Nationaal Landschap. * De toren van Spannenburg is met haar 118 meter het hoogste gebouw van Friesland. * De grootste zwerfkei van Nederland vind je bij het Friese Rottum. * Je vindt hier 2 UNESCO Werelderfgoederen: het Woudagemaal en een stukje van de Waddenkust * Er zijn 7 steden die soms op dorpen lijken en 133 dorpen die soms op steden lijken. * In totaal zijn er 177 kerken, dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar. * Je vindt hier gratis aanlegplaatsen van de Marrekrite voor maar liefst 1.300 schepen. * Aan het IJsselmeer zijn 7 kitesurf hotspots te vinden.

Wat je écht niet mag missen in Waterland van Friesland

waterrecreatie

Zwerven over de Friese meren, de vele kanalen, poelen, rivieren en grachten en het gevoel van vrijheid is wat bootjesmensen in Waterland van Friesland geweldig vinden. Maar watersport is veel meer. Wanneer je van meer actie houdt ga je kitesurfen bij één van de zeven hotspots aan het IJsselmeer, zoals bij Workum of het Mirnser Klif. Zwemmers gaan naar meer dan 25 stranden en suppen en kanovaren kun je in alle Elfsteden.

Ontdek waterrecreatie

5-sterren fietsen

Waterland van Friesland barst van de prachtige fietsroutes. Want met 841 kilometer van fietsknooppuntpaden van 5-sterrenkwaliteit zijn er een hoop mogelijkheden. Friesland is dus vijf sterren fietsprovincie en heeft van het Landelijk Fietsplatform vijf sterren gerkegen. Ideaal voor een mooie fietsvakantie langs de Elfsteden, de Friese meren of helemaal langs de IJsselmeerkust. In Gaasterland voel je het licht glooiende landschap in de benen en geniet je van de bossen.

Meer over fietsen
Fietsen in Zuidwest Friesland bij Bed and Breakfast under de wol in oudega

1.035 km wandelpaden

Of je nu gaat voor een kort ommetje, een flinke wandeling of zelfs gaat pelgrimeren: in Waterland van Friesland moet je zijn. Lange afstandswandelingen maak je langs de IJsselmeerkust of kies het pelgrimspad van 260 kilometer genaamd het Odulphuspad. Het Odulphuspad kun je ook wandelen in etappes van 15-20 kilometer en leidt je dwars door de natuur van Waterland van Friesland. Daarom dus ook geschikt voor een flinke wandeling tijdens je vakantie in Zuidwest Friesland.

Meer over wandelen

20 musea en de fonteinen

Haal je culturele hart op in Waterland van Friesland en ontdek meer dan 20 musea. Leer meer over het leven van vroeger bij Aldfaers Erf, een museumdorp in het pittoreske Allingawier. Ontdek Friese ambachten en de geschiedenis van wereldmerk Douwe Egberts bij Museum Joure. Weten waarom we in Friesland zo verknocht zijn aan watersport en skûtsjes? In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek ontdek je alle antwoorden. In elke Elfstedenstad vind je van internationale kunstenaars sinds 2018 prachtige fonteinen.

Bekijk alle kunst en cultuur
De fontein 'De woeste leeuwen' in Workum is te zien.

Bezoek een VVV

Liever op maat inspiratie voor jouw bezoek aan Zuidwest Friesland? Bezoek dan een VVV locatie voor de beste tips om eropuit te gaan in Waterland van Friesland. Haal ook gelijk een gratis magazine of uitkrant op. In onze VVV winkels vind je handige fiets- en wandelkaarten, vaarkaarten en leuke Friese souvenirs om mee naar huis te nemen.

Alle VVV locaties

Overnachten in Waterland van Friesland

Op vakantie gaan in Zuidwest Friesland kan op vele manieren. Je kunt overnachten aan het water, in de bossen van Gaasterland, tussen de weilanden bij de boer, midden op het water op een boot, in een Elfstedenstad of op een boot in een gezellige jachthaven. Vele vakantiehuizen, campings, glampings, Bed & Breakfasts, hotels, trekkershutten, groepsaccommodaties, chalets en meer verwelkomen je graag. Bij VVV Waterland van Friesland vind je het meest complete aanbod voor overnachten in Zuidwest Friesland. Verkeerde keuzes bestaan hier niet!

Reisgezelschap

Meer inspiratie voor je bezoek aan Waterland van Friesland

Waterland van Friesland op Instagram - #waterlandvanfriesland

@bert_folkertsma

@bert_folkertsma

@kor_w

@kor_w

@jeltjezandstra

@jeltjezandstra

@timothyricketts_photography

@timothyricketts_photography

@vannoordenburg_fotografie

@vannoordenburg_fotografie

@ontdekjeplekje_nl

@ontdekjeplekje_nl

Wat te doen in Waterland van Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.