Ga naar inhoud
MAP

Autoroute langs waterwerken #2: Oude pareltjes

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Rijd de Autoroute langs waterwerken en ontdek regio Zuidwest Friesland en haar waterwerken! Tijdens deze route ontdek en leer je alles over het unieke waterlandschap. Hoe het water en de mensen samenwerken, hoe de natuur verandert en de cultuur is gevormd. Het water heeft ons veel gebracht, maar ook veel genomen. Je kunt de autoroute opdelen in twee, drie of vier dagen. Onze gastblogger Lydia reed de route in vier dagen en ontdekte prachtige oude pareltjes! 

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kinderen en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Ze reed de Autoroute langs waterwerken en ontdekt het verhaal van Stromen in Waterland.

Wat vooraf ging

In mijn eerste blog vertelde ik dat ik een bezoek bracht aan het Woudagemaal in Lemmer. Daar ontdekte ik de magische werking van het grootste nog werkende stoomgemaal van Nederland en snap ik nu helemaal waarom dit spektakel op de Wereld erfgoedlijst van Unesco staat. Ook leerde ik over het ontstaan van het grootste meer van Friesland: de Tsjûkemar. En kwam ik alles te weten over de zusjes Tsjûke en Marchje. Op de route kwam ik een grote zwerfkei tegen die mij tweehonderdduizendjaar terugneemt in de tijd. Benieuwd wat de tweede dag voor mij in petto heeft? Lees dan snel verder.

Lees hier Lydia's belevenissen

Fries Scheepvaart Museum

Wakker worden met de geluiden van vogeltjes, dat is toch heerlijk! We ervaarden het in B&B De Scharren, wat een rust! Na het langzame wakker worden stond er een overheerlijk ontbijt voor ons klaar, klaargemaakt door gastvrouw Tjitske. Uitgebreid ontbijten is echt een luxe als je een nachtje weg bent. Dit was zeker goed verzorgd!

We stappen in de auto en vervolgen onze tocht. De route gaat verder naar Sneek. Sneek is één van de Friese Elfsteden en heeft onder andere een prachtig museum: het Fries Scheepvaart Museum. Voor ons een bezoekje waard want dit past perfect tussen alle waterwerken. In het museum worden we verwelkomt door Geke, zij gaat ons een rondleiding geven. Ik ben erg nieuwsgiering want dit is weer een plekje waar ik nog nooit ben geweest. 

Er is echt van alles te beleven en te zien. Het is een groot museum en toont verschillende onderwerpen. Van scheepvaart tot aan zilverwerk, van zeilsport tot aan de Elfstedentocht. Ook voor kinderen is het erg leuk, in het museum is een soort van mini museum. Geke vertelt interessante verhalen en wij leren veel over Sneek en de Friese waterwereld. Na het bezoek aan het museum maken we nog een korte wandeling door de mooie Sneker binnenstad. We brengen een bezoekje aan Bakkerij Breimer en bewonderen deze mooie plek met uitzicht op de Oosterkade. Van Geke hoorden we dat hier vroeger ook een waterpoort stond. Na een lekker taartje gaan we verder.

Bekijk hier de autoroute langs waterwerken

Houtzaagmolen De Rat

We komen aan in IJlst. Hier wordt mijn vriendin Wendy, met wie ik dag één beleefde, afgelost door vriendin Vera. Vorig jaar tijdens m’n Elfstedentour (link) en de Camperelfstedentocht (link) waren we ook al samen in IJlst, dus niet helemaal onbekend voor ons. Vandaag bezoeken wij Houtzaagmolen De Rat, nummer drie op de lijst van waterwerken. We worden vriendelijk ontvangen door Simon en tijdens een rondleiding door de molen kijken we onze ogen uit. Deze molen is ooit vanuit de Zaanstreek in delen naar IJlst vervoerd en hier herrezen. Wat bijzonder!

De molen is meer dan vierhonderd jaar oud en het is heel bijzonder om te zien hoe het allemaal werkt. Hoe zo’n constructie toentertijd is bedacht en hoe soepel het nu allemaal nog loopt. Simon vertelt enthousiast over deze prachtige molen en we leren veel over deze oude houtzaagambacht. En waar de naam ‘De Rat’ vandaan komt? Kijk maar eens goed naar de foto’s, dan zie je het. Dit is zeker een aanrader om eens te gaan kijken. 

Lees hier meer over houtzaagmolen De Rat

Ie-Akwaduct

Friesland staat enorm bekend om al zijn waterwerken, zo heeft Friesland vele aquaducten. Wij stoppen even bij het Ie-Aquadukt in Woudsend. Vroeger bestond onze provincie veelal uit water en was het niet vanzelfsprekend om ‘even’ van a naar b te gaan. Een aquaduct biedt uitkomst. Één van de mooiste aquaducten van Friesland vind je in Woudsend. Dit aquaduct is er sinds 2007 en hier kruizen de vaart De Ie en autoweg N928 met elkaar.

Meer over aquaducten

De Heasouder

Aan het einde van de middag komen we aan in Elahuizen en gaan opzoek naar onze volgende slaapplek. In een prachtige boerderij, liggend aan het water, is de hooizolder omgebouwd tot luxe appartement ‘De Heasouder’. Dit wordt ons onderkomen voor vannacht! We worden verwelkomt door eigenaren Reitze en Willy en zij laten ons het verblijf met het geweldige weidse uitzicht zien. We settelen ons bij de kachel en komen even lekker tot rust.

Omke Jan

We eindigen de dag bij Omke Jan, Fries voor ome jan, een tot restaurant en B&B verbouwde boerderij in het watersportdorp Woudsend. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar deze plek en nu mag ik eindelijk van de kaart proeven. We worden ontvangen door de eigenaren Jan en Nienke. Zij vertellen ons over de historie van deze bijzondere plek en hoe ze dit verbouwd hebben tot bourgondische hotspot waar je heerlijk kunt vertoeven. We nemen een kijkje in de keuken en Nienke laat ons de stijlvol ingerichte kamers zien. Het restaurant is smûk (gezellig) ingericht. Dit is allemaal tot stand gekomen met hulp van ontwerper Piet Hein Eek. En dat is naar mijn idee heel goed gelukt. Het is een pure plek, waar je liefde voelt en echt even tot rust komt.

Samen met Vera geniet ik hier van een drankje en een amuse bij de open haard, daarna schuiven we aan tafel voor het diner. We kletsen, lachen en voelen ons hier helemaal thuis. En dat is precies het doel wat Reitze en Nienke nastreven. Meer vertel ik er niet over, je moet het gewoon beleven! Na het diner gaan we weer terug naar de ‘Heasouder’ en vallen na een mooie tourdag heerlijk in slaap.

In het vooruitzicht

Ik ben alweer op de helft van autoroute langs waterwerken. Nieuwsgierig naar wat de laatste twee dagen mij brengen? In mijn volgende blog lees je over de drie verschillende kliffen langs de IJsselmeerkust. Breng ik een bezoek aan het Peilschaalhuisje in het pittoreske Elfstedenstadje Hindeloopen en ga ik op avontuur in Workum! Mijn derde blog lees je hier.

Lees hier alle vier blogs die ik schreef over de Route langs waterwerken: #1 Het startpunt, #2 Oude pareltjes, #3 Uniek landschap, en
#4 Optimale beleving.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.