Ga naar inhoud
MAP

Op avontuur in Terherne #1

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Lydia neemt je mee op ontdekkingstocht in Terherne

Het voorjaar is ‘eindelijk’ aangebroken en met de lentekriebels die door mijn aderen stromen mag ik weer op pad! Dit keer bezoek ik het kleine pittoreske dorpje Terherne, gelegen op een eiland omringd door Friese meren. Watersport zal hier ongetwijfeld een prominente rol in het dagelijkse leven spelen, maar wat heeft Terherne nog meer te bieden? Ik sta te popelen om de geheimen te ontrafelen en de vele verrassingen van dit dorp te ontdekken. Hup, samen met een vriendin spring ik in de auto richting Terherne. Verscholen tussen het grote Sneekermeer en diverse poelen vind je dit charmante dorpje. Het is een waar paradijs voor waterliefhebbers dat absoluut niet mag worden overgeslagen, ideaal voor een watersportvakantie. Varen, zeilen, roeien, surfen, waterskiën, suppen en kanovaren, het wordt er veel gedaan. En dat laatste genoemde, dat is precies wat wij hier als eerste gaan doen.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kinderen en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Deze keer ontdekt ze het watersportdorp Terherne!

Lees hier Lydia's belevenissen

Spetterende kennismaking

Bij onze aankomst in Terherne staat Carel, van Kanoschool Terherne, ons al op te wachten. Hij kent de wateren rondom Terherne op zijn duimpje en hoe leuk is het om dit watersportdorp vanaf het water te ontdekken! Carel vertelt honderduit over het kanovaren en leert ons de fijne kneepjes van het vak. Kanoschool Terherne biedt een super-kano-ervaring, je kunt kano-clinics volgen of mee gaan op een kano zwerftocht. Voor ons een leerzame en sportieve ochtend die voorbij is gevlogen. We hebben volop genoten van het water en de prachtige natuur.

Meer over Kanoschool Terherne

Culinair genieten

Na inspanning komt ontspanning. Het is tijd om de innerlijke mens te versterken met een smakelijke maaltijd. In Terherne vind je meerdere restaurants waar je heerlijk kunt eten. In het hart van het dorp, gelegen aan het water, schuiven wij aan bij Café Restaurant De Goudenleeuw. We drinken wat, kletsen nog wat na over het kanovaren en genieten van een heerlijk broodje. Ik raad je zeker aan om tijdens je verblijf in Friesland de lokale Friese lekkernijen te proeven. Op de kaart van De Goudenleeuw vind je onder andere de Fryske oranjekoek, Dockummer kôfje of een biertje uit de regio ‘de Gudzekop’. Leuk om de Gudzekop hier op de kaart te zien, want wij krijgen de kans om te ontdekken hoe dit ambachtelijke bier wordt gebrouwen.

Lees hier meer over de restaurant De Goudenleeuw

Varend proeflokaal

Net buiten Terherne, in het dorpje Goïngarijp, betreden we het skûtsje van Dietmar en Trea, de trotse eigenaars van Brouwerij Gudzekop. Zij hebben dit ‘voormalige vrachtschip’ omgetoverd tot een drijvend proeflokaal. Na een hartelijk ontvangst delen zij met passie en enthousiasme hun kennis over de brouwerij. Ze vertellen fascinerende verhalen over het brouwproces en laten ons proeven van de verrukkelijke bieren. De gastvrijheid, de ambacht van het bier brouwen en de prachtige natuur maakt het feestje compleet, dit is genieten geblazen. Voor groepen vanaf zes personen is het mogelijk om een speciaal arrangement te boeken. Een zeilende bierproeverij, wat een beleving. Dat is zeker een aanrader!

Meer over Brouwerij Gudzekop

Parel aan het water

De middag is voorbij gevlogen, tijd om te dineren. Aan de rand van Terherne vind je Paviljoen SALT. De naam van het restaurant is geïnspireerd op de ‘Sâltpoel’, het water waar het restaurant uitzicht op heeft. Een echte parel op een prachtige locatie. SALT is een plek waar je voelt dat er met liefde gekookt wordt, ze hebben een mooie uitgebreide kaart. Ook voor kinderen is dit trouwens een perfecte plek. Een omheinde speeltuin bij het terras maakt dat je als ouders zijnde ook echt even kunt genieten! Wij genieten ook. Van het eten en drinken, van de gezelligheid en van de zon die langzaam wegzakt in de horizon.

Meer over Paviljoen SALT

Bijkomen en relaxen

Een dag vol belevenissen. We trekken ons terug in Villa Envie, een fantastische bed & breakfast uiteraard gelegen aan het water. Voordat we onze bedden induiken nemen we eerst nog een plons in het enorme bubbelbad. Een geweldige afsluiting van deze prachtige dag.

Meer over Villa Envie

In het vooruitzicht

Ben je benieuwd naar de avonturen die ik nog meer heb meegemaakt in Terherne? In mijn tweede blog huur ik een fiets bij Terhernstersyl in het dorp en neem ik je mee op een fietsavontuur langs de Pontjesroute, geniet ik bij Doppio Espresso in Sneek en verwen ik mezelf met een heerlijk ijsje van IJsboerderij Boereiis in Akkrum. Als je nieuwsgierig bent naar mijn tweede blog, kun je hier verder lezen.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.