Ga naar inhoud
MAP

IJsselmeerkust

Welkom op het strand van Waterland. De Friese IJsselmeerkust strekt zich helemaal uit van Makkum tot Lemmer. Het is niet zomaar een strand waar je heerlijk kunt uitwaaien of zonnen, want je vindt er ook oude hanzesteden, watersportdorpen, beachclubs om op het leven te proosten én bijzondere natuur. Spectaculaire kustlijnen met drie kliffen en natuurgebieden als de 'Bocht van Molkwar' en de 'Warkumerwaard' trekken de mooiste vogels. Zin in actie? Kies dan bijvoorbeeld om te kiten op één van de 7 kitesurf hotspots. Een boartersplak, oftewel speelplek, voor mensen die van sportief houden!

Kitesurfen

Kitesurfen is een combinatie van vliegeren en surfen. Wil je het onder de knie krijgen? Zuidwest Friesland is dé perfecte plek, omdat het water hier op veel plekken ondiep is. Met maar liefst zeven kitesurf hotspots in Lemmer, Mirns, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Makkum én Kornwerderzand is Waterland van Friesland ‘the place to be’. Bovendien staat er hier vaak een betere wind voor kitesurfen dan in de rest van Nederland. Kiten is een enerverende sport om te doen, maar ook fantastisch om te spotten vanaf het strand. Al die in de lucht springende en gekleurde kiters zijn geweldig om te zien.

Naar alle zeil- en surfscholen

Stranden

De holle poarte bij Makkum is een populair dag- en familiestrand. Er zijn speeltoestellen, er hangt een volleybalnet en het water is lekker ondiep. De kleinsten kunnen hierdoor onbekommerd in het water spelen. Na een middagje strand kun je heerlijk flaneren langs de winkeltjes op de boulevard, pal achter het strand.

Bekijk alle stranden

De bocht van Molkwar

De wind waait stevig in de 'Bocht fan Molkwar', een natuurgebied dat wordt beheerd door it Fryske Gea. Vanuit de vogelkijkhut De Swan ten hoogte van het dorpje Molkwerum kun je de invloed van de wind goed zien. Waait er westenwind? Dat zorgt voor een hoge waterstand waardoor de zandplaten onderlopen, de eilanden kleiner worden en minder plaats bieden aan vogels. De aalscholvers, meeuwen en visdiefjes verdringen elkaar dan voor de plekjes. Zodra de wind naar het oosten draait, dan wordt de waterstand lager en komen de slik- en zandplaten boven water te liggen. De vogels genieten dan van alle ruimte. Rond april overnachten in de 'Bocht fan Molkwar' soms 15.000 kemphanen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.