Ga naar inhoud
MAP

Camperelfstedentocht #2: Stempelposten en camperplaatsen

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

3 dagen on tour is eigenlijk te kort voor de camperelfstedentocht en toch deden wij het. En wat was het genieten! Niet alleen van de mooie Elfsteden, maar ook van het camper-leven! Maar hoe werkt de Elfstedentocht met een camper eigenlijk? Eerder vertelde ik al over onze 3-daagse roadtrip. In deze blog laat ik je de mooie camperplekken zien waar je tijdens jouw camperelfstedentocht kunt overnachten en vertel ik je waar je de 11 stempels voor je stempelkaart kunt halen. It giet oan!

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Met een hele toffe camper ging ze op pad door Friesland om de Elfstedentocht te rijden. Lees hier haar belevenissen!

De 11 stempelposten en mooie camperplaatsen onderweg

De route

Wij gaan 3 dagen on tour met de camper en kiezen ervoor om deze route te starten in Harlingen. Vervolgens rijden we naar Franeker en Dokkum en aan het einde van de eerste dag overnachten we in Leeuwarden. De tweede dag rijden we verder naar Sneek, IJlst en Sloten. Daarna touren we verder naar Stavoren, waar we overnachten. De laatste dag van onze campertour maken we de Elfstedentocht af door vanuit Stavoren naar Workum te rijden, daarna doen we Hindeloopen aan en eindigen we in Elfstedenstad Bolsward. Natuurlijk halen we in elke Elfstedenstad onze stempel op!

Lees hier meer over onze route
Lydia en Vera voor de camper tijdens de Camperelfstedentocht

1/ Harlingen

Wij starten onze tocht net voor de Afsluitdijk in de stad Harlingen, een Elfstedenstad aan de Waddenzee. Hier aan de Waddenzee kun je met je camper terecht bij Camping De Zeehoeve. De camping ligt letterlijk aan de waddendijk. Een hele toffe plek want zodra je de camping afloopt en de dijk op klimt kijk je uit op de Waddenzee.

Camping Zeehoeve in Harlingen is ruim opgezet en heeft veel camperplaatsen. De velden zijn omgeven door bomen waardoor je beschutting hebt. De camping ligt tussen de Waddenzee en de Bolswardervaart in. De Bolswardervaart is onderdeel van de échte Elfstedenroute. Vanaf de camping stap je dus zo op de sup, in een bootje of ga je kanoën. Deze camping is voorzien van alle gemakken; toiletten, douches, alles is bij de hand. Via de waddenlijk loop je in 2 kilometer de stad Harlingen in.

Omdat wij in slechts 3 dagen de camperelfstedentocht rijden overnachten we hier niet maar natuurlijk halen we hier wel onze eerste stempel.

Bekijk de route
Harlingen

2/ Franeker en 3/ Dokkum

2/ Franeker is de tweede Elfstedenstad op de route. We halen hier de stempel bij het Eise Eisenga Planetarium. Dit is 's werelds oudste werkende planetarium en je bezoek meer dan waard. Ook de binnenstad van Franeker is een mooie plek om je middag te besteden.

3/ Van Franeker naar Dokkum gaan we via mooie binnendoor weggetjes. Dat is het leuke van de camperelfstedentocht. We kiezen zelf de leukste weggetjes uit en na een tijdje komen we aan in Elfstedenstad Dokkum. We bewonderen de binnenstad van Dokkum en lunchen bij KB Foods waar we ook onze derde stempel bemachtigen!

Franeker

4/ Leeuwarden

Aan het einde van de eerste dag komen we aan in de hoofdstad van Friesland: Leeuwarden. Leeuwarden is een bruisende stad waar je heerlijk kunt eten, goed kunt shoppen en van de prachtige binnenstad kunt genieten.

Onze eerste overnachtingsplek is bij Camperplaats Leeuwarden. De camperplaats ligt aan de rand van de stad, slechts 15 minuten fietsen naar het centrum van de stad. Camperplaats Leeuwarden ligt aan het water en heeft mooie ruime verharde plekken. We parkeren onze camper aan het water en genieten van de rust en de ondergaande zon in de avond. Op deze camperplaats maken ze gebruik van een selfservice systeem en in een handige trustbox ligt allerlei handige informate over de camperplaats, de stad Leeuwarden en de omgeving. Bij aankomst krijg je een kortingssleutel, met deze sleutel krijg je allerlei kortingen, onder andere bij de Jumbo, op slechts 5 minuten rijden, waar je gratis broodjes kunt halen. Ook kun je bij deze camperplaats je stempel halen. Wij halen hier dus onze vierde stempel!

Leeuwarden bosk

5/ Sneek

Op dag 2 van onze camperelfstedentocht rijden we door naar Sneek. Sneek is de watersportstad van Friesland en een dagdeel hier verblijven, zoals wij doen, is veel te kort want er is hier zoveel te zien en te doen.

Wij rijden na ons bezoek aan de binnenstad van Sneek naar Camping De Domp. Jachthaven en camping De Domp ligt net buiten het centrum op slechts 15 minuten lopen. Je kunt hier tijdens je camperelfstedentocht overnachten. Camping De Domp heeft mooie camperplaatsen aan het water. Alle camperplaatsen zijn ruim opgezet en omgeven door groen. Alle voorzieningen die je nodig hebt zijn hier aanwezig. Je kunt hier zelfs een bootje huren bij het tegenoverliggende Café De Kajuit. Dit gaan wij de rest van de middag dan ook doen! En natuurlijk wordt onze vijfde stempel hier gezet.

Ontdek Sneek
Sneek

6/ IJlst

Na een heerlijke middag op het water rijden we door naar IJlst. Dit is slechts een paar minuten rijden vanaf Sneek. IJlst is een ontzettend mooie Elfstedenstad. In de binnenstad bewonder je de overtuinen en natuurlijk Houtzaagmolen de Rat.

In IJlst vind je in het centrum Camperplaats IJlst met uitzicht op de overtuinen. Gratis douches en toiletvoorzieningen zijn er in het gebouw van de fierljepschans. Er is elektra-aansluiting voor 4 campers. We halen onze stempel bij eetcafé De Utherne, waar ook de 11Fountains fontein staat, en bedenken dat we alweer over de helft zijn van deze bijzondere tocht!

Ontdek IJlst
fontein + molen IJlst

7/ Sloten

Na ons bezoek aan IJlst rijden we door naar Sloten. Sloten is de allerkleinste Elfstedenstad. De stad is in zijn geheel ommuurd en wordt ook wel sipelstêd genoemd (Fries voor ui-stad), doordat de stad de vorm heeft van een ui. We halen onze stempel bij de plaatselijke bakkerswinkel ’t Kruimeltje.

Bij Recreatiepark De Jerden kun je met je camper kamperen op één van 11 verharde camperplekken met stroomvoorziening of op het grasveld tussen de tenten en caravans. Op de camping is een vuilwater afstort, een chemisch afstort en een watertappunt. Een goeie uitvalsbasis om de stad Sloten verder te verkennen.

Ontdek Sloten
Sloten gracht

8/ Stavoren

Onze dag eindigt vandaag in Elfstedenstad Stavoren. We zetten de camper neer bij Marina Stavoren, naast het IJsselmeer. Je staat hier op ruime camperplaatsen met elektra. Wifi en sanitaire voorzieningen zijn gratis beschikbaar en er is een mooie speeltuin voor de kinderen. Vlakbij ligt ook Restaurant De Potvis, een heerlijk restaurant met terras aan het water. Op deze plek wordt ook veel gekitesurft, dus als je een hebt moet je die zeker meenemen. Wij hebben de fietsen mee en fietsen vanaf Marina Stavoren in 3 minuten naar het centrum van Stavoren. Stavoren is de oudste stad van Friesland en een echt watersportstadje. Vooral in de zomer is het hier een drukte van belang

Stempel nummer acht wordt gezet bij Marina Haven.

Ontdek Stavoren
Vrouwtje van Stavoren

9/ Workum

Onze laatste dag alweer van de camperelfstedentocht. Van Stavoren rijden we naar Workum. In Workum vind je, net buiten de stad, camperplaatsen bij Camping Sudersé. Camping Sudersé is een boerencamping met veel groen en ruime plaatsen waar je beschut zit door de bomen die er staan. De camping ligt op loopafstand van het strand van Workum en de Blazerhaven en op slechts 2 kilometer afstand van het centrum van Workum.

Je haalt je stempel hier zelf, hoe leuk! Wij zetten dan ook zelf onze negende stempel. De finish komt al in zicht!

Ontdek Workum
Stempelen tijdens de camperelfstedentocht

10/ Hindeloopen

Na ons bezoek aan Workum rijden we een klein stukje terug naar Hindeloopen. Elfstedenstad Hindeloopen is wonderschoon door de vele bruggetjes, kleine steegjes, de mooie haven en uitzicht op het IJsselmeer. In het centrum van Hindeloopen vind je de stempelpost bij het Friese Schaatsmuseum. Ik bezocht het museum eerder al eens tijdens mijn Winterse Elfstedentour. Het is een fantastisch museum dat je echt moet bezoeken. Als je je stempel haalt kijk je je ogen al uit, er staan hier allemaal mooie handgemaakte souvenirs en Hindelooper kunst.

Direct achter de zeedijk vind je Camping Hindeloopen. Tijdens je camperelfstedentocht kun je hier overnachten. Er zijn verharde plaatsen met een ondergrond van grasbeton er zijn plekken met en zonder elektra, drinkwater- en rioolaansluiting.

Ontdek Hindeloopen
Hindeloopen

11/ Bolsward

De finish is nu écht in zicht. Wij rijden naar Bolsward voor onze laatste stempel. Deze wordt in Bolsward bij Cultuurhistorisch centrum 'De Tiid' gezet! En vol is de kaart! We genieten nog even van deze prachtige stad waar je naast goed shoppen ook heerlijk kunt eten. Daarnaast is er op cultureel gebied heel veel te zien. Met een stadswandeling, verkrijgbaar bij de VVV, kun je dit op eigen gelegenheid ontdekken. Echt een aanrader!

Overnachten met de camper doe je hier bij de Stadscamping van Bolsward. Je vindt de camping in het centrum van Bolsward op het zwembadterrein. De camping heeft 18 standplaatsen en is gedeeltelijk voorzien van elektriciteit en waterpunten. De stadscamping is het gehele jaar open.

Ontdek Bolsward
Voor de camper camperelfstedentocht

Lees hier alle 4 blogs die ik schreef over de camperelfstedentocht: #1: Mini-trip in Friesland, #2: Stempelposten en camperplaatsen, #3: Routebeschrijving en #4: Activiteiten in de Elfsteden

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.