Ga naar inhoud
MAP

Lemmer: strand, gezelligheid én UNESCO Werelderfgoed

Ontdek Lemmer en de omgeving Lemmer

Het strand, de rijke geschiedenis, de verwarmde terrasjes van de ‘Vlecke’ Lemmer zijn de ingrediënten voor een dagje relaxen in Waterland van Friesland. Er is genoeg te doen in Lemmer! Luister naar de verhalen van Lemmer tijdens een wandeling met een gids van de VVV over de visserij, de handel en de scheepvaart. Wandel een 'slag om het Dok', oftewel de straten rondom het water in het centrum. Vanaf het strand van Lemmer neem je zo een duik in het IJsselmeer. Een 'must see' in Lemmer is het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. het Woudagemaal, het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld!

Boek een overnachting in de omgeving van Lemmer

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Lemmer

Het Woudagemaal

Ontdek de kracht van stoom in één van Nederlands mooiste en innovatiefste monumenten: UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de Friese boezemwateren te lozen.

Bezoek het Woudagemaal
woudagemaal in gouden letters en stoom aan de voorkant van het gebouw

Pantropica

Op slechts 15 minuten rijden van Lemmer, net buiten Friesland, ligt Pantropica. Pantropica is een leuk dagje uit voor het hele gezin! Het park heeft maar liefst 25.000 m² tropische tuinen een overdekte speeljungle. Reis over avontuurlijke junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen en ontdek vele soorten bijzondere bloemen en planten, tropische vogels en prachtige koikarpers.

Lees meer
gezin neemt selfie met jungle op de achtergrond

Strand Lemmer

Het strand van Lemmer, ook wel het Lemsterstrand genoemd, is een prachtig strand gelegen aan het IJsselmeer. En dát op loopafstand vanaf het centrum! In de zomer is het er heerlijk toeven in de zon, spetterend in het water of zandkastelen makend van het zand. Tijdens bepaalde wedstrijden van het SKS en IFKS Skûtsjesilen kun je vanaf het strand ook prachtig de wedstrijden volgen!

Lees meer

Dit moet je zeker doen!

Boek bij de VVV in Lemmer een tochtje met de LE50. Deze Lemster Fiskerman is nog helemaal authentiek en heeft tot aan 1974 nog dienst gedaanin de visserij. Deze Visserman aak vaart van april tot media oktober elke vrijdagmiddag met gasten aan boord het IJsselmeer op.

Boek een tochtje met de LE50

Lemster Visserijdagen

De Lemster Visserijdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement in Lemmer, dat de maritieme tradities en de visserijgeschiedenis viert. Bezoekers kunnen genieten van vissersdemonstraties, muziekoptredens, theatervoorstellingen en ambachtelijke markten. Het hoogtepunt is de vlootschouw van historische vissersschepen. Daarnaast zijn er diverse kraampjes waar heerlijke visgerechten worden geserveerd. Het festival brengt de gemeenschap samen en biedt een unieke ervaring van cultuur, traditie en culinaire lekkernijen.

Meer over de Lemster Visserijdagen

10 tips voor een vakantie in Lemmer

Het strand, de geschiedenis en de gezellige terrasjes van Lemmer zijn de ideale ingrediënten voor een dagje relaxen. Een ‘niks-moet-alles-mag-dag’ met één must: Het Woudagemaal. Dit grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld is UNESCO Werelderfgoed! Meer over Lemmer hoor je tijdens een wandeling met een gids. Of maak zelf een ‘slag om het Dok’; de straten rondom het water in het oude centrum. Spot jij een Lemsteraak? Wij geven je tien tips over wat te doen in Lemmer.

Lees meer

Lemster Dickens Festijn

Om het jaar wordt tijdens het tweede weekend van december Lemmer omgetoverd tot een 19e-eeuws dorp in Dickenssfeer. Iedere editie heeft een eigen verhaallijn en al wandelend door Lemmer zie, hoor en ruik je veel verschillende dingen. Daarnaast zijn er diverse optredens en stukken toneel. 

Meer informatie over het Lemster Dickens Festijn

Dorpskuier Lemmer

Lemmer is een dorp met een rijke geschiedenis als zwaarbevochten vissersplaats, havenplaats en is van een dorp aan de Zuiderzee verandert naar een dorp aan het IJsselmeer. Deze zestien pagina's tellende dorpskuier neemt je stap voor stap mee en onderweg passeer je diverse bezienswaardigheden. Uiteraard wordt ook het Ir. D.F. Woudagemaal niet overgeslagen. Je koopt de dorpskuier bij de VVV in Lemmer, of via de webshop. 

Naar de webshop

VVV Lemmer

Bij de VVV in Lemmer word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de krant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek de VVV

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.