Ga naar inhoud
MAP

Ga op stedentrip en ontdek 7 van de Elfsteden

Kom, ga mee op stedentrip in Waterland van Friesland. Er wachten zeven ‘schatjes van stadjes’. Met elkaar verbonden door water. Bolsward, Hindeloopen, IJlst, Sloten, Sneek, Stavoren en Workum zijn alle zeven heuse Elfstedensteden. Kom hun schatten ontdekken. Combineer twee of drie steden tijdens een weekendje weg en geniet volop van de rijke cultuur die de Elfstedensteden je bieden. Om van stad naar stad te reizen pak je de trein, bus of op een mooie winterdag de fiets of benenwagen: een belevenis op zich! Plan nu je stedentrip in Waterland van Friesland.

Zoek een overnachting en boek jouw stedentrip

Reisgezelschap

Inspiratie voor jouw stedentrip

lichtjes

lichtjes

Vele Elfstedenstadjes (en dorpen) in Waterland van Friesland worden in de winter gezellig verlicht, zoals de fonteinen van de 11fountains en winkelstraten. Of bewonder prachtig verlichte skûtsjes en lemsteraken die in het water liggen in onder andere Stavoren, IJlst en Lemmer.

Uitagenda

Uitagenda boot in het donker op dickens festival lemmer

Bekijk de Uitagenda voor je bezoek aan de Elfsteden en pak een leuk evenement of festival mee!

De reis tussen de Elfsteden een ware beleving

De reis tussen de Elfsteden een ware beleving

Bij deze stedentrip ga je niet met de metro, maar blijf je bovengronds om van het landschap te genieten. Pak eens de trein of bus van Arriva, je reist in nog geen 10 minuten van Stavoren naar Hindeloopen. De fiets meenemen in de trein? Goed idee! Vanuit Hindeloopen is het maar 22 minuten fietsen naar Workum. Of huur een DAF en tour van de ene naar de andere Elfstedenstad!

Camperelfstedentocht

Camperelfstedentocht camper in winter

De Elfstedentocht rijden met de camper is één van de beste manieren om Friesland te ontdekken. Tijdens deze tocht der tochten kom je niet vermoeid aan en de tocht hoeft ook niet binnen 24 uur gereden te worden. Rijd de route met je camper op je gemak en neem de tijd om de Elfsteden te bewonderen en je stempels te verzamelen. 

Doe zelf een stadswandeling

Doe zelf een stadswandeling

Bij onze VVV locaties in Joure, Bolssward en Sneek kun je stadwandelingen kopen van de steden Bolsward, Stavoren, Hindeloopen, Sloten en Sneek voor € 3,- per boekje. Ga zelf op pad met een gedetailleerde routebeschrijving en ontdek bijzondere weetjes. Of bestel de stadswandelingen vooraf in onze webshop.

Bezoek een museum

Bezoek een museum

Friesland ademt cultuur. Met onze eigen taal, vele musea en bijzondere tradities zoals de Elfstedentocht mogen we wel zeggen dat Friesland een top of mind bestemming is als je van kunst en cultuur houdt. In Waterland van Friesland vind je musea van UNESCO wereldformaat tot kleine en intieme streekmusea die je graag over onze cultuur en historie vertellen en je kunt 'ûntdekke', oftewel ontdekken.

Boek een dagje uit met het OV naar een Elfstedenstad

Welke 7 Elfsteden ga jij bezoeken?

7 schatjes in 7 stadjes - Ontdek in elke Elfstedenstad 7 schatjes

Elfstedenroutes

Of je nu wilt wandelen, fietsen, varen of rijden: we hebben routes in en door onze Elfsteden in alle soorten en maten! Je kunt kiezen voor de 235 km lange Fietselfstedentocht, wandel een deel van het Elfstedenpad of een mooie stadwandeling in één van de 7 Elfsteden. Welke kies jij?

Tips en blogs over de 7 Elfsteden. Vind inspiratie voor jouw stedentrip:

 

In Zuidwest Friesland vind je 7 van de Elfsteden. De andere Elfsteden zijn Franeker, Harlingen, Leeuwarden en Dokkum. Deze 4 steden vind je in het noorden van Friesland. De 7 Elfsteden liggen dichtbij elkaar en daardoor kun je ze makkelijk combineren tot een stedentrip.

Ontdek alle Elfsteden
Blazerhaven te workum, twee grote schepen aan wal.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.