Ga naar inhoud
MAP

Workum strand: zonnebaden aan de Friese Rivièra

Veel mensen weten het niet, maar het strand van Workum is echt de Friese Rivièra. Het is een prachtige locatie aan het IJsselmeer dat zeker bij zonnige temperaturen niet onderdoet voor de stranden in Italië en Spanje. Sterker nog, stiekem vinden wij het strand van Workum veel mooier. Het strand is heel populair bij kitesurfers, maar het wordt ook veel bezocht door mensen die een dagje willen zwemmen en zonnen. Het strand heeft alle voorzieningen die je nodig hebt om een heerlijk dagje aan het water te beleven. En er is nog een heel groot pluspunt: het water is zoet! Je krijgt dus geen trekkende huid van het zoute zeewater.

Strand Workum: ‘It Soal’ is makkelijk te bereiken

Het strand van Workum wordt ook ‘It Soal’ genoemd. De naam komt van het kanaal It Soal, wat de vaargeul betekent. Dit water verbindt de Elfstedenstad Workum met het IJsselmeer. Het strand ligt ongeveer 3,5 kilometer van het centrum van Workum. Als je ‘Suderséleane 29’ in je navigatie invoert, kom je op de juiste plek terecht. Je kunt er prima met de auto, fiets en lopend komen. Je auto parkeer je er gratis! Het zwemseizoen loopt van mei tot en met september. In die periode wordt de kwaliteit van het zwemwater goed gecontroleerd. Zo weet je dat je met een gerust hart kunt pootjebaden in het heldere water van het IJsselmeer. Er is geen toezicht, maar er is een gebied aangewezen waar je veilig kunt zwemmen.

It Soal Workum

Workum strand: je vindt er alles wat je nodig hebt

Op het 800 meter lange strand van Workum vind je alles wat je nodig hebt voor een gezellige stranddag. Dat gaat van gratis parkeren tot een toiletgebouw waar je je kunt omkleden. Op de naastgelegen camping vind je een kleine supermarkt en er is het Havenrestaurant it Soal met terras. Het strand zelf bestaat natuurlijk uit zandkorrels, maar je vindt daarachter ook gras. Een van de bijzonderheden van het strand van Workum is de diepte van het water. Je kunt namelijk tot ongeveer 200 meter uit de kant tot je knieën in het water staan. Zeker voor kinderen is dat ideaal om veilig in de rondte te spetteren. Het Workum strand zorgt gegarandeerd voor heel veel ‘wetterwille’, oftewel waterpret!

Zonsondergang op Workum strand

Los van het zwemmen en zonnen is het strand van Workum een ideale plek voor een fijne avondwandeling. Met zicht op het westen kun je hier prachtig de zon zien ondergaan. Op het strand zelf zijn honden niet toegestaan, maar je kunt wel met je trouwe viervoeter het wandelpad naast het strand volgen en samen met Fikkie of Famke genieten van de zonsondergang. Ben je een echte kiter? Dan moet je ook op het Workum strand zijn!

Strand van workum op de namiddag

Langer verblijven op en rond het strand van Workum

Op en rond het Workum strand is er dus genoeg te beleven. Ook het centrum van Workum is interessant. Zo kun je het Jopie Huisman Museum bezoeken en een rondwandeling maken door de historische Elfstedenstad. Als we heel eerlijk zijn heb je aan één stranddag niet genoeg. Je kunt er met gemak een langere Friese Rivièra-vakantie van maken. Er zijn volop mooie accommodaties in Workum die je direct kunt boeken; van bed & breakfasts en appartementen tot campings en hotels. En ook op culinair gebied zit je prima in Workum. Je kunt altijd terecht voor een snelle hap, een lekkere lunch of een uitgebreid diner.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.