Ga naar inhoud
MAP

Ga op stedentrip en ontdek 7 van de Elfsteden

Kom, ga mee op stedentrip in Waterland van Friesland. Er wachten zeven ‘schatjes van stadjes’. Met elkaar verbonden door water. Alle zeven zijn het heuse Elfstedensteden. Kom hun schatten ontdekken. Combineer twee of drie steden tijdens een weekendje weg en geniet volop van de rijke cultuur die de Elfstedensteden je bieden. Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich! Plan nu je stedentrip in Waterland van Friesland.

Welke stad wil jij ontdekken?

Zoek en boek jouw stedentrip hier

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

7 schatjes in 7 stadjes

Ontdek de 7 Elfsteden in Zuidwest Friesland en ontdek haar schatten. Elk Elfstedenstadjes heeft 7 schatjes. Ze gaan over heldendom en tragiek. Over historie en toekomst. Over verre handelsreizen en eigen cultuur.

Ga schatzoeken

schatzoeken met de regiokaart

Ontdek Zuidwest Friesland met onze zeer gedetailleerde regiokaart. Op de regiokaart vind je het fietsknooppuntennetwerk, volop inspiratie én de stadsplattegronden van onze 7 Elfstedensteden. Alle 7 schatjes per stadje staan op de kaart aangegeven. Ideaal om de 7 Elfsteden mee te verkennen en te gaan schatzoeken.

Koop 'm in de webshop

De reis tussen de Elfsteden is een belevenis

Bij deze stedentrip ga je niet met de metro, maar blijf je bovengronds om van het landschap te genieten. Pak eens de trein of bus van Arriva, je reist in nog geen 10 minuten van Stavoren naar Hindeloopen. De fiets meenemen in de trein? Goed idee! Vanuit Hindeloopen is het maar 22 minuten fietsen naar Workum. Pak in elke stad de '7 schatten van Waterland van Friesland' erbij en wandel in de Elfstedenstad zo van het ene verhaal in het nadere.

Ontdek rust en ruimte

Elfstedenroutes

Of je nu wilt wandelen, fietsen, varen of rijden: we hebben routes in en door onze Elfsteden in alle soorten en maten! Je kunt kiezen voor de 235 km lange Fietselfstedentocht, wandel een deel van het Elfstedenpad of een mooie stadwandeling in één van de 7 Elfsteden. Welke kies jij?

Meer inspiratie voor jouw stedentrip

Boek een overnachting

Boek een overnachting

Tijdens je stedentrip heerlijk overnachten? Boek een kamer en geniet in één van onze hotels of Bed & Breakfasts. Of zie jij jezelf al zitten in een vakantiehuisje aan de Friese Meren? Verkeerde keuzes bestaan hier niet! Kom je ook 'koese', het Friese woord voor slapen, in Friesland?

11fountains

11fountains

In het kader van ‘Leeuwarden-Friesland 2018 Culturele Hoofdstad van Europa’ hebben 11 toonaangevende internationale kunstenaars ieder voor elke Elfstedenstad een fontein ontworpen die verwijst naar de historie en het karakter van deze stad. Maar liefst 7 van deze 'bruisende' fonteinen zijn in Zuidwest Friesland te vinden.

Elfstedenpad

Elfstedenpad

Deze wandeltocht der wandeltochten hoort op je bucketlist: het Elfstedenpad! Wandel 283 kilometer door Friesland, opgedeeld in 16 etappes, langs de elf prachtige steden van Fryslân én vele pittoreske dorpjes. Deze route kun je het hele jaar door lopen en je kunt op ieder punt beginnen.

Camperelfstedentocht

Camperelfstedentocht

De Elfstedentocht rijden met de camper is één van de beste manieren om Friesland te ontdekken. Tijdens deze tocht der tochten kom je niet vermoeid aan en de tocht hoeft ook niet binnen 24 uur gereden te worden. Rijd de route met je camper op je gemak en neem de tijd om de Elfsteden te bewonderen en je stempels te verzamelen. 

Arrangement Bolsward

Arrangement Bolsward

Heerlijk overnachten, uitgebreid ontbijten, schatzoeken en dineren. Dit kan in het hart van de Friese Hanze Elfstedenstad Bolsward. Kom je ook schatzoeken?

Evenementenkalender

Evenementenkalender

Bekijk de evenementenkalender voor je bezoek aan de Elfsteden en pak een leuk evenement of festival mee!

Arrangement Sneek

Arrangement Sneek Jong stel heeft regiokaart van Waterland van Friesland in de hand om schatjes te zoeken in Sneek

Sneek, oftewel Snits in het Fries, is dé watersportstad van Nederland. Naast water, watersport en de Sneekweek heeft Sneek veel meer schatten om te ontdekken. Kom jij schatzoeken en overnachten in hartje Sneek?

Jopie Huisman Arrangement

Jopie Huisman Arrangement

Ontdek in drie dagen de wereld van de bekende Friese schilder, Jopie Huisman. In en om Workum, de stad waar Jopie werd geboren, werkte en leefde. Maak kennis met zijn werk en fiets langs de plekken waar hij schilderde en tekende. Kom genieten en ontdek wat voor schatten Workum nog meer te bieden heeft.   

Tips en blogs over de 7 Elfsteden. Vind inspiratie voor jouw stedentrip:

In Zuidwest Friesland vind je 7 van de Elfsteden. De andere Elfsteden zijn Franeker, Harlingen, Leeuwarden en Dokkum. Deze 4 steden vind je in het noorden van Friesland. De 7 Elfsteden liggen dichtbij elkaar en daardoor kun je ze makkelijk combineren tot een stedentrip.

Ontdek alle Elfsteden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.