Ga naar inhoud
MAP

Ruimte in Waterland van Friesland

Opladen door ontladen

Kom tot bedaren en laat je zorgen varen. ‘Gean mei de stream’ in Waterland van Friesland. Ga lekker wandelen, fietsen of varen. Voel je overal 'frij' (vrij), welkom en laat je groeten. Wordt weer mens. Vind weer tijd. Voor een ontmoeting of een goed gesprek. Snuif cultuur in een authentieke plaats of in een knus museum. Adem de lucht, zo zuiver en puur. Geef en gun jezelf de ruimte. Want Waterland van Friesland geeft het je graag. Kom opladen door ontladen en maak een ruimtereis in Waterland van Friesland. We geven je alle informatie die je nodig hebt om jouw persoonlijke keuze te maken: gps-coördinaten, routes en ervaringen… Ga je mee?

Aan de hand van gps-coördinaten nemen we je mee op een ruimtereis door Waterland van Friesland. Over het water, het land of zelfs door de lucht. Bij elk ‘ruimtepunt’ lees je een (Fries) gedicht en in Lytsewierrum, Sandfirden, Oudemirdum en Skrins kun je luisteren naar podcasts.

Ontdek 12 bijzondere plekken om op te laden

1/ Nannewiid

1/ Natuurgebied met buitenkans

Verbind je met de natuur van het Nannewiid. Geniet tijdens de zonsondergang van de ruimte die langzaam overgaat van dag naar nacht. Heb je zin in kamperen, zwemmen, suppen, kanovaren, fietsen of wandelen? Het Nannewiid geeft je volop keuzeruimte. Ook om in dit natuurgebied kleurrijke planten en vogels te spotten. Wil je eens een prachtig paars-roze moeraskartelblad zien bloeien? Of een paradijselijk mooie blauw-oranje ijsvogel zien? Dan is het Nannewiid jouw buitenkans.

Ontdek het Nannewiid

2/ Joure

2/ Balloon City

Stijg boven de wereld uit. Maak een ruimtereis boven Waterland van Friesland. Vlieg weg vanuit Joure, dat vanwege z’n jaarlijkse ballonfeesten ook wel ‘Balloon City’ genoemd wordt. Een ballonvaart is ‘gean mei de stream’, oftewel gaan met de stroom. Je voelt geen zuchtje wind, omdat je met de wind ‘meewaait’ door een sprookjesachtig miniatuurlandschap. Vanuit het goddelijke ballonperspectief ben jij groot en al het andere klein. Welk Fries meer zou daar onder je langstromen? De ballonvaarder weet het vast wel.

Ontdek Joure

3/ Marboei

3/ Vast en vrij aanleggen

Met een Marboei van recreatieschap Marrekrite kun je midden op het Friese water aanleggen: gratis. Deze geel-blauwe boeien vind je op meer dan 100 bijzondere plekken in Waterland van Friesland. Ben je afgemeerd? Dan is deze plek voor maximaal 24 uren helemaal van jou. Dichterbij je eigen natuur en die van het water kun je niet komen. Zo boeiend dat veel mensen er spontaan van beginnen te dichten. 

 

Ontdek de Marboei
Boot aan Marboei

4/ Oudemirdum

4/ Het groene hart van Gaasterland

Dwaal terug naar de woeste tijden van de Zuiderzee. Die zee gaf vaak gul, maar nam soms ook gewetenloos. Door de komst van de Afsluitdijk is die wisselvallige tijd afgesloten. Toch ging de aanleg van deze 32 kilometer lange dijk niet zonder slag of stoot. Kijk eens met andere ogen naar het IJsselmeer. De golfjes die je nu ziet, waren vroeger soms woeste tongen van water die schepen, bemanningen en zelfs dorpen opslokten. Kun jij je dit voorstellen?

Ontdek Oudemirdum
bloemetjes met op de achtergrond een strandje aan een meer

5/ Wyldemerk

5/ Europees libellenreservaat

Ontdek het nachtelijke geheim van de Wyldemerk. Welke dieren hebben hier in de nacht een verborgen bijeenkomst gehad? Libellen en juffers zijn er vast en zeker bij geweest. Want het eerste Europese libellenreservaat ligt hier bij de Wyldemerk. Er leven meer dan 40 soorten, de helft van alle soorten in heel Nederland. Ze dragen sprookjesachtige namen als glassnijder, vroege glazenmaker en lantaarntje. Jij kunt ze in de Wyldemerk in het echt zien. Wist je dat libellen behoren tot de snelste insecten en dat ze ook achteruit kunnen vliegen?

Ontdek de Wyldemerk
Meer in het natuurgebied Wyldemerk

6/ Laaksum

6/ Klein dorp met groots verhaal

Dit kleinste vissershaventje van Europa heeft een grootse rol in de Friese geschiedenis gespeeld. In 1345 kwam hier een aanvalsvloot van graaf Willem IV van Holland aan om de Friezen te bevechten. Het leidde tot de Slag bij Warns waarbij de Friezen de Hollanders versloegen en hun vrijheid behielden. Het gewone leven kon gelukkig weer verdergaan en de vissers konden weer uitvaren. Nog steeds vindt een enkele visser hier z’n brood en geluk in het vangen van het Laaxumer bot: een erkend streekproduct. Beproef jouw geluk bij visrestaurant zoutloods ‘de hang’ op een zondagmiddag. Een unieke plek voor een lekkerbek. 

Ontdek Laaksum
Haventje van Laaksum

7/ Sandfirden

7/ Minuscuul terpdorpje

Water heeft een vloeibaar en de Fries een onverzettelijk karakter. De inwoners van dit minuscule terpdorpje lieten en laten zich namelijk niet de wil van het soms verraderlijke water opleggen. Ontdek wat velen het mooiste plekje van Friesland noemen: Sandfirden. Neem op de steiger bij het meertje Hop plaats tussen het vloeibare en onverzettelijke. Voel je de kracht van het kerkje achter je? Dát was de levensreddende plek van de inwoners tijdens de stormvloed van 1825.

Ontdek Sandfirden

8 / Westhem

8 / Westhem

Hang dit schilderij van een schilderachtig terpdorp omringd door weidse natuur aan de muur van je ziel. Dan kun je in gedachten de route via de Hemdijk telkens weer gaan. Dat prachtige weggetje die via deze historische dijk dwars door het Friese landschap meandert. Vroeger beschermde de Hemdijk tegen de Middelzee. Nu geeft hij een weids uitzicht op oude boerderijen en Middeleeuwse kerken en leidt hij je naar Westhem. Een minidorp waar mensen voor hun gevoel grootse levens leiden.

Ontdek Westhem

9/ Makkumer Súdwaard

9/ Makkumer Súdwaard

Bewonder het openluchtspel van vogeltjes in dit decor van rietpluimen. Luister eens, hoor je ook een monoloog van een bosrietzanger? Vergeet je verrekijker niet voor een bezoek aan dit beschermde natuurgebied. Door het hele gebied loop je over een wandelpad. Het pad is alleen toegankelijk buiten het broedseizoen (broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli). Deze voormalige zandplaten uit de Zuiderzee zijn op natuurlijke wijze begroeid geraakt, waardoor er een prachtig stukje ruige natuur is ontstaan. Bezoekers voelen zich hier echt avonturier.

Ontdek de Makkumer Súdwaard

10/ Skrins

10/ Skrins

Wees welkom in de wondere wereld op de bodem van een oude zee. Hier is een waar vogelparadijs boven water gekomen. Terwijl elders de weidevogelpopulatie hard achteruit gaat, is hier een positiever geluid te horen. Namelijk van de kievit, tureluur en grutto. Die broeden hier in groten getale. Ook is er een kleine kolonie visdiefjes en kluten op de Skrins. En zelfs baltsende kemphanen laten zich hier zien. Neem een thermoskan en een verrekijker mee en kijk je ogen uit vanuit de vogelkijkhut.

Ontdek de Skrins

11/ Lytsewierrum

11/ Lytsewierrum

Vind je kiezen lastig? Maak je leven weer overzichtelijk en ga naar het dorp Lytsewierrum, de Friese naam voor Lutkewierum. Er is hier maar één weg die je kunt gaan. Een handwijzer met de tekst ‘Alleen naar Lutkewierum’ voert je via een doodlopend smal weggetje naar het karakteristieke dorpsplein: de Buorren. Aan het eind van deze Tsjerkeleane houdt de weg voor automobilisten op. Ze kunnen alléén nog rechtsomkeert maken of als wandelaar of fietser verdergaan. En zo is het leven voor iedereen gelijk.

Ontdek Lytsewierrum

12/ Snitser Mar

12/ Snitser Mar

Kijk over de Snitser Mar en laat je gedachten varen. Neem plaats in het moment en zie hoe dit moment voortdurend verandert en ‘wegzeilt’ naar een nieuwe horizon. Elke keer als je met je ogen knippert, zie je een nieuw ‘snapshot’. Werkelijk niets blijft exact hetzelfde. De duidelijkste veranderingen zie je van seizoen tot seizoen. Maar er zijn ook subtiele veranderingen binnen een seizoen. Binnen een dag. En zelfs binnen een seconde. Zo leren kijken is niet zien, maar Zen.

Ontdek het Snitser Mar

Ontdek hier de mooiste vaar-, fiets- en wandelroutes bij verhaallijn ruimte


 

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.