Ga naar inhoud
MAP

Op paddenstoelen expeditie in Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Wanneer het weer wat natter wordt schieten de ‘poddestuollen’, oftewel paddenstoelen, letterlijk uit de grond. De bossen in Waterland van Friesland zijn perfect om op expeditie te gaan, op zoek naar deze wonderlijke verschijningen. Maar ook op onverwachte plekken kom je ze tegen. Er zijn namelijk in Nederland wel 5.000 verschillende soorten! We hebben de meest voorkomende en mooiste soorten voor je op een rij gezet met daarbij het bos waar je ze waarschijnlijk kunt vinden.

Ontdek welke paddenstoelen je in Friesland kunt vinden

gladstelige glimmerinktzwam

gladstelige glimmerinktzwam gladstelige glimmerinktzwam

Deze zeer zeldzame paddenstoel lijkt heel erg op de gewone glimmerinktzwam. Alleen zijn deze groter en groeien op de grond in plaats van op hout. En de steel is, zoals de naam al zegt, glad. Terwijl die van de gewone glimmerinktzwam licht bepoederd is.

grote stinkzwam

grote stinkzwam grote stinkzwam duivelsei

De grote stinkzwam groeit vanuit een grote knol van 3 tot 6 centimeter uit de grond, ook wel een heksen- of duivelsei genoemd. De zwam verspreidt een stinkende aasgeur voor vliegen en kevers die de sporen moeten verspreiden. Meestal ruik je ‘m eerst, voordat je ‘m ziet.

gestreept nestzwammetje

gestreept nestzwammetje gestreept nestzwammetje

Je vindt deze kleine bekervormige zwammetjes (1,5 centimeter hoog) op houtsnippers. Ze lijken een beetje op nestjes met iets daarin wat lijkt op eitjes die vol zitten met sporen. Wanneer waterdruppels deze zwam raken vliegen de sporen, soms tot wel een meter ver!

opruimers

Wist je dat paddenstoelen helpen om onze bossen netjes te houden? Het zijn natuurlijke opruimers, zonder paddenstoelen zou het maar een rommeltje worden! Ze ruimen met hun schimmeldraden organisch materiaal op. Denk aan bladeren, hout en dode wormen. Paddenstoelen maken hier voedingsstoffen van die ze geven aan de wortels van bomen en planten.

kleverig koraalzwammetje

kleverig koraalzwammetje kleverig koraalzwammetje

In de donkerste hoekjes van het bos vlamt opeens iets op in het feloranje. Het is een kleverig koraalzwammetje. Je vindt ‘m vooral op dood naaldhout. Het contrast van de felle kleur van de zwam en de donkere omgeving geeft een prachtige compositie voor foto’s.

rodekoolzwam

rodekoolzwam rodekoolzwam

Deze kleine paddenstoelen van maximaal 4 centimeter hoog groeien massaal onder beuken. Ze heten eigenlijk Amethistzwammen, maar door de diep paarsrode kleur worden ze ook wel rodekoolzwammen genoemd.

gesteelde lakzwam

gesteelde lakzwam gesteelde lakzwam

Een echte blikvanger met glanzende oranjebruine tot purperbruine steel. Soms lijkt het alsof deze zwam helemaal niet echt is, maar bestaat uit gepolijst hout. Jonge exemplaren bezitten een geelwitte groeirand. Helaas komt deze paddenstoel in de natuur niet veel voor.

vliegenzwam

vliegenzwam twee vliegenzwam paddenstoelen met bladeren eromheen

De meest bekende paddenstoel! De naam is te danken aan een oud gebruik. De vliegenzwam werd vroeger gebruikt als vliegenverdelger, door kleine stukjes van de zwam in melk te leggen. Vliegen die hiervan dronken werden op deze manier vergiftigd.

niet plukken

Zoek de paddenstoelen en zet ze vooral op de foto, maar pluk ze niet. Buiten het feit dat het je een boete kan opleveren van de boswachter, zijn sommige exemplaren zeer zeldzaam of giftig.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.