Ga naar inhoud
MAP

Watersport in Zuidwest Friesland

Watersport in Friesland. Dat is ultiem genieten van de vrijheid en het water in Friesland. Heel Zuidwest Friesland is verbonden door water. Van de Friese meren tot aan het IJsselmeer en van kleine kanalen tot intieme poelen. Kom met je eigen boot of huur een boot en bekijk het aanbod bij VVV Waterland van Friesland. Kom gewoon een dagje zeilen of sloep varen met vrienden of famlie of kom voor een langere watersportvakantie op de Friese meren of het IJsselmeer. Mensen die liever niet zelf varen kiezen voor een rondvaart. Of ga juist voor actief bezig zijn met kitesurfen, surfen, foilen of suppen in Friesland. Wist je dat er in Waterland van Friesland, dat is de naam van onze regio, ruim 350 gratis aanlegplaatsen te vinden zijn? 'Omsile', oftewel Fries voor omzeilen, is niet nodig. Volle kracht vooruit!

Boek een overnachting op een boot in Friesland

Reisgezelschap

Tips voor watersport in Friesland

Een jaarrond varen in Friesland

Een jaarrond varen in Friesland foto van een boot in de winter achter het riet genomen

Goed nieuws voor wie van varen geen genoeg kan krijgen. Het watersportseizoen in Waterland van Friesland is namelijk verlengd. Tot en met 31 oktober kun je sowieso al doorvaren met alle voorzieningen die er in de zomer ook zijn en worden de bruggen regulier bediend. Vanaf 1 november zijn de bruggen nu ook op afroep open en blijf je terecht kunnen bij een heel aantal bootverhuurders en havens, hierdoor kun je het hele jaar doorvaren oftewel 'trochfarre' zoals we in het Fries zeggen.

Vaarroutes

Vaarroutes

Kies één van de vele vaarroutes in Zuidwest Friesland op de website van VVV Waterland van Friesland. Geniet met de boot, sloep, sup, of kano van een heerlijk dagje op het water. Wij geven je graag inspiratie voor een mooie vaarroute of suproute.

Gratis aanlegplaatsen

Gratis aanlegplaatsen

Overal in Friesland zijn ze te vinden en er zijn ruim 350 in Waterland van Friesland. Gratis aanlegplaatsen van de Marrekrite. Je mag hier maximaal drie dagen verblijven. Alle aanlegplaatsen vind je hier.

Ankerplaatsen

Elk jaar werden het er meer en nu zijn het er meer dan 100: de MarBoeien van ‘recreatieschap Marrekrite’ in de Friese wateren. De geel-blauwe boeien liggen op een bijzondere plek midden in het water. Door aan te leggen wordt die plek even helemaal van jou. Je bent weg van alle drukte en ervaart de rust en ruimte om je heen. Een bron van inspiratie waar verschillende dichters mee aan de slag zijn gegaan.

App voor brugbediening

App voor brugbediening

Met de 'Watersport' app kun je op het water navigeren en op afstand bruggen bedienen. De app is beschikbaar in het Fries, Nederlands, Duits en Engels en gratis beschikbaar voor gebruikers van Apple en Android.

Fietsen aan boord

Fietsen aan boord een paar mensen die over een smal fietspad fietsen

Steeds meer watersporters nemen op de boot een (vouw)fiets mee om Zuidwest Friesland vanaf de wal te ontdekken.

Webshop

Webshop

Plons het water in met de enige echte Friese zwembroek. In onze webshop vind je leuke Friese kleding, petten, souvenirs en boeken. Shop hier je aandenken aan je watersportvakantie in Friesland.

Brug- en sluistijden

Brug- en sluistijden

Wanneer je vaart door Waterland van Friesland kom je overal bruggen en sluizen tegen. De brugtijden in Friesland staan daarom voor jou op een rij.

Waterkaarten en vlaggen

Waterkaarten en vlaggen

Onmisbaar als je op de Friese wateren bent zijn natuurlijk de waterkaarten en bootvlaggen. Bestel ze online via onze webshop.

Probeer ook eens een andere watersport:

Tips en inspiratie voor waterrecreatie in Zuidwest Friesland? Deze blogs vind je misschien interessant:

watersport evenementen

Friesland heeft veel evenementen op het gebied van watersport waarvan er veel in Zuidwest Friesland plaatsvinden. De kampioenschappen rondom het skûtsjesilen keren elk jaar terug op de Friese meren in juli en augustus. Er zijn twee kampioenschappen namelijk van de SKS en de IFKS. Hierbij wordt gestreden om de eer tussen deze voormalige vrachtschepen. Niet alleen de strijd tussen de skûtsjes is een beleving, vaak is het hele dorp of de hele stad waar de wedstrijd plaatsvindt al dagenlang in feeststemming. De Sneekweek wat altijd begin augustus plaatsvindt is ook een heel populair evenement wat draait om het zeilen en het feest in de binnenstad. Het is het grootste binnenwaterevenement van Europa. In IJlst kun je vaak toeschouwer zijn van Friese of Nederlandse kamioenschappen van het fierljeppen oftewel poolstokpringen over water.

Bekijk de Uitagenda
toeschouwers van het skûtsjesilen zitten langs het water

vissen in zuidwest Friesland

In Zuidwest Friesland vind je de Friese meren die allemaal weer met elkaar verbonden zijn door kanalen, rivieren en poelen. Daarom kunnen we Waterland van Friesland wel de visregio van Friesland noemen. Snoeken van een meter zijn hier zeker geen uitzondering! Roofvissers gaan bijvoorbeeld graag naar het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) om te vissen op snoekbaars en grote snoeken. Ook vind je in de Friese wateren volop witvis zoals brasem, kolblei en voorn. Natuurlijk is vissen in Friesland alleen toegestaan in de vrij bevaarbare wateren en moet je in het bezit zin van een VISpas. 

Lees meer over vissen in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.