Ga naar inhoud
MAP

De Fluessen

De Fluessen: centraal gelegen in het Friese merengebied

De Fluessen (Fries en officieel: De Fluezen) is na het Tjeukemeer het grootste meer van Friesland. De Fluessen vormt samen met het Heegermeer een lang, uitgerekt meer waar je heerlijk kunt varen of zeilen. Rondom de Fluessen liggen een aantal dorpen, zoals Koudum en Gaastmeer. Vanuit deze dorpen kun je prachtige fiets- en vaartochten maken langs of over de Fluessen. In de Fluessen liggen ook een aantal kleine eilandjes waar je kunt overnachten. Een van deze eilandjes, de Langehoekspôlle, heeft zelfs een klein zandstrandje.

Alle adressen rondom de Fluessen voor je op een rij

Boek een overnachting rondom de Fluessen

Reisgezelschap

Dorpen rondom de Fluessen

Wat je niet mag missen rondom de Fluessen in Friesland

Elahuizen

Waar nu de Fluessen ligt lag lang geleden het dorp Elahuizen. In 1680 kwam het water zo hoog dat een heel dorp daardoor verdronk. Vaar op de Fluessen naar de zwart-gele boei en je ziet waar vroeger de kerk van Elahuizen stond. Luister goed... hoor jij de klokken nog luiden?

Lees meer over de ramp

Overnachten op de Fluessen

In de Fluessen liggen een aantal eilandjes. Twee van die eilandjes zijn de Nije Krúspôlle (Nieuwe kruispolle) en de Langehoekspôlle. Je kunt bij deze eilandjes aanmeren en gratis overnachten, het is namelijk een Marrekrite-ligplaats! De Langehoekspôlle is de grootste van de twee eilandjes en hier vind je zelfs een klein zandstrandje waar je op een zomerse dag heerlijk kunt zwemmen en spelen op het strandje.

Meer over de Langehoekspôlle
kinderen spelen in het zand met op de achtergrond een boot

Wandelroute Fluessen

Dit wandelrondje van 7 kilometer begint in it Heidenskip en voert je langs de oevers van de Fluessen. Je komt ook langs de Liewspolder, waar vroeger de boerderij Wolvetinte stond. Toen de Liewspolder weer onder water werd gezet, verdween de boerderij. Een kunstwerk wat de nok van de boerderij uitbeeldt doet terugdenken aan de verdwenen boerderij.

Bekijk de wandelroute
boerderij wolvetinte

11 Meren vaartocht (elektrisch!)

Deze prachtige vaartocht leidt je niet alleen over de Fluessen, maar ook over diverse andere meren. Waaronder bijvoorbeeld het Slotermeer en Tjeukemeer, evenals het Sneekermeer. Je vaart door prachtige natuurgebieden, langs pittoreske dorpjes en steden en passeert eveneens een aantal molens en andere bezienswaardigheden. Deze vaarroute is zeer geschikt om te bevaren met een electrische vaartuig. Langs de route bevinden zich namelijk diverse oplaadpunten.

Bekijk de vaarroute
bootje op fluessen

Ontdek hier de mooiste vaar-, fiets- en wandelroutes bij de Fluessen

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.