Ga naar inhoud
MAP

Workum

Ontdek Elfstedenstad Workum en de omgeving

Workum, oftewel Warkum op z'n Fries, is een van de Friese Elfsteden en heeft al stadsrechten sinds 1399. Liggend aan de voormalige Zuiderzee en grenzend aan de Friese meren was Workum een belangrijke handelsstad voor de regio. Een stadswandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. Onderweg zie je de vele trapgeveltjes, zadeldaken en de Grote of Sint-Getrudiskerk. Niet voor niets is het sinds 1988 een beschermd stadsgezicht. In het Jopie Huisman museum kun je genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman. Of bezoek het strand want deze Elfstedenstad, gelegen aan het IJsselmeer, heeft een ideaal strand voor kinderen en (kite)surfers omdat het water ondiep is. Daardoor is Workum zomers ook een druk bezochte plek! Plan je bezoek en ontdek hieronder waar je kunt overnachten in Workum, wat er doen is in Workum en waar je een hapje kunt eten in de omgeving. Veel plezier in Workum.

Boek een overnachting in de omgeving van Workum

Reisgezelschap

Alle adressen in Workum voor je op een rij

Ontdek de 7 schatten van Workum

Wat je écht niet mag missen in Workum

Strontrace

De strontrace is hét jaarlijkse evenement van Workum. Centraal staan de historische schepen die zo snel als mogelijk zeilend een zak mest naar Warmond brengen. Verder staat de zogenaamde strontweek in het teken van diverse activiteiten waar je zelf aan mee kan doen. Jaag één van de zeilschepen over de dijk richting het IJsselmeer, vaar mee met de Beurtveer, bezoek de visserijdagen en meer!

Lees hier meer over de Strontrace
strontrace workum
zeilboot op het water

Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. De menselijke maat vormt de rode draad in zijn oeuvre. Je ziet zijn liefde voor de natuur, zijn mededogen en ook zijn vermogen om het kleine, bescheidene en afgedankte waarde te geven. Jopie stond ook bekend als een verteller van smakelijke anekdotes, vaak aangedikt. Jopie voert je mee in zijn wereld en maakt je deelgenoot van zijn passies.

Lees meer over Jopie Huisman
Botervlootje met suiker Jopie Huisman

Een stad met een echt strand

Het strand bij Workum, ook wel It Soal genoemd, vind je op ongeveer 3,5 kilometer vanaf het centrum van Workum. Dit strand is ideaal voor dagje met het gezin. Het water is namelijk ondiep waardoor kinderen er veilig kunnen spelen. Ook is dit strand bij watersportliefhebbers zeer geliefd door het ondiepe water en de wind altijd gunstig waait. De perfecte omstandigheden om het kiten onder knie te krijgen. Deze kleurrijke kites zie je dan ook vaak boven het IJsselmeer, en alleen dat beeld is al de moeite van een bezoekje waard.

Meer info over het strand van Workum
Stand van Workum in zomer

Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar.

Lynn, Belvilla.nl

VVV Workum

Bij het informatiepunt in Workum word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de inspiratiekrant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek het informatiepunt
Museum Erfskip Workum VVV informatiepunt

Ontdek Workum met de 11fountains podcast

In de 11fountains podcast - Workum hoor je de stem van Simonia. Zij neemt je mee naar haar stad aan het water, een stad van kunst en kerken. Ze vertelt waarom er twee woeste leeuwen staan en hoe kunst verweven is met het dagelijkse leven. Eenvoudige dingen als aardewerk en vodden worden hier tot kunstwerken verheven. Gewoon met de blote handen. Workum wacht op je.

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan Workum? Ontdek het hier:

Workum is de perfecte uitvalsbasis om Zuidwest Friesland te ontdekken. Liggend aan de voormalige Zuiderzee en grenzend aan de Friese meren was Workum een belangrijke handelsstad voor de regio. Karakteristiek voor het oude Workum zijn ondermeer de scheepsbouw, visserij en handel- en nijverheid. Bekend is ook het aardewerk: ooit telde Workum verschillende pottenfabrieken. Veel van deze vervlogen tijd is nog terug te vinden in Workum. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. Workum behoort tot de beste kitespots van Friesland. De omstandigheden zijn hier ideaal en aan kitescholen geen gebrek. Ook windsurfers en andere watersporters kunnen in Workum hun lol op. Dus of je nu van een culturele- of actieve vakantie houdt het kan allemaal! Ontdek hieronder in de blogs waar je in Workum moet zijn tijdens jouw bezoek en plan jouw bezoek aan Workum.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.