Ga naar inhoud
MAP

Tjeukemeer

Het grootste meer van Friesland

Het Tjeukemeer (in het Fries en officieel: Tsjûkemar) is het grootste meer van Friesland. Over het ontstaan van het grootste Friese meer gaan vele verhalen. Is het mensenwerk? Of ligt het ontstaan bij de volkslegende over de zusjes Tsjûke en Marchje..? Ontdek het hieronder en laat je inspireren om het Tjeukemeer een bezoek te brengen. Het Tjeukemeer is namelijk een prachtige locatie voor je volgende vakantie. Aan het Tjeukemeer vind je het dorp Echtenerbrug met het ernaast gelegen tweelingdorp Delfstrahuizen dat een bezoek meer dan waard is. Of je gaat naar Sint Nicolaasga, helemaal aan de andere kant van het Tjeukemeer. Fiets een rondje om het Tjeukemeer of ontdek het Tjeukemeer vanaf het water met de boot, kano of sup.

Alle adressen rondom het Tjeukemeer voor je op een rij

Boek een overnachting rondom het Tjeukemeer

Reisgezelschap

Dorpen rondom het Tjeukemeer

Wat je niet mag missen rondom het Tjeukemeer in Friesland

Waar komt de naam Tjeukemeer vandaan?

Ken jij de legende van Tsjûke en Marchje al? Volgens de eeuwenoude verhalen komt bij hen de naam van van het Tjeukemeer vandaan. Aan de rand van het Tjeukemeer vind je het standbeeld van deze zusjes. Ooit hadden ze samen een boerderij op een plek die zich nu in het meer bevindt. Op een hete zomeravond vloog het bos, dat naast hun boerderij lag, in brand. De aangrenzende sloot was drooggevallen, er was in tijden geen regen gevallen. Tsjûke en Marchje hadden geen andere keuze dan het vuur te lijf te gaan met emmers verse melk. Maar de hitte deed het vocht uit de melk meteen verdampen, terwijl het melkvet het vuur deed opvlammen. De vrouwen werden door rook en vuur van elkaar gescheiden en ze riepen wanhopig elkaars namen. Zo is volgens deze legende de naam van het Tjeukemeer ontstaan.

Bezoek het standbeeld van Tsjûke en Marchje

Onbewoonde eilandjes

Er zijn drie onbewoonde eilandjes in het Tjeukemeer. Twee ervan – Marchjepolle en Tsjûkepolle zijn vernoemd naar Tsjûke en Marchje. Het derde eilandje heet: Ganzetippe. De eilandjes geven prachtige mogelijkheden om af te meren, op het strand te liggen of een frisse duik te nemen. Ook de watersportmogelijkheden zijn er eindeloos: van suppen tot zeilen en van vissen tot zwemmen.

Huur een boot, sup of kano

In 1890 was er al watertoerisme in Friesland. In 1900 verhuurde Pieter Heinsius in Stavoren zijn schepen aan Engelse toeristen. Het toerisme is sindsdien erg gegroeid. De Friese meren en ook het Tjeukemeer, zijn het kloppende hart van de watersport.

Three vagabonds in Friesland uit 1907 - Tomalin (Jaarboek FSM 2008)

Fiets tussen Tsjonger en Tsjûkemar

Deze fietsroute leidt je door een onontdekt, maar prachtig, stukje Friesland. Je fietst langs kanalen en langs de oever van het Tjeukemeer. Onderweg passeer je onder andere het beeld van Tsjûke en Marchje, volgens de legende de naamgeefsters van het Tjeukemeer. Langs de route vind je diverse rietlanden, knusse dorpjes en kleine plassen waar veel vogels op afkomen. Na deze fietstocht ben je helemaal uitgerust!

Bekijk de route
een mevrouw die uitkijkt over het tjeukemeer naast het beeld van tsjûke en marchje

Vaarroute Tjeukemeer

Deze prachtige vaarroute brengt je niet alleen langs knusse dorpen, maar je steekt ook het grootste meer van Friesland over; het Tjeukemeer! De omgeving van de route bestaat uit gebieden waar rust, ruimte en schoonheid centraal staan. Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten.

Bekijk de route
luchtfoto van tjeukemeer en haven

Ontdek de mooiste fiets- en wandelroutes bij het Tjeukemeer

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.