Ga naar inhoud
MAP

Stavoren: dé stad aan het IJsselmeer

Ontdek Elfstedenstad Stavoren en de omgeving

Stavoren (of Starum zoals we in Friesland zeggen) is door de insluiting aan drie kanten dé stad aan het IJsselmeer. Het is ook de oudste stad van Friesland, Stavoren ontstond rond circa 300 voor Christus bij een waterloop en kreeg in de elfde eeuw stadsrechten. Als je de haven van Stavoren binnenvaart, word je meteen verwelkomd door het Vrouwtje van Stavoren. De watersportstad heeft nog meer te bieden. Wandel langs de vissershaven, geniet van het uitzicht op de dijk, eet een visje bij de fontein, neem een duik in het IJsselmeer en laat de zon je verwarmen op het strand of op een van de terrassen. De veerdienst vanuit Enkhuizen brengt je in het zomerseizoen met een mooie vaartocht naar de haven van Stavoren. Ontdek hieronder meer van Stavoren en waar je in omgeving van Stavoren moet zijn voor de mooiste routes, natuurgebieden en omliggende dorpen. Kom je ook Stavoren ontdekken?

Boek een overnachting in de omgeving van Stavoren

Reisgezelschap

Alle adressen in Stavoren voor je op een rij

Ontdek de 7 schatten van Stavoren

Wat je écht niet mag missen in Stavoren

Bezienswaardigheden in Stavoren

Als jij je afvraagt of Stavoren wel leuk is om te bezoeken? Dan kunnen wij je alleen maar volmondig antwoorden met ja. In Stavoren zijn er veel dingen om te zien, doen en beleven. Omdat de stad aan het IJsselmeer ligt vind je hier een kitesurfplek en verschillende stranden, dus watersport mogelijkheden genoeg! En natuurlijk een adembenemend uitzicht. Je kunt ook een rondvaart maken of zelfs een dagtrip naar Enkhuizen met de veerboot. Je culturele hart haal je zeker op tijdens een bezoek aan Museum 't Ponthús en de binnenstad van Stavoren.

Ontdek meer bezienswaardigheden
rondvaartboot simmermoarn in stavoren

Het verhaal van het vrouwtje

Het vrouwtje van Stavoren kijkt uit over de haven van Stavoren. Een sage vertelt het verhaal van het vrouwtje van Stavoren en gaat over het gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’. Een interessant verhaal waar je vandaag de dag nog steeds lering uit kunt trekken.

Lees meer over het vrouwtje van Stavoren
vrouwtje van stavoren

Bocht fan Molkwar

De Bocht fan Molkwar is een natuurgebied dat wordt beheerd door it Fryske Gea. Het gebied is 271 hectare groot en strekt zich uit van Stavoren richting het noorden, naar Molkwerum. De Bocht fan Molkwar is een waar paradijs voor vogels en vogelaars. Vanaf vogelkijkhut De Swan zie je de invloed van de wind die vanaf het IJsselmeer het land binnenkomt.

Meer informatie
zwanen en vogels in een plas water
op de achtergrond het ijsselmeer met een aantal zeilboten erop

Het Blokhuis

Het Blokhuis is een bijzonder kunstwerk aan het IJsselmeer. Het beeldt het oude vestingwerk uit dat tot ongeveer 1580 in Stavoren heeft gestaan. Op die oude fundamenten, die nog zichtbaar zijn, verrees in 2019 dit imposante kunstwerk.

Lees meer over het Blokhuis

Skûtsjesilen

Elk jaar in juli en augustus vindt de traditie van het skûtsjesilen op de Friese meren plaats. De grote strijd bij de SKS gaat om het kampioenschap. Dat gaat naar de schipper en zijn bemanning die zo weinig mogelijk punten bijeen heeft gezeild. De wedstrijden worden op meerdere dagen en locaties gehouden. Eén van de locaties is bij Stavoren op het IJsselmeer. Op de dijk van Stavoren zit je eersterangs.

Lees meer over het skûtsjesilen
toeschouwers van het skûtsjesilen zitten langs het water

Visserijdagen Stavoren

Ontdek Stavoren tijdens de tweejaarlijkse visserijdagen. Tijdens dit evenement kun je verschillende activiteiten vewachten en leer je alles over de visserij van vroeger en nu. 

Lees meer over de Visserijdagen
haven van stavoren

En dan, als het geklapper van het zeil ophoudt… stilte. Alleen het geluid van klotsend water langs de boeg en een krijsende meeuw, meer niet. We genieten van het wijde uitzicht.

Max Vandaag

Stadswandeling Stavoren

Aan de hand van een zestien pagina's tellende stadswandeling kom je langs de mooiste pareltjes van Stavoren. De route is gedetailleerd uitgetekend en gaandeweg de stadswandeling lees je boeiende informatie over al het moois wat je onderweg tegenkomt. Van het vrouwtje tot aan de Johan Frisosluis, er is genoeg te zien en ontdekken in Stavoren! De stadswandeling is te koop bij de VVV in Stavoren en via de webshop.

Naar de webshop

VVV Stavoren

Bij de VVV in Stavoren word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de uitkrant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek de VVV
VVV Inspiratiewinkel Stavoren

Ontdek Stavoren met de 11fountains podcast

In de 11fountains podcast - IJlst hoor je de stem van Chris. Chris neemt je mee in het kleurrijke verleden van zijn havenstadje en vertelt hoe rampspoed als rode draad door de verhalen van Stavoren loopt. Deze verhalen herinneren de inwoners eraan hoe saamhorigheid of mienskip, zoals de Friezen dat noemen, ervoor zorgt dat je kan genieten van wat het IJsselmeer te bieden heeft. Reis mee naar Stavoren.

Ontdek meer tips en inspiratie voor je bezoek aan Stavoren:

Vroeger was de officiële naam Staveren van wat nu Stavoren is. De stad beleefde in de Middeleeuwen een bloeiperiode dankzij de handel met Engeland, Frankrijk en Scandinavië. De sage over het vrouwtje van Stavoren staat symbool voor het mysterieuze verval van de stad na een periode van welvaart. Tegenwoordig draait de Stavorense economie vooral op de watersport, met name tijdens de zomer. Stavoren is namelijk een van de voornaamste toegangswegen van het IJsselmeer naar de Friese meren. Stavoren is de vierde Elfstedenstad die je aandoet tijdens het maken van de Elfstedentocht. Maak met een stadswandeling van de VVV een mooie stadswandeling door Stavoren en leer de stad kennen. Een bezoek aan Stavoren mag in ieder geval niet ontbreken als je in Friesland bent. Ontdek hieronder in de blogs waar je in Stavoren moet zijn tijdens jouw bezoek aan deze Elfstedenstad aan het IJsselmeer.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.