Ga naar inhoud
MAP

Camperelfstedentocht #1: Mini-trip Friesland

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

De Elfstedentocht doen met een camper? Dat wil je zeker eens gedaan hebben! Op deze tocht der tocht neem ik vriendin Vera mee want het is fijn om samen onderweg te zijn en nieuwe herinneringen te maken! Ik heb nog nooit met een camper gereisd dus dat was in het begin even spannend, maar het is een groot succes geworden!

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Met een hele toffe camper ging ze op pad door Friesland om de Elfstedentocht te rijden. Lees hier haar belevenissen!

Lees hier alles over de Camperelfstedentocht

Voorbereidingen treffen

Leuk zo'n camperelfstedentocht maar wat houdt zo'n camperelfstedentocht eigenlijk in? Ik ontdek dat we bij 11 stempelposten, in elke Elfstedenstad één, een stempel kunnen halen en wanneer de stempelkaart vol is maak je als camperaar kans op mooie prijzen! Het startpunt, het startmoment én de duur van de reis is voor iedereen vrij te bepalen.

Via Goboony huren wij een camper die voor beginners heel goed te besturen is. Het is een camper van Buscampr.com, een 'gewone' bus die is opgebouwd tot een hele gave camper. De camper is heel hip en mooi ingericht en aan alles is gedacht. Het is echt een plaatje!

Met de 'Happy Camper' kleding van de &C Collection passen we perfect bij deze tocht en we dragen het tijdens ons avontuur dan ook met trots.

Camper Happy Camper(aars) Lydia en Vera tijdens de camperelfstedentocht in Friesland

De route

Wij gaan 3 dagen on tour met de camper en kiezen ervoor om deze route te starten in Harlingen. Vervolgens rijden we naar Franeker en Dokkum en aan het einde van de eerste dag overnachten we in Leeuwarden. De tweede dag rijden we verder naar Sneek, IJlst en Sloten. Daarna touren we verder naar Stavoren, waar we ook overnachten. De laatste dag van onze campertour maken we de Elfstedentocht af door vanuit Stavoren naar Workum te rijden, daarna doen we Hindeloopen aan en eindigen we in Elfstedenstad Bolsward. Natuurlijk halen we in elke Elfstedenstad onze stempel op!

Lees hier meer over de route
stempelkaart camperelfstedentocht

Harlingen

Onze campertocht begint in Harlingen. Ik laat Vera de stad zien die voor mij heel bekend is. Dat is het leuke; nieuwe dingen laten zien en plekjes laten ontdekken! Harlingen is een stad waar ik wel dagen of misschien wel weken kan blijven! Er is zoveel te ontdekken! Je hebt er de zee, het strand, eb en vloed, maar ook de historische gebouwen, musea en de boten die af en aan varen naar Terschelling en Vlieland. Je maakt er een mooie wandeling over de pier, door de haven of slentert door de eeuwenoude binnenstad. We kijken in ieder geval onze ogen uit!

We bezoeken er ook de Tegelfabriek. Hier maken ze alles nog ambachtelijk. Van het maken van de klei tot het bakken van de tegels. Ook de schilderingen worden daar met precisie met de hand gezet. Het is werkelijk kunst. Wij kijken onze ogen uit. Jeroen vertelt over het ontstaan van de Tegelfabriek en geeft ons een rondleiding door de fabriek. We zien dat er met ontzettend veel liefde wordt gewerkt.

gracht harlingen Harlingen Tegelfabriek

Het hoge noorden

Onze tweede stad tijdens deze campertocht is Franeker. Voor ons beide wel bekend en we zijn er ook wel vaker geweest, maar toch ontdekken we weer nieuwe dingen! Wij bezoeken Franeker nu het lente is en het is er nu mooi groen en je vindt er vele bloemen die de stad kleuren. We maken een wandeling door de binnenstad door QR-codes te scannen. In de binnenstad vind je op maar liefst 41 locaties waarbij je kunt luisteren naar verhalen over die plek en zo komen wij veel nieuwe dingen te weten over de stad.

In Dokkum lunchen we bij KB Foods, een hippe plek met heerlijk eten. Er is gelukkig nog een plekje op het terras en dat zit heerlijk waardoor we bijna de tijd vergeten. Na de lunch wandelen we door de stad, gaan we lekker shoppen bij 1622 Lifestyle en halen een heerlijk ijsje bij Wiis. Op een bankje voor het eeuwenoude pand eten we ons ijsje op en genieten van de gezellige drukte in de stad.

11fountains fontein Franeker Terras in Dokkum tijdens Camperelfstedentocht

Leeuwarden

Vera heeft het Elfsteden-bruggetje (met al die blauwe tegeltjes) nog nooit in het echt gezien heeft. Onderweg van Dokkum naar Leeuwarden komen we daar langs en bewonderen we de brug met de vele mooie tegeltjes. We touren verder naar onze eerste overnachtingsplek in Leeuwarden: Camperplaats Leeuwarden. We zetten de camper neer, zetten de stoeltjes buiten en ploffen neer na een lange dag toeren. We kletsen nog wat, eten een makkelijke maaltijd en genieten van de zon die ondergaat. Een geslaagde eerste dag!

Leeuwarden 11fountains fontein Tegeltjesbrug Elfstedentocht

Dag twee

De tweede dag van onze campertour rijden we van Leeuwarden naar Sneek en verder naar IJlst, Sloten en Stavoren. Er staat dus weer een mooie rit voor de boeg. Ook vandaag rijden we weer door allemaal binnendoor weggetjes want daardoor ontdek je de leukste plaatsen, heb je de mooiste uitzichten en het rijd ontspannen.

In Sneek genieten we van een middagje op het water met een bootje van Café De Kajuit. Het is prachtig weer, dus het is fijn om op het water te zijn. Onderweg hebben we lol en zingen en lachen we wat af. De andere mensen kijken met regelmaat even naar ons bootje om te kijken wat er gaande is.

Vera is opgegroeid in Balk en we besluiten dit dorp even mee te pakken op de route. Ze vertelt mij over hoe het was om daar op te groeien en wijst mij allerlei mooie plekken aan.

sloten gracht met wegwijzer

Stavoren

In Stavoren pakken we aan het einde van de tweede dag nog even de fiets naar het centrum en vanuit daar maken we de stadswandeling die verkrijgbaar is bij de VVV. Stavoren op deze manier ontdekken is erg leuk en leerzaam. 's Avonds dineren we bij De Potvis en halen we herinneringen op van ons alweer bijna 13-jarige vriendschap! We zien de zon ondergaan op het IJsselmeer en duiken daarna heerlijk ons campertje in die we voor de nacht hebben neergezet bij Marina Stavoren.

Ontdek Stavoren
haven van stavoren met het vrouwtje

Workum

Tijdens de derde dag van onze campertocht rijden we eerst van Stavoren naar Workum. Aangekomen in Workum stappen we op de waterfiets, en dat is leuk! Dit is iets heel unieks in Nederland, want je kunt het maar in 1 stad doen en dat is Workum. Het is een fiets op het water met aan de zijkant een soort van vlot met lucht. Sturen gaat makkelijk en trappen is niet zwaar. Wel krijgen we het gauw warm, want het is best intensief! Via de mooie wateren fietsen wij richting het centrum van Workum. We parkeren onze waterfiets aan de kade en genieten van een lekkere lunch bij Majestic. Daarna halen we een goeie koffie met een taartje, voor later, bij El Cafetin.

Ontdek Workum
Waterfietsen in Workum

Hindeloopen

We vervolgen onze campertour naar Hindeloopen en maken daar weer een stadswandeling van VVV Waterland van Friesland. Ook gaan we naar Durkje die haar eigen winkeltje heeft in stoffen en mooie producten. Ze woont en werkt in het oudste straatje van de stad en heeft enorm veel passie voor haar vak. Bij visrestaurant en likeurenbrouwerij Suderee proeven we een paar heerlijke likeuren en we kopen een flesje voor thuis.

Hindeloopen blijft voor mij magisch. Het is maar en klein stadje en je vindt er allemaal steegjes en straatjes om doorheen te dwalen. De dag gaat weer snel voorbij en we naderen onze laatste Elfstedenstad; Bolsward. We hebben helaas niet veel tijd om de stad te ontdekken en daarom eindigen we onze camperelfstedentocht met een fijn etentje bij het Veerhuys (ik noem het deze trip het Vera-huis). Waar we deze campertocht smakelijk afsluiten.

Meer over de Elfsteden
Durkje in Hindeloopen diner in 't Veerhuys te bolsward

Onze tocht zit erop, we hebben alle Elfsteden aangetikt in 3 dagen. Veel te kort, maar erg leuk! Wij hebben mooie nieuwe herinneringen gemaakt met elkaar en met lieve mensen in alle steden. We hebben mooie plekjes ontdekt en geproefd van het camper-leven! En dat smaakt naar meer. Onderweg riepen we steeds “Happy Camper” en dat is ook echt zo, want dit camper-leven is een vrij gevoel:een stukje rijden, je camper neerzetten en gaan en staan waar je maar wilt en toch alles bij de hand hebben. Deze campertour door Zuidwest Friesland was onvergetelijk!

Lees hier alle 4 blogs die ik schreef over de camperelfstedentocht: #1: Mini-trip in Friesland, #2: Stempelposten en camperplaatsen, #3: Routebeschrijving en #4: Activiteiten in de Elfsteden

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.