Ga naar inhoud
MAP

Op avontuur in Terherne #2

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Lydia neemt je mee op ontdekkingstocht in Terherne

Met het aanbreken van het voorjaar en de lentekriebels die door mijn aderen stromen, is het weer tijd voor mij om op pad te gaan! Mijn bestemming deze keer is het knusse en schilderachtige dorpje Terherne, gelegen op een eiland te midden van de Friese meren. Het is duidelijk dat watersport hier een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven, maar wat heeft Terherne nog meer te bieden? Ik ben razend enthousiast om de geheimen te onthullen en de talloze verrassingen van dit dorp te verkennen.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kinderen en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Deze keer ontdekt ze het watersportdorp Terherne!

Wat vooraf ging

In mijn eerste blog lees je dat ik op een spetterende manier kennismaakte met Terherne. Samen met Carel, van Kanoschool Terherne, ging ik vanaf het water op verkenning. We aten een heerlijk broodje bij Café Restaurant De Gouden Leeuw en maakten kennis met Brouwerij Gudzekop, het varend proeflokaal van Dietmar en Trea. Deze bijzondere dag sloten we culinair af bij SALT, een pareltje aan het water. Je kunt dit allemaal hier teruglezen.

Lees hier Lydia's belevenissen

Villa Envie

Gisteravond eindigden we in het bubbelbad van onze prachtige kamer in Villa Envie. We kletsten nog wat na over de gezellige dag en doken daarna ons bed in. Bij het aanbreken van de ochtend verwelkomt een verrukkelijk driegangen ontbijt ons op het terras, waar we in het zonnetje genieten van deze smakelijke start van de dag. We bedanken Hans en Birgit, van Villa Envie, voor het fijne verblijf en gaan weer op pad. Ik heb er zin in!

Meer over Villa Envie

Pontjesroute op de fiets

Om de omgeving van Terherne te ontdekken springen we op de fiets, bij Terhernstersyl in het dorp kun je namelijk fietsen huren. Terherne is een eiland omringd door meren, om hier te komen moet je het water oversteken. Dit kan via een autobrug over de weg of met je eigen vaartuig. Maar er is ook een avontuurlijke optie beschikbaar: met behulp van een fietspont! Tof, we gaan de ‘Pontjesroute’ fietsen. Tijdens deze vijftig kilometer lange route passeren we drie pontjes. In Terherne beginnen we met de eerste pont die ons naar de overkant brengt en daar start onze fietsroute dan ook echt. Een prachtig gebied, met veel water en mooie bloemen in de berm, kleine paadjes en veel te zien. Dit is zo leuk aan fietsen; je komt op plekken waar je anders nooit zou komen! 

Lees hier meer over de pontjesroute

Doppio Espresso Sneek

Geweldig, wat een avontuurlijke route. We fietsen richting Sneek waar we even pauzeren bij Doppio Espresso. In dit prachtige monumentale pand in het centrum van Sneek genieten we van een smakelijke kop koffie en een lekker taartje. We stappen weer op de fiets en genieten wook nog even van de mooie plekjes in Sneek zelf en fietsen daarna weer door de natuur in. De pontjes zijn toch wel het hoogtepunt van de route, al die vrijwilligers die dat mogelijk maken, het is echt fantastisch. De fietsroute is perfect voor een dagje uit. De Friese natuur had mijn hart al gestolen maar elke keer weer word ik weer verrast.

Meer over Doppio Espresso Sneek

Verfrissend ijsje

Op de terugweg halen we een ijsje bij IJsboerderij Boereiis in Akkrum. Van de verse melk, afkomstig van hun eigen koeien, maken zij op ambachtelijke wijze een verrukkelijke variant van Fries roomijs. Dit konden wij natuurlijk niet overslaan en vonden we welverdiend na zoveel kilometer fietsen. Heerlijk! Je kunt merken dat hier met liefde dingen gemaakt worden, vol enthousiasme worden we rondgeleid en genieten we van dit heerlijke ijs! Buiten is een grote speeltuin waar kinderen zich kunnen uitleven. Na de interessante rondleiding op de beleefboerderij kijken we nog wat rond in het winkeltje met streekproducten en stappen weer op de fiets terug richting Terherne.

Meer over IJsboerderij Boereiis

Kameleondorp

Het zit er voor ons op, het einde van ons bezoek aan Terherne is in zicht. Genoten, beleving en warmte zijn wel de woorden die passen bij onze trip hier in Terherne. Een klein dorp, maar zoveel mogelijkheden! Eigenlijk kende ik het hier helemaal niet zo goed. Wat ik wel wist is dat het dorp ook wel het ‘Kameleondorp’ genoemd wordt, gewijd aan de boekenserie De Kameleon van Hotze de Roos. Deze boeken zijn meerdere malen verfilmd en de betoverende omgeving van Terherne stond centraal tijdens deze filmopnames. Terherne ademt nog steeds Kameleon, er is zelfs een heel attractiepark aan gewijd. Je kunt de Kameleonboerderij bezoeken, een rondvaart maken, op het avontureneiland kijken en de avonturen beleven van de bekendste tweeling van Nederland: Hielke en Sietse Klinkhamer. Leuk voor jong en oud. Dat is iets wat ik bewaar voor een volgend bezoek, want ik kom zeker weten weer terug in Terherne.

Meer over Kameleondorp Terherne

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.