Ga naar inhoud
MAP

IJlst: Elfstedenstad en Houtstad

Ontdek Elfstedenstad IJlst en de directe omgeving

IJlst, of Drylts zoals we in Friesland zeggen, is niet alleen een van de Elfsteden, maar ook een 'Houtstad'. Jarenlang werden in IJlst boomstammen door de legendarische houthandelaren Oppedijk en S.O. de Vries verzaagd. De iconische houtzaagmolen de Rat herinnert aan die tijd. IJlst is ook bekend van de karakteristieke overtuinen, waar elk jaar de Overtuinenfair wordt georganiseerd: een fair met een historisch decor langs de gracht. IJlst is de derde Elfstedenstad die tijdens de Elfstedentocht wordt aangedaan en de tocht voert dwars door de kleine stad over de Geeuw. Hieronder vertellen we je graag over de leukste adresjes voor je bezoek aan IJlst. Wanneer kom jij IJlst ontdekken?

Boek een overnachting in de omgeving van IJlst

Reisgezelschap

Alle adressen in IJlst voor je op een rij

Ontdek de 7 schatten van IJlst

Wat je écht niet mag missen in IJlst

Overtuinen

De overtuinen IJlst zijn uniek en karakteristiek voor deze historische Elfstedenstad. Je vindt ze aan weerszijden van rivier De Geeuw die overvloeit in de Ee. Je kunt de overtuinen bewonderen vanuit verschillende invalshoeken. Vanaf de straatkant, maar ook vanaf het water met de boot, kano of supboard. Ontdek deze mooie en unieke overtuinen.

Lees meer over de overtuinen
stedentrip ijlst gracht

Houtzaagmolen De Rat

Aan de oever van De Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, staat houtzaagmolen De Rat. Hier ervaar je hoe het houtzagersambacht al meer dan drie eeuwen wordt uitgeoefend. De historische molen werkt nog steeds. Als de wieken draaien, zie je in de molenkolk de boomstammen liggen in het water. Langzaam zijn zij op weg naar de zaagramen, om daar te worden omgetoverd tot mooie planken. Snuif de houtgeur op in IJlst en stap terug in de tijd.

Lees meer over Houtzaagmolen De Rat
molen de rat in ijlst in de nacht

Houtstad IJlst

IJlst is al eeuwenlang verbonden met hout, in alle soorten, maten, vormen en voorwerpen, zoals inderdaad schaatsen. De Elfstedenstad draagt niet voor niets de toepasselijke naam ‘Houtstad’. Museum en Werkplaats Houtstad IJlst vertelt bezoekers meer over de boeiende geschiedenis van IJlst met de houtindustrie en de scheepsbouw in het bijzonder.

Ontdek meer over Houtstad IJlst
de werkplaats van houtstad ijlst

Fierljeppen

Een van de oudste Friese 'extreme sports' is fierljeppen, oftewel polsstokverspringen. Je klimt in de polsstok en probeert een zo groot mogelijke afstand over een sloot te overbruggen. Je kunt dit in IJlst zelf proberen door een clinic te boeken op de schans van IJlst. Gegarandeerd hilarisch! De begeleiding bestaat uit een team van ervaren mensen, op één van de beste accommodaties in Nederland.

Meer informatie
een man is aan het fierljeppen

We genieten volop van deze groene tuintjes langs het water. IJlst is echt het bezoeken waard, ook zonder bootje!

Charlene, Charleneblogt.nl

Stadswandeling IJlst

Ontdek IJlst aan de hand van een zestien pagina's dikke stadswandeling. Onderweg krijg je uitleg over de leukste en meest interessante plekjes van IJlst. De route is eenvoudig te volgen dankzij de de gedetaileerde plattegrond. Je loopt onder andere langs de de oude schoorsteen van de fabriek Nooitgedagt en houtzaagmolen De Rat. De stadwandelin is ongeveer drie kilometer lang en verkrijgbaar bij de VVV locatie en via de webshop.

Naar de webshop
boekje van de stadswandeling ijlst voor de bloemenfontein

VVV IJlst

Bij de VVV in IJlst word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de inspiratiekrant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek de VVV

Ontdek IJlst met de 11fountains podcast

In de 11fountains podcast - IJlst hoor je de stem van Harmen. Hij neemt je mee naar één van de kleinste steden in Friesland en legt uit waarom de Japanse bloemschikkunst ikebana een connectie heeft met de planten en bloemen die in Friesland groeien. Hij vertelt over de bezienswaardigheden in IJlst die vooral met hout te maken hebben. Klein stadje? Veel te zien!

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan IJlst? Ontdek het hier:

IJlst was de vierde stad in Friesland, na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen, die in 1268 stadsrechten kreeg. Dit is dan ook zeker te zien aan de verscheidenheid aan prachtige historische panden. Niet te missen is de imponerende houtzaagmolen welke pal naast het nieuwe houtmuseum staat, beide mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan IJlst. Voor watersporters is IJlst een perfecte overnachtingsplaats. Vooral motorboten meren graag af aan de kade en de nieuwe passantenhaven, gelegen achter het centrum van dit pittoreske stadje. Het centrum heeft een langgerekte vorm met markante lindebomen langs de Galamagracht en de Eegracht. Deze oude lindebomen dienen voornamelijk als zonwering. Om het centrum van IJlst écht te leren kennen is de stadswandeling een aanrader! Je vindt hier ook leuke horeca met gezellige terrasjes en een uitstekend restaurant. Ontdek hieronder in de blogs waar je in IJlst moet zijn tijdens jouw bezoek aan IJlst.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.