Ga naar inhoud
MAP

Makkumer Súdwaard

Beschermd natuurgebied langs het IJsselmeer

Makkum. Bekend van het aardewerk van Tichelaar en als badplaats. Maar wist je dat bij Makkum aan de IJsselmeerkust prachtige buitendijkse beschermde natuurgebieden te vinden zijn? Ze worden ook wel waarden genoemd. Het zijn van oorsprong begroeide zandplaten omgeven door ondiep water. De middelste zandplaat heet de ‘Makkumer Súdwaard’. Een walhalla voor vogels en de natuur. In het vroege voorjaar kleurt het hier geel van de gewone dotterbloem. Ook groeien er orchideeën. De bloemen trekken allerlei insecten aan en de insecten op hun beurt weer vele vogels. Het water wordt goed bezocht door allerlei soorten zwanen. Door de Makkumer Súdwaard loopt een wandelpad, dat om de vogels rust te gunnen in het broedseizoen (15 maart tot 15 juli) gesloten is. Maar buiten het broedseizoen is de Makkumer Súdwaard zeker het bezoeken waard.

Meer over de Makkumer Súdwaard

Boek een overnachting in de buurt van de Makkumer Súdwaard

Reisgezelschap

Plaatsen in de buurt van de Makkumer Súdwaard

Wat je niet mag missen rondom de Makkumer Súdwaard

Makkum

Makkum heeft een levendig historisch dorpscentrum en mooi strand met boulevard. Het water van het IJsselmeer geeft genoeg ruimte om een plons te nemen én biedt de wereld aan watersportactiviteiten. Tel daar de vele campings en vakantiehuisjes bij op en je vakantie is compleet.

Bezoek Makkum
Kindje op strand bij Makkum

Makkumer Súdwaard

Langs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden ook wel waarden genoemd. Deze zandplaten liepen onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Nu liggen ze in het IJsselmeer als begroeide zandplaten. Via een wandelpad is deze zuidelijke waard bereikbaar.

Meer informatie

Makkumer Noardwaard

Langs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden ook wel waarden genoemd. Deze zandplaten liepen onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Nu liggen ze in het IJsselmeer als begroeide zandplaten. De Makkumernoordwaard is alleen toegankelijk tijdens excursies.

Meer informatie
Makkumernoordwaard

Wandelroute Makkumer Súdwaard

Trek je wandelschoenen aan en stap het wandelpad van de makkumerzuidwaard op. Buiten het broedseizoen (15 maart - 15 juli) kun je genieten van prachtige natuurgebieden in de rietpolders. De flora en fauna van de zuidwaard is divers! Dotterbloemen kleuren het gebied in de lente geel en er groeien verschillende soorten kruiden. Ben je een echte liefhebber van vogels? Vergeet dan zeker niet om tijdens je wandeling een verrekijker mee te nemen. Naast watervogels strijken hier ook verschillende soorten zwanen neer.

Verken de route
Makkumersudwaard

Doe meer inspiratie op

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.