Ga naar inhoud
MAP

Stavoren, stad aan het IJsselmeer

Stavoren (of Starum zoals we in Friesland zeggen) is door de insluiting aan drie kanten dé stad aan het IJsselmeer. Én de oudste stad van Friesland, Stavoren ontstond in circa 300 voor Christus bij een waterloop en kreeg in de elfde eeuw stadsrechten. Als je de haven van Stavoren binnenvaart word je meteen verwelkomd door het Vrouwtje van Stavoren. En het watersport stadje heeft nog meer te bieden. Wandel langs de vissershaven, geniet van het uitzicht op de dijk, eet een visje bij de fontein, neem een duik in het IJsselmeer en laat de zon je verwarmen op het strand of één van de terrassen. De veerdienst vanuit Enkhuizen brengt je in het zomerseizoen met een mooie vaartocht naar de haven van Stavoren. Kom je de stad ontdekken?

Boek een overnachting in de omgeving van Stavoren

En dan, als het geklapper van het zeil ophoudt… stilte. Alleen het geluid van klotsend water langs de boeg en een krijsende meeuw, meer niet. We genieten van het wijde uitzicht.

Max Vandaag

Het verhaal van het vrouwtje

Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren gaat over het gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’. Het vrouwtje was een rijke koopmansweduwe, maar niet tevreden. Ze vroeg een schipper om het kostbaarste bezit in de wereld te vinden en mee terug te nemen. De schipper bracht kostbaar graan mee en de Vrouwe werd woedend. Was dat het meest kostbare wat er te vinden was? Ze liet tegen het advies in van een voorbijganger die voorspelde dat ze hierdoor in armoede zou vervallen, al het graan in de zee gooien. Om haar daad kracht bij te zetten, gooide ze haar gouden ring ook in zee en zei: ‘Zoals ik deze ring nooit meer zal terugvinden, zal ik ook nooit in armoede vallen’. Wat onmogelijk was, gebeurde. Eén van haar dienaren vond haar gouden ring terug in de maag van een vis. Vanaf dat moment keerde haar lot en eindigde ze helaas in grote armoede.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.