Ga naar inhoud
MAP

10x bijzonder overnachten in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Als je op vakantie gaat, dan is het natuurlijk belangrijk dat de omgeving prachtig is. Ook wil je dat er leuke avonturen te beleven zijn, je lekker culinair kunt genieten en dat je bijvoorbeeld inspirerende musea kunt bezoeken. En daar komt ook altijd nog één heel belangrijk ding bij: een fijne plek om te overnachten. Als die plek ook nog eens heel bijzonder is, dan maakt dat jouw vakantie natuurlijk helemaal af. Bijzonder overnachten in Friesland, dat kan! Kom het hier 'belibjen', oftewel beleven. We laten je kennismaken met tien bijzondere overnachtingen in Zuidwest Friesland.

1/ Historisch overnachten in Friesland

Een bed & breakfast met een rijke geschiedenis. Dat is deze overnachtingsplek in Woudsend. Hier is overnachten een unieke ervaring. Je verblijft namelijk in Museum Woudsend. Hoe bijzonder is dat? Het hele huis is gerestaureerd en voldoet aan alle eisen van deze tijd, maar toch zul je het gevoel hebben in een tijdmachine te zijn gestapt. Daarmee ben je ‘teruggebliept’ naar de achttiende eeuw. Het interieur is - en dat is heel zeldzaam - in vol ornaat te bewonderen zoals het toen was. Denk aan rijke versierde bedstedewanden, ornamenten en betegelde muren. Terwijl je daarvan geniet, drink je ook nog eens een glaasje wijn uit een achttiende-eeuws glas. Je voelt je direct een echte jonkvrouw of -heer. Wij weten het zeker: je keert helemaal weer ontspannen terug naar je eigen tijd.

Boek een historische overnachting
historisch overnachting

2/ Overnachten tussen de boomtoppen

Nog zo’n bijzondere plek om te overnachten in Friesland is deze plek in Easterein. Hier kun je overnachten tussen de boomtoppen van Zuidwest Friesland. Je boekt gewoon je eigen Kraaiennest! Via een trap kom je in je knusse onderkomen terecht. In deze comfortabele boomhut vind je onder meer een bankje, een tweepersoonsbed, een elektrische kookplaat en een waterkoker. Kortom, alles om het lang vol te houden daarboven. Je zit veilig en hoog en droog. Je geniet van het uitzicht en hoort natuurlijk de vogeltjes fluiten die mogelijk in dezelfde boom verblijven als jij. De boomhut heeft ook nog een balustrade waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten. Grote kans dat je dit fijne nest niet meer wilt verlaten …

Boek het Kraaiennest
boomhut 'het kraaiennest' in het kleine paradijs

3/ Varend overnachten in Friesland

Een huis dat kan varen?! Jawel, deze bijzondere manier van overnachten vind je in Friesland. Je kunt een heuse houseboat huren in Heeg en vanuit daar ligt de hele ‘moaie provinsje’ (mooie provincie dus) voor je open. De houseboat is een vakantiewoning én boot. Je hebt een gezellige woonkamer aan boord met een eethoek en een kleine keuken mét stromend water, een koelkast en een gasstel. Je hebt zelfs een terras mét stuurwiel! Er zijn twee slaapkamers, geschikt voor vier personen. Dus zin om de Elfstedentocht te overnachten … eh, te varen? Dan is deze bijzondere overnachting in Friesland echt wat voor jou.

Boek een houseboat
Genieten op het water

4/ Behaaglijk huisje: beleef het Friese boerenleven

Op het erf van een karakteristieke Friese boerderij vind je in Echtenerbrug het Smûk Huske, wat behaaglijk huisje betekent. Hier kun je het boerenleven vanuit een knus ingericht huisje beleven. Het is een heel bijzondere plek om te overnachten. Het kleine huis heeft alles in zich om je comfortabel te voelen. Je kunt er met maximaal vier personen verblijven. Je beschikt over een volledig ingerichte open keuken, een gezellige woonkamer, een toffe bestede voor de kinderen en een badkamer. En buiten gaat het comfort verder. Op de veranda vind je een hottub. Vanuit daar kun je het boerenleven rustig en ontspannen observeren. Misschien wil je wel nooit meer weg. Wij kunnen ons dat zomaar voorstellen.

Boek het smûkhuske
overnachting met hottub

5/ Overnachten in een safaritent in Friesland

Op safari in Fryslân? Ja hoor, dat kan ook! Je kunt bijvoorbeeld op de elf fonteinen in de Elfsteden gaan jagen. Verblijven doe je dan in deze stoere safaritent in Oudega. Hier ervaar je het optimale kampeergevoel, maar dan net even anders. De tent hoef je namelijk niet zelf op te zetten. Geen gedoe met haringen en dergelijke. Alles staat al voor je klaar en de safaritent is van alle gemakken voorzien. Denk aan stromend water, een koelkast, een koffiezetapparaat, een kookplaat, slaapkamers met echte bedden en een vlonderterras om lekker buiten te zitten. Het sanitair vind je in een apart en keurig gebouw. Je kunt hier met vijf personen overnachten op een heel bijzondere plek in Friesland.

Boek een safaritent
safaritent bearshoeke

6/ Slapen in een oude zeecontainer, maar dan luxe

Slapen in een oude zeecontainer op een schiereilandje in Warns. Dat klinkt als een bijzondere overnachtingsplek in Friesland. Dat is het ook! En wees niet bang: de zeecontainer heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. Je kunt dan ook met recht spreken van een ‘glamtainer’. Als je binnenstapt, geloof je je ogen niet! Er is genoeg ruimte om met maximaal vier personen een luxe vakantie te beleven. Je hebt een terras rondom de hele zeecontainer. Badkamer en toilet, het zit er allemaal in! 

Boek een glamtainer
Glamtainer

7/ Bijzonder overnachten met uitzicht over een Elfstedengracht

Vind jij dat een bijzondere overnachting is Friesland een mooi uitzicht moet hebben? Dan kun je eigenlijk op elke plek wel terecht, want de provincie is nu eenmaal erg mooi. Maar deze plek is misschien nog net iets mooier, of bijzonderder. In dit luxe appartement in hartje Sneek heb je namelijk uitzicht op de Elfstedengracht. Doe je ogen dicht en je hoort het gekletter van de schaatsen vast voorbijkomen. Je hebt een dakterras, wifi, Netflix, een keuken, een ruime badkamer ... Genoeg dus om jezelf op een ultieme vakantie te trakteren. Sneek ligt letterlijk aan je voeten!

Boek het stadslogement
Stadslogement Sneek

8/ Bijzonder overnachten in Friesland: lekker onder de wol

Weidevogels, in het voorjaar lammetjes, de uitbundige natuur van Zuidwest Friesland en een plek om lekker onder de wol te kruipen. Dat biedt deze bijzondere overnachtingsplek allemaal. Je vindt het ruime vakantiehuis Ûnder de Wol tussen het pittoreske Sandfirden en watersportdorp Oudega. Je kijkt zo vanuit de woonkamer op de zeilbootjes die over de Oudegaaster Brekken varen. Het huisje biedt plek aan twee personen. Er is op de slaapkamer een werkplek gecreëerd, dus je kunt na je vakantie ook gewoon blijven. Want eenmaal onder wol gekropen op deze plek, dan is de kans groot dat je voorgoed je hart hebt verpand aan Fryslân. 

Boek Ûnder de wol
slaap/woonkamer Under de Wol

9/ Overnachten met uitzicht op de Fluessen

Houd je van water? Kun je daar uren overheen staren? Vind je bootjes leuk? Dan is waterhuis Boppe echt een bijzondere plek in Friesland om te overnachten. Dit vakantiehuis is prachtig en stoer ingericht. Het biedt plek aan maximaal vier personen. Behalve dat je er heerlijk slaapt en alles tot je beschikking hebt om een comfortabele vakantie te hebben, is er nog iets … En dat is het unieke dakterras. Vanaf daar heb je ‘fan boppe’ (van boven) zicht op de Fluessen en kun je onbekommerd uren over het water staren.

Boek waterhuis Boppe
Waterhuis boppe

10/ Overnachten in je eigen boothuis in Stavoren

Nog zo’n bijzondere overnachting in Friesland vind je in Stavoren, een van de Elfsteden aan het IJsselmeer. Hier kun je overnachten in een vrijstaand boothuis, gelegen direct aan het water en voorzien van een eigen steiger. Je kunt je boot dus meenemen! Heb je geen boot, dan kun je die altijd nog huren. Je hebt hier een mooi, ruim en luxe vakantiehuis tot je beschikking dat van alle gemakken is voorzien. Buiten heb je een royaal balkon, aan beide zijden, dus je hebt altijd zon (mits die schijnt, maar in Friesland hebben we veel zonuren). Met drie slaapkamers kun je er met maximaal zes personen verblijven en elke dag genieten van het uitzicht en het water. Want grote kans dat je vanuit je eigen boothuis zo het water opgaat natuurlijk.

Boek het boothuis
Boothuis Stavoren

Op zoek naar meer bijzondere overnachtingsplekken in Friesland? Deze en andere bijzondere overnachtingen in Zuidwest Friesland boek je direct online bij VVV Waterland van Friesland. Vragen? We helpen je graag persoonlijk verder. Neem gerust contact met ons op!

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.