It Fryske Fersepaad
Het Fryske fersepaad loopt van Bolsward naar Iens of omgekeerd. Het is een tocht van 12 kilometer langs 25 panelen met Friese gedichten.
Inspiratie nodig voor een mooie wandelroute, fietsroute of vaarroute in Waterland van Friesland omdat je niet steeds hetzelfde rondje wilt maken? Dat snappen wij. We zijn allemaal buitenmensen en die horen in de natuur. Vergeet de sportschool en kom naar Zuidwest Friesland voor deze sportieve routes. Dan hoef je nooit meer om het 'paad te sykjen', oftewel de weg te vragen. Zeker niet bij de fiets- en wandelroutes want die gaan altijd via de handige knooppunten van De Marrekrite. VVV Waterland van Friesland biedt je mooie routes in Friesland over de Friese meren, over de dijk langs het IJsselmeer, door de bossen van Gaasterland en langs de Elfsteden. Alle routes zijn te downloaden als GPX bestand. Welke route in Friesland kies jij?
Friesland is de ideale fietsbestemming omdat het landschap zo afwisselend is, dat maakt de fietsroutes in Friesland zo mooi. Van de bossen in Gaasterland tot de Friese meren. Leer Zuidwest Friesland kennen door het fietsen van één van onze mooie fietsroutes.
Het Fryske fersepaad loopt van Bolsward naar Iens of omgekeerd. Het is een tocht van 12 kilometer langs 25 panelen met Friese gedichten.
Over deze route kunnen we zoveel vertellen: denk alleen al aan de prachtige uitzichten over het water langs het ‘Brekkenpaad’ of de karakteristieke stelpboerderijen in de streek het Heidenskip.
Stel je voor, je zou het landschap bekijken vanuit een heel ander perspectief, het perspectief van de Zee, Engels Raaigras of de Grutto. Stap op de fiets en laat je meenemen in het landschap van de Greidhoeke.
Dit waterrijk gebied van Friesland heeft meer te bieden dan alleen water. De route leidt je langs prachtige natuurgebieden, tuinen en landschappen o.a. de Iepentuin, vlindertuin en Heemtuin bij Mar en Klif zijn de moeite waard.
'De Oersetters' is een fantastische pontjes-fietstocht die voert door Nationaal Landschap Zuidwest- Friesland.
Het Nationaal landschap Zuidwest Fryslân heeft een grootte van 51420 hectare en is één van de twintig Nationale Landschappen die Nederland rijk is.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er relatief weinig gevochten op Fries grondgebied. Maar in het Friese luchtruim vonden er bijna dagelijks luchtgevechten plaats tussen Duitse en geallieerde vliegtuigen. Deze fietstocht gaat over de luchtgevechten.
Drie verschillende plaatsen in één route! Fietsen door een Vlecke, een dorp en een stad, dat maakt deze fietsroute bijzonder. Compleet met mooie fietspaden door het Friese landschap in al zijn verscheidenheid aan natuur en cultuur.
Een fietsroute door een stukje onontdekt Friesland, en zeker de moeite waard. Je fietst langs meren en kanalen en door het door vervening ontstane polderlandschap tussen Tsjonger en Tsjûkemar.
Vanuit Bezoekerscentrum Mar en Klif fiets je langs de kliffen van Gaasterland door het Nationaal landschap Zuidwest Fryslân. De kliffen van Gaasterland zijn een overblijfsel van de voorlaatste ijstijd. Verken dit unieke stukje van Friesland!
De Kameleonroute gaat langs weilanden, maar voert ook langs het Sneekermeer. Onderweg kom je een paar molens tegen en een fietspont over de Nije Skou.
Sportief weekendje weg? Ga op pad met je toerfiets of e-bike en kies voor deze 150 km. lange weekendtocht Friese Zuiderzee.
Fietstocht met Frans tintje over de zacht glooiende zandrug van de omgeving Gaasterland. Fietsen á la carte bevat verrassende tussenstops bij boeren en lokale ondernemers met streekproducten om zo je eigen maaltijd bij elkaar te struinen.
De beleefroute in de omgeving van Bolsward en Sneek is een 32.5 kilometer lange fietstocht langs 12 beleefplekken die meer vertellen over het verzet, de onderduikers en voedselhulp in de provincie Friesland.
Deze route biedt je de mogelijkheid om fietsen, wandelen en varen te combineren. Tussen knooppunt 78 en 76 kun je afstappen bij camping De Kievit voor een kanotocht.
Vanuit het charmante Elfstedenstadje Workum maak je een heerlijk rondje in noordoostelijke richting. Dertig kilometer langs drooggemaakte polders en vloeibaar gebleven Friese meren.
Maak een rondje Sneekermeer met een oversteek met maar liefst drie veerpontjes. Check vooraf wel even de vaartijden van de pontjes.
Van het noorden naar het midden: van Dokkum fiets je via de Friese hoofdstad Leeuwarden door naar het beginpunt in Sneek.
Een fietsroute door de Friese Meren van 57 km waarbij weidse vergezichten over water en land voorbij komen, maar ook de bossen van Gaasterland passeren de revue.
Langs de Zuiderzee liggen prachtige haventjes en vissersplaatsjes waar je een lekker visje kunt eten. Laaksum wordt wel het kleinste vissersdorpje van Europa genoemd. Bovendien voert de route langs de Roode Klif.
Een bescheiden fietstochtje rond het water van de Aldegeaster Brekken, een aanrader bij stormachtig weer! Vlakbij Nijhuizum wordt je overgezet met een veerpontje.
Op 12 mei 1940 drongen Duitse troepen de provincie Friesland binnen vanuit Groningen en Frederiksoord-Noordwolde. Deze fietsroute voert je langs zowel de Wonsstelling en de stelling Kornwerderzand waarbij je even teruggaat naar de meidagen van 1940.
Een beeldenroute (gemaakt door kunstenaar Evert van Hemert) in Kolderwolde, waar langs de openbare weg zomaar 11 bronzen beelden staan. Het meest zijn het pronte dames, al dan niet op een paard, of stier.
Een afwisselende fietsroute langs zowel UNESCO werelderfgoed De Waddenzee als de oevers van de vroegere Middelzee.
Deze route leidt je langs de IJselmeerkust en het bosrijke Gaasterland in Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân, een van de twintig nationaal landschappen in Nederland.
Tijdens deze fietstocht word je meegevoerd door de Friese weilanden, over het jaagpaad langs de Warkumer Trekfeart, langs oevers van de meren met haar rieten door karakteristieke Friese dorpjes met hun eigen monumenten.
Je fietst langs de Oudegaaster Brekken, water dat direct in verbinding staat met de Friese meren. Overal waar je kijkt, is water. Bijzonder: Het gebied is absoluut favoriet bij de kleine rietgans.
De geuren en kleuren van de natuur laten ons het weten: de zomer ligt achter ons en we gaan richting het najaar. Een periode waarin het uitbundige zomerse plaatsmaakt voor de ingetogen warme natuurkleuren. Tijd om te oogsten. En dat doen we op de fiets.
Ontdek 7 stadjes en 11 hapjes in Zuidwest Friesland met deze meerdaagse culinaire fietsroute. Smikkel onderweg van heerlijke streekproducten en lokale lekkernijen.
Op de fiets én over het water. Met deze route word je maar liefst vier keer met een pontje naar de overkant gebracht. En geniet ondertussen al fietsend van alle facetten van het mooie Friese landschap.
Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.
Met ruim 1.000 kilometer aan wandelpaden kun je hier je hart ophalen! Het landschap van Zuidwest Friesland is divers en dat ervaar je als je er wandelend doorheen gaat. Je vindt hier de mooiste wandelroutes langs bijvoorbeeld de IJsselmeerkust en de Friese Meren, over de glooiingen in Gaasterland en de weidse uitzichten in de Greidhoek.
Het Fryske fersepaad loopt van Bolsward naar Iens of omgekeerd. Het is een tocht van 12 kilometer langs 25 panelen met Friese gedichten.
Rinne yn Frijheid is een vrijheids-wandeling in en rondom de Friese plaats Echten met een aantal markante plekken uit de Tweede Wereldoorlog.
Wommels is het startpunt van deze wandeling van elf kilometer door het open Friese landschap. Het dorp ontstaan op een terp. Door de jaren heen heeft het zich ontwikkeld tot het centrumdorp van de omgeving.
Vrolijke kaboutertjes wijzen je de weg door het bos Elfbergen.
Het dorpje Kimswerd is ontstaan rondom een terp. Als je hier bent, moet je zeker even een bezoek brengen aan het beeld van Grutte Pier. Deze beroemde en beruchte inwoner is volgens de volksverhalen rond 1480 in dit dorp geboren.
In Sint Nicolaasga vind je in de Vegelinbossen het Kabouterpad rondom de Amazonevijver. Langs het kabouterpad zijn van bomen prachtige figuren gemaakt met gezichten.
Het valt je vast op als je er bent: Makkum is een dorp met stadse allure. De haven, de sluis en het marktplein met de vele terrasjes. Je voelt je hier snel thuis. De route loopt via de weilanden door het achterland van Makkum.
Wandel over de hoge Waddenzeedijk naar havenstad Harlingen, met maar liefst 600 monumenten. Hierna door naar de terpdorpen WIjnaldum en Herbaijum.
In het spoor van de das in bos Elfbergen in Gaasterland.
Ontdek het wandelpad door de Makkumersúdwaard en geniet van de ontelbare vogels en het schitterende uitzicht.
Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad is een avontuurlijke route voor peuters en kleuters door het sprookjesachtige Rijsterbos!
Maak een flinke wandeltocht rond het water van de Langwarder Wielen, waarbij je onderweg met hulp van twee veerpontjes en heel wat bruggen het water oversteekt.
Van Balk, via Elfstedenstad Sloten, voert deze etappe je door het glooiende Gaasterland. Je wandelt langs een riviertje in het bos naar natuurgebied de Wyldemerk.
Vanuit Lemmer wandel je zo het weidse Friese landschap in naar Sloten, het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Je vervolgt de route op weg naar Gaasterland. Hier geen weidse vlaktes, maar een glooiend landschap met bossen en hier en daar een houtwal.
Rondom Pingjum wierpen bewoners aan het einde van de elfde eeuw een merkwaardige ringdijk op: de Pingjumer Gulden Halsband. Deze dijk zou Pingjum en haar omliggende landbouwgronden eeuwenlang beschermen tegen het water.
Rondom Oudega zijn de boeren gaan samenwerken. Door zorgvuldig beheer vinden weidevogels ieder voorjaar weer hun weg naar Oudega. In het najaar komen de ganzen hier. Vanaf de vogelkijkhut bij het spoor heb je mooi zicht op de vogels.
In het zuidoosten van Easterein ligt een van de oudste bedijkte gebieden van Friesland: de Moederpolders. Duizend jaar geleden legden bewoners hier de eerste waterwerken aan. De route leidt je over een paar van die oude dijken.
Qua grootte staat Sneek (of zoals we in het Fries zeggen: Snits) op de derde plaats in de provincie en ligt de stad in de gemeente Sûdwest Fryslân.
Deze rondwandeling vanuit Folsgare brengt je over de Mieddyk weer terug naar het dorp. Mieden zijn laaggelegen graslanden die in de winter overstroomden. Ze waren gezamenlijk bezit van de boeren uit het dorp.
Easterein is een schilderachtig dorp met afwisselende bebouwing en heeft een beschermd dorpsgezicht. In het dorp staat de monumentale kerk centraal op een gedeeltelijk omgracht kerkerf.
Vanaf Easterein loop je door het Skrok. Dit is een natuurgebied en buurtschap tussen Wommels en Easterein. Vanaf de vogelkijkhut kun je met een beetje geluk wel honderden grutto’s spotten.
In universiteitsstad Franeker struikel je over de monumenten, zoals het oudste planetarium van de wereld en het oudste studentencafé van Nederland.
Vanuit Workum of Stavoren kun je heerlijk uitwaaien met het prachtige uitzicht over het IJsselmeer en aan de andere kant het Friese land.
Vanaf het startpunt, de Waterpoort in Sneek, wandel je door Zuidwest Friesland via Elfstedenstad IJlst naar Balk in Gaasterland.
Een prachtige route van 3,5 km door het boerenland rond het Friese IJlst. In de Ruterpolder barst het in de lente van de kleuren en gonst het van het leven.
Stavoren was de eerste Nederlandse plaats die stadsrechten verkreeg. In de elfde eeuw was het een belangrijke handelspost aan de Zuiderzee. Het lag op een knooppunt van vaarroutes naar de Oostzee, Noordzee en de Rijn.
Wandel 283 kilometer door Friesland, opgedeeld in 16 etappes, langs de elf prachtige steden van Fryslân én vele pittoreske dorpjes.
Workum is een karakteristiek stadje, je kijkt je ogen uit als je hier langs de oude huizen loopt. Deze kuiertocht brengt je vanuit het centrum naar het buitengebied.
De Tillefonne is een kerkenpad wat al sinds 1560 in gebruik is. Het is het pad wat naar de Grote- of Sint Gertrudiskerk in hartje Workum leidt.
Op zoek naar houten bosbeesten in bos Elfbergen in Gaasterland.
Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.
Zuidwest Friesland bestaat voor een groot deel uit water. Dat zijn eindeloze watervlaktes of intieme vaarten en poelen om van te genieten. Huur een (elektrische) sloep of boot, sup of kano en geniet van een heerlijk dagje op het water. Bijna alles is in Waterland van Friesland verbonden door water. Dat biedt genoeg keuze in vaarroutes of suproutes.
Maak een rondje op je SUP board vanuit het mooie Gaastmeer, waar het prima opstappen is.
De tocht is een 'staande mast route'. De vaarroute gaat over de Friese meren en over kleine vaarten waarvan de Wymerts tussen Bolsward en IJlst, met zijn rietkragen en kleine dorpjes en bruggen, een van de mooiste is van Friesland (bruggen ...
Varen wordt een familie-uitje. De vele kinderactiviteiten maken van deze vaarroute een ontdekkingsreis voor het hele gezin. Met de Woudaaproute geniet het hele gezin van het Friese merengebied.
Deze mooie vaarroute in het zuidwesten van Friesland neem je mee langs rivier de Luts, bekend van de Elfstedentocht. Tijdens de route vaar je dwars door het centrum van Woudsend en Balk. Daarnaast ontdek je diverse grote meren met deze route.
Vind jij het leuk om juist op vakantie iets bij te dragen aan de lokale natuur en cultuur? Kies voor de duurzame vaarroute Grien Blau Zuidwest Friesland!
In 2020 was het 75 jaar geleden dat ook Oudega bevrijd werd. Er hebben zich heel wat zaken afgespeeld in en rond het dorp tijdens de oorlogsjaren. Wil je meer over deze verhalen te weten komen? Download dan de MeAR Fryslân app op je smartphone.
Varen door het zuidwestelijk deel van de Friese meren is nog aantrekkelijker geworden. De bouw van vijf aquaducten geeft de watersporter ruim baan: in plaats van wachten voor bruggen is het nu lekker doorvaren.
Een vaarroute met de sloep over meren, langs dorpjes en poelen. Met een stop in Joure bij de Oranjerie.
De Elf meren vaarroute is een prachtige vaarroute via de elf meren in Friesland. De route is opgesplitst in een vaarroute Noord en een vaarroute Zuid. Onderweg vaar je door de mooiste natuurgebieden, authentieke dorpen en steden en langs diverse molens.
Deze electric-only vaarroute is in 2019 heropend. De Reidmarroute verbindt de Oudegaaster Brekken, via de Blauhúster Puollen met de Wymerts.
Met deze vaarroute maak je vanuit Heeg een gevarieerde dagtocht over Friese meren en vaarten!
Een mooie suproute dwars door de gezellige Elfstedenstad Sneek met als highlight de bekende Sneker Waterpoort.
In Workum, één van de Friese Elfsteden laten wij je vanaf het water, op de SUP, genieten van het prachtige oude centrum.
Ontdek IJlst en Sneek vanaf het water met dit prachtig suprondje door beide Elfstedenstadjes.
Deze suproute start bij het kerkje in Sandfirden, tegenover het kerkje is een steigertje, waar je de route kunt beginnen. Je kunt de route natuurlijk ook in Oudega starten.
Het Poelengebied is een uniek stukje ongerepte natuur om in te (elektrisch) sloepvaren of te peddelen met de kano of SUP.
Deze vaarroute brengt je langs prachtige authentieke Friese dorpen en het grootste binnenwater van Friesland: De Tsjûkemar. De omgeving van deze route heeft prachtige gebieden waar rust, ruimte en schoonheid nog volop te vinden zijn.
De Friese Elf meren vaarroute is een prachtige vaarroute via de elf meren in Friesland. De elf merenroute is in deze route opgesplitst in een vaarroute Zuid en een vaarroute Noord. De route is ook goed elektrisch te varen.
Prachtige vaarroute van 60 kilometer die geschikt is om in de wintermaanden door waterrijk Zuidwest Friesland te varen.
Prachtige suproute vanuit Sneek over rivier de Aldfeart en de Zwette, een deel van de Elfstedentochtroute tussen Leeuwarden en Sneek.
Met deze suproute peddel je door de poelen rondom Heeg. Geniet van deze unieke natuur en de rust.
Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.
Doorkruis de verschillende landschappen en leer Waterland van Friesland pas echt kennen. Huur een solex, stap op een e-chopper of pak je auto en geniet van een van deze mooie motor- en autoroutes.
Route 66 is verreweg de bekendste autoweg van de Verenigde Staten van bijna 40.000 kilometer. In 1985 werd de weg officieel opgeheven, maar veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66.
Een prachtige tweedaagse autoroute waarin je Zuidwest Friesland doorkruist.
It giet oan! Nooit meer wachten op de tocht der tochten, want je rijdt de Elfstedentocht het hele jaar door met de camper. Er is speciaal voor camperaars een route samengesteld om Friesland op een unieke manier te ontdekken.
Na de Tweede Wereldoorlog komen Amerika en de Sovjet-Unie tegen over elkaar te staan. Er werden ‘atoombunkers’ aangelegd en ondergrondse noodhospitalen waar de gewonden konden worden verpleegd. Tijdens deze autoroute kun je ze bezoeken.
Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.
Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.