Wat is er vandaag te doen in Waterland van Friesland?

Aanmelden van uw evenement

Wij zijn ‘Waterland van Friesland’

Ervaar tussen Woudagemaal en Afsluitdijk hoe het water ons land heeft vormgegeven. Water is de ontwerper van ons land. Laat het verhaal van land en water je inspireren. Verwonder je over de impact van het gemaal op het landschap. Dat geldt ook voor de Afsluitdijk. Hier staat het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging centraal. De dijk heeft Nederland veiliger gemaakt en heeft het mogelijk gemaakt dat we extra land hebben gewonnen. Heel bijzonder hoe je dat in deze tijd kunt terug zien.

Zuidwest Friesland staat bekend om de prachtige Friese meren, de verscheidenheid aan landschappen en prachtige uitzichten. Door het voortdurende spel tussen water en land, zijn veel waardevolle natuurgebieden ontstaan zoals het natuurgebied langs de Friese IJsselmeerkust, de Gaasterlandse bossen of de uitgestrekte landerijen met terpen en dijken die door het water zijn vormgegeven.

In dit prachtige decor ontdek je de veelzijdigheid van het gebied. Nergens in Nederland vind je zo’n mooi aaneengesloten en gevarieerd vaargebied: de beroemde Friese Meren. Vaarten en kanalen, kronkelende riviertjes, bijzondere natuurgebieden en gezellige havenplaatsjes. Het is er allemaal. Of je nu wilt zeilen, kitesurfen, wandelen of fietsen: je kunt het landschap op verschillende manieren ervaren.

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

De weilanden met dijken, boerderijen en terpdorpen, de weidse meren en pittoreske dorpen en stadjes gaan abrupt over in de eeuwenoude bossen van Gaasterland. Zuidelijk van Balk en oostelijk van Warns beginnen de heuvels die ooit door het landijs zijn opgestuwd en die tegen de oevers van het IJsselmeer eindigen als kliffen. Zo stuiten openheid en water op reliëf en beslotenheid.

Turen over land en water zover het oog reikt

Zacht glooiende heuvels, zo ver het oog reikt. Weilanden, houtwallen en bossen. Kerktorens van oude dorpen tussen de velden. Gaasterland staat bol van de historie; letterlijk en figuurlijk. Overal zijn het IJsselmeer en de Friese Meren dichtbij. Door golfslag ontstonden nog tot 1932 kliffen langs de kust, die zeer steil konden worden. Het Rode Klif bij Warns is hier een mooi voorbeeld van. De top steekt tot tien meter boven het niveau van het IJsselmeer uit. Het uitzicht vanaf het klif is fenomenaal.

Dit gebied heeft een unieke watermetropool, met iconen die een uniek verhaal vertellen. Beleef die bijzondere verhalen in Waterland van Friesland.

Download de VVV NL app nu voor iOS en Android en ontdek zelf de leukste mogelijkheden voor een dagje weg of avondje uit in Zuidwest Friesland!