Ga naar inhoud
MAP

IJsselmeerkust

Bezoek het IJsselmeer in Friesland met deze tips en boekingsmogelijkheden voor overnachten van VVV Waterland van Friesland. Het heeft vele mogelijkheden voor een vakantie aan het IJsselmeer en watersport op het IJsselmeer. Plaatsen die aan het IJsselmeer liggen zijn Lemmer, Elfstedenstad Stavoren, Elfstedenstad Hindeloopen, Elfstedenstad Workum en Makkum. Ook vind je hier bijzondere kustlijnen zoals de enige drie kliffen van Nederland in Gaasterland. Je kunt daarom ook prachtig wandelen en fietsen langs de IJsselmeerkust. Dit 5.000 hectare grote natuurgebied is in 1991 aangewezen als natuurmonument. Ook zijn er vele stranden aan het IJsselmeer te vinden. Het IJsselmeer staat garant voor een geweldige 'fakansje', oftewel vakantie in Friesland!

Wat je écht niet mag missen rondom het IJsselmeer bij Friesland

Kitesurfen

Kitesurfen is een combinatie van vliegeren en surfen. Wil je het onder de knie krijgen? Zuidwest Friesland is dé perfecte plek, omdat het water hier op veel plekken ondiep is. Met maar liefst zeven kitesurf hotspots in Lemmer, Mirns, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Makkum én Kornwerderzand is Waterland van Friesland ‘the place to be’. Bovendien staat er hier vaak een betere wind voor kitesurfen dan in de rest van Nederland. Kites zijn ook fantastisch om te spotten vanaf het vaste land. Al die in de lucht springende en gekleurde kiters zijn geweldig om te zien.

Ontdek meer over kitesurfen
Kitesurfen in Mirns - Skydrone Sloten

Stranden

Denk voor een strandvakantie zeker aan het IJsselmeer bij Friesland. Hier vindt je zeker 7 stranden aan het IJsselmeer. Vaak is het water niet diep en dus ideaal voor gezinnen met kinderen of voor (beginnende) kitesurfers. Het kleinschalige strand 't Séleantsje bij Molkwerum bijvoorbeeld ligt vlakbij een mooie camping. In het bosrijke Gaasterland kun je relaxen aan het strand bij het Mirnserklif of bij de Hege Gerzen. Vergeet zeker niet het bekende strand van watersportdorp Makkum met gezellige boulevard of het strand bij Elfstedenstad Workum.

Bekijk alle stranden

De bocht van Molkwar

De wind waait stevig in de 'Bocht fan Molkwar', een natuurgebied dat wordt beheerd door it Fryske Gea aan het IJsselmeer. Vanuit de vogelkijkhut De Swan ten hoogte van het dorpje Molkwerum kun je de invloed van de wind goed zien. Waait er westenwind? Dat zorgt voor een hoge waterstand waardoor de zandplaten onderlopen, de eilanden kleiner worden en minder plaats bieden aan vogels. Zodra de wind naar het oosten draait wordt de waterstand lager en komen de slik- en zandplaten boven. Rond april overnachten in de 'Bocht fan Molkwar' soms 15.000 kemphanen!

Lees meer over de Bocht van Molkwar

Eén van de beste plekken voor beginnende kitesurfers is het plaatsje Workum. Hier is het water ondiep en zijn de condities aangenaam.

Lisette van Travellust.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.