Kliffen van Gaasterland
Aan de IJsselmeerkust in Gaasterland vind je de enige kliffen die Nederland rijk is. Het zijn er drie: in Oudemirdum, in Mirns en het Rode Klif bij Warns. Ze zijn alle drie ontstaan in de ijstijd toen de grond in Gaasterland door gletsjers tot soms wel 13 meter hoog werd opgestuwd. Aan de kustranden verdween er telkens een stukje land in de golven. Toegegeven, de Gaasterlander kliffen halen het niet bij de door Gurbe Douwstra bezongen ‘Cliffs of Moher’ in Ierland, maar het zijn toch echte kliffen. Bovendien: hier kun je rustig een selfie aan de rand van de klif maken zonder bang te zijn voor een tragische afloop. Maar waarom ga je niet zelf even kijken? En laat vanaf de klif je blik stromen over het IJsselmeer tot de verre, verre horizon.
Oudemirdumerklif
Voor het uitzicht vanaf de zes meter hoge Oudemirdumerklif moet je, nadat je je fiets of auto hebt geparkeerd, een klein stukje wandelen over het Minne Minnespad naar het IJsselmeer. Een geweldige plek. Door de hoogte, de rust, de ruimte en de bijzondere natuur. Je vindt hier meer dan 200 plantensoorten. Sommige plantjes houden ook van zout water door de voormalige Zuiderzee. Misschien spot je wel een das, die in een burcht in de klifwand woont. Kijk naar boven en wie weet zie je een ‘vliegende deur’. Zo wordt de zeearend door haar vleugelspanwijdte van soms wel 2,5 meter ook wel genoemd. Of wellicht hoor je een kneu, grasmus of rietzanger zingen.

Mirnser Klif
Zandkastelen bouwen op het strand? Voetballen in het gras? Zwemmen in of surfen op het IJsselmeer? Of wandelen in het bos..? Het kan allemaal bij het Mirnser Klif. Achter je zie je de subtiele randen van dit klif, dat weer omlijst wordt door het achterliggende Rijsterbos. Een prachtige plek om te wandelen langs de enorme eiken- en beukenbomen. Geniet op het strand van de bontgekleurde kites die door de lucht scheren of pak je eigen board en doe mee. Bij het Mirnser klif vind je ook een aanbindplaats voor paarden, waardoor dit een prachtige plek is om tijdens de buitenrit uit te rusten.

Rode Klif bij Warns
Dit klif heeft zijn naam te danken aan de rode kleur van het ijzerrijke keileem, waaruit het klif is opgebouwd. Het is ook de plek waar een monument ligt van zwerfstenen waarmee de Slag bij Warns, die op 26 september 1345 plaatsvond, wordt herdacht. ‘Leaver dea as slaef’ – liever dood dan slaaf - staat op de bovenste steen. Tijdens deze veldslag tussen de Friezen en de Hollanders sloegen de Hollanders op de vlucht nadat ze werden aangevallen door de plaatselijke bevolking. Ze kozen hierbij de verkeerde afslag, waardoor ze met hun zware harnassen door het moerassige landschap moesten ploegen. Een tactische misser, waardoor ze werden verslagen en de Friezen nog 150 jaar lang hun zelfstandigheid konden bewaren.
