Ga naar inhoud
MAP

Autoroute langs waterwerken #3: Uniek landschap

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Als je de Autoroute langs de dertien waterwerken van Waterland van Friesland hebt voldaan dan weet jij alles over het verhaal van Stromen in Waterland. Je hebt ontdekt hoe mens en water de strijd met elkaar aangaan of met elkaar samenwerken. En heb je genoten van de unieke landschappen, de Friese cultuur en al het pracht wat Friesland te bieden heeft. Wij raden aan de autoroute op te delen in twee, drie of vier dagen, perfect voor een weekendje Friesland! Onze gastblogger Lydia reed de route in vier dagen. Wat zij allemaal heeft beleefd?

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kinderen en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Ze reed de autoroute langs waterwerken en ontdekt het verhaal van Stromen in Waterland.

Wat vooraf ging

In mijn eerste blog vertel ik dat ik een bezoek bracht aan het Woudagemaal in Lemmer. Daar ontdekte ik de magische werking van het grootste nog werkende stoomgemaal van Nederland en snap nu helemaal waarom dit spektakel op de Wereld erfgoedlijst van Unesco staat. Ook leer ik over het ontstaan en de verhalen van het grootste meer van Friesland: de Tsjûkemar. En kom ik op de route een grote zwerfkei tegen die mij tweehonderdduizend jaar terugneemt in de tijd. 

In mijn tweede blog bezoek ik het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, daar leer ik veel over de Friese waterwereld en de stad Sneek. In het kleine stadje IJlst laat ik de oude houtzaagmolen De Rat natuurlijk niet aan mij voorbij gaan. De molen neemt mij mee terug naar het verleden en laat mij het oude houtzaagambacht zien. Friesland heeft vele aquaducten, is het Ie-Akwaduct in Woudsend de mooiste? 

Lees hier Lydia's belevenissen

Gaasterlander kliffen

Vera en ik hebben lekker geslapen in het appartement ‘De Heasouder’ in Elahuizen en genoten van een heerlijk ontbijt vol met streekproducten. De dag begint met veel regen, maar dat mag de pret niet drukken! We zijn vrolijk gezind en vervolgen vol goede moed de autoroute. Vanuit Elahuizen rijden wij langs het Oudemirdumer klif en het Mirnser Klif. Ik vind Gaasterland (streek in zuidwest Friesland) altijd prachtig. Wat is het hier geweldig mooi. Het is zeker de moeite waard om de kliffen te bezoeken. Het zijn bijzondere natuurverschijnselen en de omgeving is prachtig. Bij het Mirnser Klif drinken we een heerlijk kopje koffie bij Paviljoen ’t Mar. We genieten van het uitzicht en wachten op het zonnetje. En die komt! Hup weer in de auto en op naar klif nummer drie: Reaklif. 

Meer over kliffen

Bocht van Molkwar

Het zonnetje blijft schijnen en we rijden langs de zeedijk richting Stavoren. Hier staat Wiepke op ons te wachten, en wat heeft hij bij zich? Een eend, een rode eend! Samen met Wiepke gaan we een deel van de route rijden in deze oude eend, wat een geweldige auto. Vera en ik stappen in en Wiepke neemt ons mee door de prachtige omgeving. Hij is hier opgegroeid en vertelt mooie verhalen. In Molkwar stoppen we bij de oude zeedijk, bij de Bocht van Molkwar. Hier vind je een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en kunt genieten van het vogelrijk. Wiepke leert ons veel over dit bijzonder stukje Friesland. 

Lees hier meer over de Bocht van Molkwar

Peilschaalhuisje Hindeloopen

We rijden door naar één van de mooiste steden van Friesland: Hindeloopen. Met al zijn historie, schilderkunst en prachtige gebouwen geniet ik op volle teugen. Ideaal zo’n privé chauffeur. Wist je dat jij ook een tour met Wiepke en z’n rode eend kunt boeken? Of een tochtje op zijn praam? Hartsikke leuk! 

Midden op de zeedijk vind je het Peilschaalhuisje. In 2016 is de replica van het oorspronkelijke huisje hier neergezet. Van oudsher beschermt het Peilschaalhuisje de stad Hindeloopen tegen het water. Vroeger werden hier de waterstanden van de Zuiderzee opgemeten. 

Aldehoeve-logies Workum

Na het leuke avontuur met Wiepke nemen wij afscheid. Wistje dat Wiepke ook rondvaarten kunt doen? We vervolgen de route in onze eigen auto naar Workum. We lopen door de leuke straatjes van Workum en eten wat lekkers. Midden in de stad vind je de grote boerderij ‘Aldehoeve’. De boerderij staat er al sinds 1860 en later zijn er woningen omheen gebouwd. In de vroegere oude koeienstallen zijn drie grote appartementen gerealiseerd. Een bijzondere plek op loopafstand van het centrum van Workum. In de avond settel ik me lekker op de bank en kijk uit naar morgen, de laatste dag van de tour!

In het vooruitzicht

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn laatste dag van de autoroute? Ik heb al heel veel leuke dingen mogen doen tijdens tocht. Maar op de laatste dag bezoek ik onder andere het jaagpad langs de Workumertrekvaart bij Tjerkwerd. Hier vind ik een prachtig monument van de Elfstedentocht. Bij Pingjum maak ik een lange wandeling over de de Pingjumer Gulden Halsband en als laatst breng ik nog een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center. Deze vierde blog lees je hier

Lees hier alle vier blogs die ik schreef over de Route langs waterwerken: #1 Het startpunt, #2 Oude pareltjes, #3 Uniek landschap, en
#4 Optimale beleving.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.