Ga naar inhoud
MAP

Sneekermeer

Het Sneekermeer: bekend van de Sneekweek

Het Sneekermeer (Fries: Snitser Mar) is centraal gelegen in Friesland en is verbonden aan de Elfstedenstad Sneek. Het Sneekermeer grenst aan het dorp Oppenhuizen dat aan Sneek vastligt en aan het knusse dorp Terherne. Het Sneekermeer is misschien wel het meest bekend van de Sneekweek, een jaarlijkse zeilcompetitie die al meer dan 85 keer is georganiseerd. Het Sneekermeer bestaat naast het grote meer ook nog uit een aantal poelen, zoals de Goaiingarypster Puollen (Goëngarijpsterpoelen) en de Terkaplester Puollen (Terkaplesterpoelen). Naast dat je prima kunt varen en zeilen op het Sneekermeer, kun je rondom het Sneekermeer ook prachtige fiets- en wandeltochten maken. Fiets bijvoorbeeld de mooie pontjesfietstocht, waarbij je drie keer een oversteek met een veerpont maakt. Wanneer kom jij het Sneekermeer ontdekken?

Boek een overnachting rondom het Sneekermeer

Reisgezelschap

Plaatsen rondom het Sneekermeer

Wat je niet mag missen over het Sneekermeer in Friesland

Hoe is het Sneekermeer ontstaan?

Het Sneekermeer is al sinds de Middeleeuwen een meer. Het Sneekermeer is ontstaan door de ontginning van veen. Dwars door het Sneekermeer loopt een ondiep gedeelte wat de Gravinneweg genoemd wordt, bij extreem laag water zou er over deze zandrug gelopen kunnen worden. De laatste keer dat dit mogelijk was, is al ruim 100 jaar geleden. 

zeilbootjes op het sneekermeer

Sneekweek

Het grootste evenement op een Europees binnenwater is de Sneekweek. Dit is een zeilwedstrijd die een week duurt en jaarlijks trekt het evenement duizenden mensen naar het Sneekermeer en de stad Sneek. Op het Sneekermeer wordt gezeild en in de binnenstad is er ook veel gezelligheid. Hoogtepunt van de Sneekweek is de Hardzeildag, die al sinds 1814 wordt georganiseerd. Vanaf 1934 wordt jaarlijks de Sneekweek georganiseerd.

Lees meer over de Sneekweek
twee mannen hangen over de rand van een zeilboot

Fietsroute Sneekermeer

Niet alleen vanaf het water kun je genieten van het Sneekermeer, dit kun je ook uitstekend doen vanaf de fiets. Met deze fietsroute rondom het Sneekermeer passeer je niet alleen de stad Sneek, maar fiets je ook door de dorpen Terherne (bekend van het Kameleondorp) en Joure, de bakermat van Douwe Egberts. De route is in totaal 65 kilometer lang, maar is eventueel op diverse plaatsen in te korten.

Bekijk de route
Fietsen in de herfst en in de winter in Friesland

Gedicht Snitser Mar

Over het Sneekermeer is een mooi gedicht geschreven. Dit Friese gedicht over de 'Snitser Mar' beschrijft zeilbootjes op het Sneekermeer. Mocht je het lastig vinden om Fries te lezen, dan is dat geen probleem. De Nederlandse vertaling van het gedicht is eveneens toegevoegd.

Lees het gedicht
Zeilbootjes en een gele boot op het Sneekermeer

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.