Ga naar inhoud
MAP

Watersportdorp Heeg

Ontdek Heeg en de omgeving Heeg

Heeg (of Heech zoals we in Friesland zeggen) is het eldorado voor de watersportliefhebbers. In dit bruisende watersportdorp, gelegen aan het Heegermeer, worden met regelmaat grote en kleine evenementen georganiseerd. Heechspanning op Hemelvaartsdag is een begrip, maar ook het Heechersimmerfestival wil je niet missen. Van een hapje en drankje kan worden genoten op de terrasjes gelegen aan het water of in het gezellige en knusse centrum. In het interactieve bezoekerscentrum leer je meer over het dorp, de historie van de palingvisserij- en handel en de prachtige waterrijke omgeving. Je vindt er zelfs een mini replica van de palingaak. Of maak een dorpskuier en zie de bestaansgeschiedenis van de palingvisserij terug in de prachtige gevels, winkeltjes en aan weerszijde van de monumentale panden. Kom je genieten in dit bruisende dorp? 

Boek een overnachting in de omgeving van Heeg

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Heeg

De Poelen route

Waan je als vaargast door een uniek stukje ongerepte natuur. Het Poelengebied gelegen tussen de watersportdorpen Heeg, Gaastmeer en Oudega (SFW) is een aaneenschakeling van meertjes, smalle slootjes en kreekjes temidden van dichte rietvelden. Natuur, rust en stilte zijn de grootste waarden in dit gebied. De vaarroute met tunneltjes en doorsteken voert je langs boerderijtjes, een klokkenstoel en een vogelkijkspot, waar het rijke vogelleven in het poelengebied kan worden geobserveerd.

Ga naar de poelenroute
de poelen in Heeg met een zonsondergang

Palingaak

Korneliske Ykes II is een reconstructie van de oude palingaken, nagebouwd met traditionele bouwwijzen en materialen gebouwd. KYII vertelt het verhaal van de vroegere palinghandel en het vervoer van de levende paling over zee vanuit Heeg en omgeving, naar voornamelijk Londen. De Korneliske Ykes II wordt nu gebruikt voor (dag)tochten met maximaal 12 gasten. Gedurende het seizoen varen we elke donderdagavond vanaf de Syl.

Meer informatie
Het skûtsje van Heeg die tegen de wind in vaart waardoor het skûtsje scheef begin te varen.

Heechspanning

Een begrip in Heeg op Hemelvaartsdag: het straatfestival Heechspanning. Heechspanning is vrij toegankelijk en het dorpshart is het feestterrein met verschillende podia. Ook komend jaar staat het dorp weer op zijn kop met op straatmuziek, dans en theater.

Lees meer over Heechspanning
blauw geschminkte mevrouw met blauw & zwart kostuum aan

Duurzaam Heeg

In Heeg zijn er tal van initiatieven om het dorp en de omgeving een stukje duurzamer te maken. Zo is er een dorpstuinderij waar je als vriend van de tuin, maar ook als bezoeker, zelf geteelde groenten en fruit kunt kopen. Of geniet van het groenplein vlakbij het dorpshuis, kinderen kunnen hier met water spelen en zelf kom je tot rust op een van de, met hout uit de passantenhaven gerecyclede, bankjes. In het blog lees je alles over de verschillende duurzame initiatieven.

Lees meer over een duurzame vakantie
Groenplein Heeg

Heerlijk genietend van het zonnetje en je haren door de wind varen we verder over het Heegermeer, waarna je dus ook meteen in het dorp Heeg komt met zijn gezellige terrasjes

Charlene, Charleneblogt.nl

Dorpskuier Heeg

Wandel stap voor stap door de rijke geschiedenis van Heeg aan de hand van de dorpskuier. Deze zestien pagina's dikke dorpskuier vertelt je alles over de geschiedenis van de palingvisserij en palinghandel en laat je de schatten van het watersportdorp zien. De dorpskuier is ongeveer 2,5 kilometer lang en start vanaf het bezoekerscentrum, waar je de dorpskuier ook kunt kopen. Tevens is de dorpskuier ook via de webshop te bestellen.

Naar de webshop
de dorpskuier van Heeg voor de Palingaak

Bezoekerscentrum Heeg

Bezoek het interactieve bezoekerscentrum in Heeg. Je wordt hier altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. In het bezoekerscentrum krijg je informatie over de historie, cultuur, watersport en recreatie van Heeg en Waterland van Friesland. Er is ook een leerzame impressie van de palingaak Korneliske Ykes II. Plus een leuke shop en je boekt er makkelijk je tickets voor een tocht met de palingaak. Ook start hier je dorpskuier door Heeg met een 20 pagina dik boekje wat je in de shop van het bezoekerscentrum kunt kopen. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de Uitkrant vol met evenementen.

Bezoek het bezoekerscentrum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.