Ga naar inhoud
MAP

Pittoresk Hindeloopen

Ontdek Elfstedenstad Hindeloopen en de directe omgeving

Hindeloopen, oftewel Hylpen zoals we in Friesland zeggen, staat onder andere bekend om de schilderkunst en stijlvolle klederdracht van vroeger. Ga mee op ontdekkingsreis door het pittoreske stadje en ontdek de geschiedenis van deze belangrijke handelsstad aan het IJsselmeer. Wandel over de vele bruggetjes, langs authentieke stadswoningen en vindt bijzondere doorkijkjes. Breng ook zeker een bezoek aan het eerste Friese Schaatsmuseum met de grootste collectie schaatsen ter wereld. Hindeloopen is ook het decor van populaire evenementen zoals de Elfstedentocht en het IFKS Skûtsjesilen. De Lonely Planet heeft in 2018 Hindeloopen tot 'top experience' benoemd. En dat is nog een reden, en zeker niet de minste, om deze prachtige Elfstedenstad te bezoeken.

Boek een overnachting in de omgeving van Hindeloopen

Reisgezelschap

Alle adressen in Hindeloopen voor je op een rij

Ontdek de 7 schatten van Hindeloopen

Wat je écht niet mag missen in Hindeloopen

Hindelooper schilderkunst

Zwierige patronen van bloemen, bladeren en vogels op houten meubels en ook op souvenirs kenmerken de Hindelooper volksschilderkunst. Bezoek in Hindeloopen één van de weinige schilders die deze kunst nog rijk is of probeer het zelf in de vingers te krijgen door mee te doen aan een workshop.

Lees meer over de Hindelooper schilderkunst

Hindelooper klederdracht

Regelmatig staken de Hindelooper vrouwen in de 17e eeuw met het beurtschip de Zuiderzee over om hun scheepsmannen in Amsterdam uit te wuiven of op te halen. Daar zagen zij exotische schatten, zoals prachtig gedecoreerde katoenen stoffen. Thuis verwerkten ze de stoffen in hun eigen klederdracht. Het combineren van bloemen en ruiten leverde een kleurrijk geheel op.

Lees meer
twee dames in klederdracht maken een foto op de dijk

Eerste Friese Schaatsmuseum

De Friese Elfstedentocht is de oudste en ook de eerste schaatstocht langs de Elfsteden van Friesland. Voor de tocht is écht winters weer nodig met voldoende en strenge vorst. De laatste elfstedentocht vond plaats op 4 januari 1997. In het Schaatsmuseum in Hindeloopen kom je alles te weten over de Tocht der Tochten en vind je de grootste collectie schaatsen.

Ontdek meer over het schaatsmuseum
een vitrine in het schaatsmuseum

Wandelen op de dijk

Maak kennis met de wandelroute tussen de Twee Friese Hanzesteden: Stavoren en Hindeloopen, gelegen aan de voormalige Zuiderzee. Over de IJsselmeerdijk wandel je tussen de schapen langs het natuurgebied van het Fryske Gea: de Bocht van Molkwar. Tijdens deze 11 km lange route is het lekker uitwaaien en uitdagend door de hekken waar je zo nu en dan over heen moet klimmen. Om terug naar Stavoren te gaan neem je heerlijk relaxed de Arriva trein. Dus trek je wandelschoenen aan en wandel langs de Friese IJsselmeerkust.

Bekijk de route
schapen op de dijk tijdens wandeling van stavoren naar hindeloopen

Dit is Hindeloopen, één van de mooiste en meest pittoreske plekjes van Friesland.

Esther, lifelicious.nl

Stadswandeling Hindeloopen

Hindeloopen is prachtig gelegen aan het IJsselmeer en is rijk aan historie. Aan de hand van een zestien pagina's dikke stadswandeling ontdek je de pareltjes van Hindeloopen, lees je alles over de geschiedenis en kom je erachter welke band de stad Hindeloopen met Amsterdam heeft. De stadswandeling van Hindeloopen start vanaf het Museum Hindeloopen en voert je gedurende 2,5 kilometer door het stadje. De stadswandeling is te koop bij de VVV locatie in Hindeloopen en via de webshop. 

Naar de webshop

VVV locatie Hindeloopen

Binnen de deuren van Museum Hindeloopen vind je de VVV van Hindeloopen. Hier word je door 'locals' te woord gestaan. Vraag ze het hemd van het lijf en vergeet zeker niet te vragen naar de stadswandeling door Hindeloopen of een van de fiets- en vaarroutes.

Bezoek de VVV
de ingang van museum hindeloopen

Ontdek Hindeloopen met de 11fountains podcast

In de 11fountains podcast - IJlst hoor je de stem van Marijte. Zij vertelt hoe Hindeloopen aan haar de rijke decoratieve schilderkunst en klederdracht komt. Ze neemt je mee naar het handelsverleden van de stad die connecties had met het verre oosten en het hoge noorden. Het is een kleine trotse stad met een eigen dialect dat op oud-Fries lijkt. Gaat Hylpen ook jouw hart veroveren?

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan Hindeloopen? Ontdek het hier:

Elfstedenstad Hindeloopen is een ‘schatje van een stadje’. Een uitzonderlijke plaats met een gesloten gemeenschap, maar mét een eeuwenoude verbintenis met Amsterdam. In zekere zin is deze band zelfs familiair te noemen. Want vele inwoners van Hindeloopen dragen de achternaam Amsterdam. En wist je dat er ook een Kalverstraat in Hindeloopen is? Zo heeft Hindeloopen nog veel meer geheimen en schatten om te ontdekken. Sommige daarvan, zoals de Grote Kerk, vallen direct in het oog. Voor anderen moet je beter kijken, een stukje lopen of graven in het verleden. Ga mee op ontdekkingsreis naar Hindeloopen. Met de stadswandeling van de VVV ontdek je het in de stad zelf. Hindeloopen is met het openbaar vervoer goed te bereiken dus een prima besteding voor een dagje uit of een weekendje weg. Ontdek hieronder in de blogs wat je in Hindeloopen kunt doen en waar je naar toe moet tijdens jouw bezoek aan Hindeloopen.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.