Ga naar inhoud
MAP

Doorvaren in Friesland

Een jaarrond varen op de Friese wateren

Goed nieuws voor wie van varen geen genoeg kan krijgen. Het watersportseizoen in Waterland van Friesland is namelijk verlengd. Tot en met 31 oktober werden de bruggen sowieso regulier bediend en vanaf 1 november zijn de bruggen nu op afroep open en blijf je terecht kunnen bij een heel aantal bootverhuurders en havens, hierdoor kun je het hele jaar doorvaren oftewel 'trochfarre' zoals we in het Fries zeggen.

Elk seizoen heeft z’n eigen charme. Varen in de herfst of winter biedt een totaal andere belevenis dan op een zomerse dag. Alles voelt, ruikt en klinkt dan anders. De warme herfstkleuren van de bomen laten je een ‘indian summer’ ervaren. Heb je het geluk dat het merenlandschap in een witte deken wordt gehuld? Dan ziet het er nog sprookjesachtiger uit. De vergezichten van dorpen en steden lijken dan zo uit een boek van Anton Pieck te komen. Natuurlijk is het in deze periode ook rustiger en stiller in Zuidwest Friesland. Hieronder vind je inspiratie, informatie, routes en verhuuraanbod voor een jaarrond varen.

Handige informatie voor het doorvaren

Steeds meer bruggen worden vanaf 1 november bediend

Om buiten het hoogseizoen het doorvaren makkelijker te maken worden steeds meer bruggen het hele jaar door bediend. Voor deze op afstand bedienbare bruggen hoeft geen afroep meer worden gedaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Scharsterbrug, de Zandslootbrug in Terherne, de Sûdergoabrêge bij Workum, De Van Panhuysbrug bij Tjerkwerd en de brug Janesloot bij Langweer. Let goed op: op zon- en feestdagen kan de brugbediening anders zijn, controleer altijd de actuele brugtijden.

Meer informatie over brugtijden
aan het roer op de boot

Doorvaar bootverhuur

Wil je doorvaren in de herfst of winter maar heb je zelf geen boot? Huur dan een luxe motorjacht, kajuitzeilschip of sloep bij één van de beschikbare verhuurders in Waterland van Friesland. Tot en met oktober kun je vrijwel bij alle verhuurders terecht. Maar ook daarna is er voldoende aanbod om te gaan doorvaren. De verhuurders zorgen ervoor dat je goed voorbereid het water opgaat.

Bekijk het verhuur aanbod
Doorvaren in Friesland in de herfst en de winter

Doorvaar voorzieningen

Ga je doorvaren tot en met 31 oktober? Dan zijn alle voorzieningen voor de watersport nog ‘gewoon’ open. Voor na 31 oktober hebben we voor je op een rij gezet waar je terecht kunt voor brandstof, elektriciteit, vullen van drinkwater en het legen van de vuilwatertank.

Bekijk de voorzieningen
twee vrouwen op een boot in de winter

gratis aanlegplaatsen

In Waterland van Friesland vind je gratis aanlegplaatsen van Recreatieschap de Marrekrite voor ruim 1.300 schepen. Deze aanlegplaatsen zijn het hele jaar beschikbaar. Of leg aan midden op het water bij één van de honderd MarBoeien. Hier mag je gratis aanleggen en 24 uren genieten van een plek die dan helemaal van jou is. Wanneer je eigen sanitair en stroom aan boord hebt, is het hier in de winter heerlijk rustig verblijven. Bestel in onze webshop een waterkaart waar alle plaatsen op aangegeven staan.

Bestel een waterkaart
twee koppen met warm drinken erin op een boot

Vogelrustgebieden

Er zijn vele vogelsoorten die overwinteren in Waterland van Friesland. Zoals de wintertaling, de slobeend en het nonnetje. Dit kunnen ze ongestoord doen in zogenaamde vogelrustgebieden. Om de rust daar te bewaren worden deze gemarkeerd met geel-blauwe boeien. Watersporters worden gevraagd om de met boeien gemarkeerde gebieden niet in te varen tussen 1 oktober en 1 april. Je vindt de vogelrustgebieden in de Fluezen, de Aldegeaster Brekken, de Wite en Swarte Brekken en de Snitser Mar.

Bekijk hier alle vogelrustgebieden
In het water een foto van een gele betonning met een etiket vogelrustgebied.

Watersport App

De bruggen kun je ook op afroep openen met de Watersport app van de Provincie Fryslân. Met deze app kun je ook vaarroutes plannen en actuele scheepvaartinformatie checken. Nieuw én veilig is de navigatiefunctie en melding bij het passeren van grote vrachtschepen. De handige app is in het Nederlands, Duits, Engels en Fries en wordt voortdurend bijgewerkt. Jij kunt helpen om de app nog beter te maken. Dus mis je informatie of heb je andere opmerkingen? Dan kun je daar in de app melding van maken.

Download de app
op het water in woudsend in de winter

Doorvaar routes

Speciaal voor herfstvaren en wintervaren zijn er vaarroutes ontwikkeld, voor zowel motorjachten als sloepen. Hierbij is rekening gehouden met bruggen die in de winter makkelijk openen of bijvoorbeeld een doorvaarthoogte hebben van 2,5 meter. Voor onderweg is er genoeg inspiratie om aan te leggen, afstappen en genieten.

Uitgelicht aanbod doorvaren

wellness jacht

wellness jacht

Ga in de herfst of de winter op vakantie op de wellness jacht Maxima van de Schiffart Yachtcharter. Al dobberend op de Friese meren geniet je van je eigen privé sauna in één van de achterhutten. Afkoelen kan in de luxe douche met hydrojets óf voor de geoefende winterzwemmer in de open lucht. Dit schip is, ook in de winter, het toppunt van verwennerij!

Kok aan boord

Kok aan boord

Laat je door kok Evert culinair aan boord verwennen. Heerlijk dineren op je boot, niet letten op de tijd en na afloop een opgeruimde keuken. Vraag naar de mogelijkheden!

luxe bootvakantie

luxe bootvakantie

Aquanaut Dutch Craftmanship heeft een prachtige wintervaarroute om met een huurboot te varen. Een unieke kans om een wintervakantie te vieren op een luxe jacht op de Friese meren. In samenwerking met havens in Friesland zijn afspraken gemaakt, zodat je altijd verzekerd bent van stroom en op aangewezen plekken kunt tanken.

Rufus aan het water

Rufus aan het water Een open haard met een bockbiertje en warme chocolademelk met slagroom.

Bij Rufus aan het water kun je de hele winter door met een polyvalk zeilen. En zo lang er geen nachtvorst is kun je hier ook een elektrische sloep huren. Kies een mooie windstille dag met zonnetje, kleed je goed aan met thermoskleding en je wintervaar avontuur kan beginnen. Vaar bijvoorbeeld een mooi rondje van 1,5 uur vanuit Rufus aan het Water naar Broek, Goingarijp en terug naar Rufus. Sluit daar af met een lekkere lunch, borrel of winter BBQ.

varend huis

varend huis

Een Houseboat of Doerak kun je het hele jaar door huren bij Holiday Boatin Sneek. De Doerak is een comfortabel, ruim en makkelijk te bevaren boot. Met de houseboat ben je met een varend huisje onderweg. Ieder schip heeft een toilet met douche én is voorzien van centrale heteluchtverwarming om het varen in de winter aangenaam te maken.

Winterzeilen op een Lemsteraak

Winterzeilen op een Lemsteraak De Lemsteraak van Sail Events Friesland.

Verlang je naar een gezellig en uniek uitje met je vrienden, gezin, of hele familie in Friesland? De Lemsteraak 'Blaauwe Walvisch' zeilt ook door in de winter. Leer zeilen en geniet van een onvergetelijke ervaring op dit unieke schip. Sail Events Friesland biedt verschillende zeilarrangementen aan, informeer naar de mogelijkheden.

Ontbijtservice aan boord

Ontbijtservice aan boord

Diverse bakkers in Zuidwest Friesland bezorgen lekkere verse broodjes, zelfs bij jou aan boord. Geniet optimaal van de ochtend met een heelijke ontbijtbox met vers gebakken brood van de lokale bakker.

uitje met familie of vrienden

uitje met familie of vrienden

In Sneek kun je de prachtige oude reddingssloep 'Zomerrak' huren die met een tent op de boot en het plaatsen van de kachel geschikt is gemaakt om in de winter mee te varen. Kom genieten van de stilte en mooie natuur en en rondom de Snitser Mar. Maak er een mooi uitje van met familie of vrienden en vraag bij Boothureninsneek.nl naar de mogelijkheden!

doorzeilen

doorzeilen zeilbootjes op een meer in de winter

Elke tweede zondagochtend van de frisse, maar zeker gezellige wintermaanden gaan deze die-hards bij Hoora Watersport het water op voor de winterstrijden! Jij bent ook van harte welkom om in de winter te komen zeilen. De boten van Hoora liggen voor je klaar in de haven op de Gouden Boaijum 10 in Heeg.

Lees hier meer verhalen en tips over doorvaren in de herfst en winter

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.