Ga naar inhoud
MAP

Weekendtocht autoroute door Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ontdek de waterwerken en -wegen in Friesland

De bijna 185 kilometer lange autoroute Waterwerken voert je vanaf Lemmer dwars door diverse landschappen, van de Friese meren tot Gaasterland en eindigt op de grens tussen het IJsselmeer en de Waddenzee: de Afsluitdijk. Onderweg passeer je diverse waterwerken- en wegen die gezamenlijk het verhaal van Stromen in Waterland vertellen. Dit verhaal gaat over het unieke (water)landschap in Zuidwest Friesland. Je rijdt van waterweg naar waterwerk, van gemaal naar aquaduct. Onderweg passeer je knusse dorpjes en levendige steden.

We hebben een 3-daags programma voor je gemaakt waarbij de route de leidraad is en hebben dit aangevuld met een bezoek aan de 13 waterwerken en -wegen, overheelijke horeca onderweg en natuurlijk fijne overnachtingsplekken. Op deze manier hoef je niet alles zelf uit te stippelen. We hebben in dit programma de tweedaagse autoroute met een dag verlengd, op deze manier kun je relaxt 'ride' oftewel rijden, veel zien en de tijd nemen voor uitstapjes!

Dag 1

10.00 / Vertrek vanuit Lemmer

10.00 / Vertrek vanuit Lemmer luchtfoto van het woudagemaal en daarnaast het bezoekerscentrum

De start van deze autoroute door Friesland is in Lemmer. Je kunt hier meteen een bezoekje brengen aan het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld! Vanaf het Woudagemaal zet je koers richting het Tjeukemeer.

13.00 / Lunch in Echten

13.00 / Lunch in Echten de Fûke

Vlak voor het tweelingdorp Echtenerbrug-Delfstrahuizen ligt het mini dorpje Echten. Hier ligt op de rand van water en weiland het restaurant 'de Fûke', hier kun je naast dineren ook heerlijk lunchen!

15.00 / Oversteken met de pont

15.00 / Oversteken met de pont

Een van de waterwerken waar je kennis mee maakt tijdens deze autoroute is de veerpont over de Langweerdervaart bij Langweer. Je kunt met de auto eenvoudig de pont op rijden!

19.00 / Dineren in Sneek

19.00 / Dineren in Sneek

Restaurant 'Aan de Gracht' bevindt zich, je raadt het al, aan een van de Sneeker grachten. Je kunt hier terecht voor een heerlijke maaltijd!

22.00 / Overnachten bij B&B Lekker weg bij Leeuwen

22.00 / Overnachten bij B&B Lekker weg bij Leeuwen B&B Lekker weg bij Leeuwen

Net achter de stadsgracht, in een prachtig pand, kun je heerlijk overnachten. Door de centrale ligging in Sneek, maar wel net buiten het centrum, ervaar je hier zowel het stadsleven als rust en comfort. 

Dag 2

12.00 / Houtzaagmolen 'de Rat'

12.00 / Houtzaagmolen 'de Rat' houtzaagmolen de rat ijlst

Vanuit Sneek is het maar een kort ritje naar IJlst, de volgende bestemming tijdens deze Friese autoroute. Hier kun je een kijkje nemen in de prachtige houtzaagmolen en vervolgens lunchen in het nabij gelegen café van de Útherne.

14.00 / Palingvissen

14.00 / Palingvissen Vaar mee met de Palingaak Heeg

Na IJlst rijd je verder naar Heeg, waar middenin het dorp de stoere Palingaak ligt. Met deze aak werd vroeger paling vervoerd richting Londen om daar verkocht te worden. De volgende halte op je route is Woudsend, waar je een van de mooiste aquaducten van Friesland, het 'Ie-akwadukt', passeert!

Aquaduct in Woudsend

Aquaduct in Woudsend

Onderweg van Heeg naar 't Mirnserklif kom je langs watersportdorp Woudsend. Hier passeer je een van de mooiste aquaducten van Friesland, het 'Ie-akwadukt'.

15.00 uur / Paviljoen 't Mar

15.00 uur / Paviljoen 't Mar Paviljoen 't Mar

Tijd voor een tussenstop op een van de drie Nederlandse kliffen, het Mirnserklif! Hier vind je Paviljoen 't Mar. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en als je mazzel hebt spot je zelfs nog kitesurfers!

19.00 / diner + overnachting

19.00 / diner + overnachting twee vrouwen aan het koffie drinken bij de Hinde

Gelegen aan de haven van Hindeloopen is het heerlijk overnachten en dineren in 'de Hinde'. De kamers hebben een prachtig uitzicht over de haven en het IJsselmeer, dus je kunt hier optimaal genieten.

Dag 3

12.00 / Lunch in Allingawier

12.00 / Lunch in Allingawier twee gele klompen in het gras
op de achtergrond een brug over het water en oude gebouwen

Rijd verder naar terpdorp Allingawier, het Friese museumdorp. Hier kun je oude ambachten meemaken zoals van de smid of de schilder. Bij de bakker kun je heerlijk lunchen!

14.00 / Pingjumer Gulden Halsband

14.00 / Pingjumer Gulden Halsband een groep meiden die aan het paardrijden is in Pingjum.

De Friese autoroute langs de waterwerken is al bijna toegekomen aan de laatste stop, maar niet voordat je in Pingjum langs de Gulden Halsband ervaart! Deze duizend jaar oude zeedijk beschermde vroeger Pingjum tegen het water van de Marne, dit was een zeetak van de Waddenzee. Maak een mooie wandeling of tocht met een paard over de Pingjumer Gulden Halsband.

16.00 / Afsluitdijk Wadden Center

16.00 / Afsluitdijk Wadden Center afsluitdijk wadden center

Sluit je driedaagse minivakantie af op de Afsluitdijk op de grens tussen zout en zoet. Ontdek meer over de Waddenzee en het IJsselmeer en de Afsluitdijk in dit interactieve museum.

De autoroute langs waterwerken

De route kun je in elk seizoen, het hele jaar rond, rijden. Elk seizoen ontdek je andere dingen. De route start in Lemmer bij het Woudagemaal en eindigt op de Afsluitdijk bij het Afsluitdijk Wadden Center. Natuurlijk kun je de route ook in tegenstelde richting rijden. Let op: controleer in het laagseizoen altijd de openingstijden.

Bekijk de route

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.