Ga naar inhoud
MAP

De Fluessen

De Fluessen: centraal gelegen in het Friese merengebied

De Fluessen is na het Tjeukemeer het grootste meer van Friesland. De Fluessen vormt samen met het Heegermeer een lang, uitgerekt meer waar je heerlijk kunt varen of zeilen. Rondom de Fluessen liggen een aantal dorpen, zoals Koudum en Gaastmeer. Vanuit deze dorpen kun je prachtige fiets- en vaartochten maken langs of over de Fluessen. In de Fluessen liggen ook een aantal kleine eilandjes waar je kunt overnachten. Een van deze eilandjes, de Langehoekspôlle, heeft zelfs een klein zandstrandje.

Alle adressen rondom de Fluessen voor je op een rij

Boek een overnachting rondom de Fluessen

Reisgezelschap

Dorpen rondom de Fluessen

Wat je niet mag missen rondom de Fluessen in Friesland

Elahuizen

In 1680 kwam het water zo hoog dat een heel dorp daardoor verdronk. Vaar op de Fluessen naar de zwart-gele boei en je ziet waar vroeger de kerk van Elahuizen stond. Luister goed... hoor jij de klokken nog luiden?

Lees meer over de ramp

Overnachten

In de Fluessen liggen een aantal eilandjes. Twee van die eilandjes zijn de Nije Krúspôlle (Nieuwe kruispolle) en de Langehoekspôlle. Je kunt bij deze eilandjes aanmeren en gratis overnachten, het is namelijk een Marrekrite-ligplaats! De Langehoekspôlle is de grootste van de twee eilandjes en hier vind je zelfs een klein zandstrandje. 

Meer over de Langehoekspôlle

Wandelroute Fluessen

Dit wandelrondje van 7 kilometer begint in it Heidenskip en voert je langs de oevers van de Fluessen. Je komt ook langs de Liewspolder, waar vroeger de boerderij Wolvetinte stond. Toen de Liewspolder weer onder water werd gezet, verdween de boerderij. Een kunstwerk wat de nok van de boerderij uitbeeldt doet terugdenken aan de verdwenen boerderij.

Bekijk de wandelroute
boerderij wolvetinte

11 Meren vaartocht

Deze prachtige vaartocht leidt je niet alleen over de Fluessen, maar ook over diverse andere meren. Waaronder bijvoorbeeld het Slotermeer en Tjeukemeer, evenals het Sneekermeer. Je vaart door prachtige natuurgebieden, langs pittoreske dorpjes en steden en passeert eveneens een aantal molens en andere bezienswaardigheden.

Lees meer over de vaarroute
bootje op fluessen

Ontdek hier de mooiste vaar-, fiets- en wandelroutes bij de Fluessen

Meer tips en inspiratie voor je bezoek rondom de Fluessen? Ontdek het hier:

Het meer de Fluessen ligt in het zuidwesten van Friesland in de gemeentes Súdwest-Fryslân en de Fryske Marren. Beide gemeentes vormen samen Waterland van Friesland. Rondom de Fluessen liggen diverse kleinere natuurgebieden waar je uitstekend vogels kunt kijken, zoals bijvoorbeeld de Fûgelhoeke. De Fluessen wordt beheerd door zowel Staatsbosbeheer als it Fryske Gea. De vaargeul van de Fluessen is met beton gelegd en heeft een maximale diepte van drie meter. Deze vaargeul is onderdeel van het Johan Frisokanaal. Buiten de vaargeul is de Fluessen aanzienlijk minder diep, op sommige plaatsen slechts 1,20 meter. Wil je alles lezen over de Fluessen of een van de andere Friese meren? Lees dan een van de onderstaande blogs.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.