Ga naar inhoud
MAP

Heegermeer

Het Heegermeer: prachtig gelegen tussen Heeg en Woudsend

Het Heegermeer (in het Fries: Hegemer Mar) is prachtig gelegen tussen de dorpen Heeg, Woudsend en Gaastmeer en grenst aan de Fluessen. Wanneer je een vakantie aan het Heegermeer boekt, zijn er vele mogelijkheden qua activiteiten. Zo kan je prachtig fietsen rondom het Heegermeer, een boot huren of maak je een rondvaart over het Heegermeer. Ook wanneer je een echte strandganger bent, kan je langs het Heegermeer prima vertoeven. Zo is er in Heeg een strandje met een spectaculaire glijbaan, maar ook in de buurt van Woudsend, bij Indijk, is een prachtig strand. Ontdek hieronder wat je tijdens je vakantie aan het Heegermeer kan doen.

Alle adressen rondom het Heegermeer voor je op een rij

Dorpen aan het Heegermeer

Boek een overnachting rondom het Heegermeer

Reisgezelschap

Wat je niet mag missen rondom het Heegermeer in Friesland

Palingaak Korneliske Ykes II

De palingaak Korneliske Ykes II heeft een prachtige vaste ligplaats midden in het centrum van Heeg. De palingaak is een reconstructie van de oude palingaken die vroeger van Heeg naar Londen voeren om daar de Londenaren van verse paling te voorzien. De levende paling werd aan boord van de palingaak vanuit Heeg en omgeving vervoerd naar Londen, waar de schepen een vaste plek hadden om aan te meren. De Korneliske Ykes II is in 2009 te water gelaten. Vanaf de lente tot en met de nazomer kun je meevaren met de Korneliske Ykes II. Het schip vaart in ieder geval op donderdagavond en in de zomervakanties ook op dinsdagavond. Tijdens de rondvaart wordt er verteld over de historie van de palingaken en verteld de bemanning over historische reizen die ze recentelijk hebben gemaakt met de Korneliske Ykes II, bijvoorbeeld naar Londen en de Oostzee.

Boek je tickets
Het skûtsje van Heeg met als achtergrond huizen en zeilboten.

Beurtveer Heeg - Balk

Voor de combinatie van een vaar- en fietstocht ben je bij de beurtveer tussen Heeg en Balk aan het juiste adres. Het skûtsje Aleida Hendrika is een zeilende veerdienst, je maakt kennis met het skûtsjesilen en geniet van een prachtige overtocht over zowel het Heegermeer als het Slotermeer. De vaartocht duurt ongeveer 2,5 uur en je fiets kan mee in het ruim van het schip. Na afloop van de vaartocht krijg je een fietsroute uitgedeeld waarmee je weer terug naar Heeg of Balk kunt fietsen. Je kunt kiezen uit twee routes, een van 18 en een van 28 kilometer. De beurtveer vaart van mei tot september. Heb je geen zin om terug te fietsen? Geen probleem! Dan boek je een retourtje en kun je de hele dag meezeilen. 

Meer informatie over de Beurtveer

Rondje Heegermeer

Deze fietstocht begint in Heeg, direct gelegen aan het Heegermeer. Vanaf hier fiets je via Gaastmeer, Koudum en Balk richting Woudsend, waarna je weer terugkeert naar Heeg. De route gaat over smalle weggetjes, door groene weiden, rustieke dorpjes en je steekt zelfs met een veerpontje over! Naast het Heegermeer voert deze route je ook langs de oevers van de Fluessen, het meer waarmee het Heegermeer in directe verbinding staat. 

Bekijk de route
straatbeeld Heeg

24 uur in Heeg

Lydia van Ontdekjeplekjenl.nl bracht samen met haar twee zoons 24 uur in Heeg door. Bijna alle activiteiten tijdens deze 24 uur waren op of bij het water. Zo ging ze suppen op de poelen en windsurfen op het Heegermeer. Overnachten deed ze in een glampingtent op het terrein bij de haven van Hoora. Nieuwsgierig geworden naar de hele blog? Doe inspiratie op voor jouw verblijf aan het Heegermeer.

Lees de blog
Leren windsurfen in Heeg op het Heegermeer

Heeg ligt pal aan het Heegermeer en je kunt bijna overal bootjes, kano's en sups huren.

Lydia van Ontdekjeplekjenl.nl

De Fluessen

Het Heegermeer staat in directe verbinding met de Fluessen. Waarschijnlijk heb je, wanneer je aan het varen bent, niet eens in de gaten dat je van het ene meer naar het andere bent gevaren! De Fluessen is het tweede meer van Friesland, het Tjeukemeer is het grootst. Zowel Staatsbosbeheer als it Fryske Gea nemen een gedeelte van het beheer van de Fluessen voor hun rekening. 

Ontdek de Fluessen
een steiger en een zeilboot bij het hegemermar

Eilandjes en snelvaren

In het Heegermeer ligt het eilandje 'de Rakkenpôlle', overdag kun je hier kostenloos aanmeren en bij het mini-strandje een duik in het Heegermeer nemen. Overnachten is ook mogelijk, elke avond komt de havenmeester vanuit de passantenhaven aangevaren om het liggeld te innen. Een stukje verder, net over de 'grens' met de Fluessen ligt nog een eilandje, dit is 'de Langehoekspôlle'. Dit eilandje is een van de ligplaatsen van Marrekrite, hier mag je gratis een nachtje aanmeren.

Wil je waterskiën of jetskiën? Dan heb je geluk! Aan de zuidkant van het Heegermeer is een snelvaargebied. Binnen de gele tonnen mag tussen zonsopgang en zonsondergang en van april tot en met september, snel gevaren worden. 

Heegermeer met eilandje

Ontdek hier de mooiste fiets-, vaar- en wandelroutes bij het Heegermeer

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.