Ga naar inhoud
MAP

Stranden in Friesland

Een dagje naar het strand in Friesland? In Waterland van Friesland, aan het IJsselmeer vind je fijne zwemstranden voor een frisse duik. Het water van het IJsselmeer is lang niet diep, waardoor kinderen onbekommerd in het water kunnen spelen. Ook op vele plekken aan de Friese Meren zijn heerlijke strandjes te vinden om te zwemmen of te zonnen. In totaal zijn er zelfs meer dan 25 stranden te vinden in Zuidwest Friesland! Kinderen nemen een schepje en een emmertje mee voor een hele dag 'wetterwille', oftewel waterpret. Flaneren over het strand doe je natuurlijk met échte Friesland slippers. Benieuwd? Klik hier voor het bestellen van de Friese slippers.

Bekijk hier de mooiste stranden van Friesland

Boek een strandvakantie in Friesland - Met 25 stranden in Waterland van Friesland is er altijd één in de buurt

Reisgezelschap

Dé 8 stranden aan het IJsselmeer in Friesland

1/ strand bij molkwerum

1/ strand bij molkwerum

Een klein en gezellig strandje aan de IJsselmeerkust. Combineer een bezoek aan het strand met een wandeltocht naar Stavoren over de voormalige zeedijk langs natuurgebied De Bocht fan Molkwar, een waar paradijs voor vogels.

2/ strand bij Makkum

2/ strand bij Makkum

De Holle Poarte bij Makkum is een populair dag- en familiestrand. Het is er ruim, er zijn speeltoestellen, er hangt een volleybalnet en het water is lekker ondiep. De kleinsten kunnen hierdoor onbekommerd in het water spelen. Maar dit strand is ook perfect voor windsurfers en er zijn meerdere surfscholen waar je les kunt nemen. Na een middagje strand ga je flaneren langs de winkeltjes op de boulevard, pal achter het strand.

3/ strand bij workum

3/ strand bij workum

Het 800 meter lange strand 'it Soal' bij Workum is ideaal voor (kite)surfers omdat ook hier het water niet diep is. Ook voor kinderen is dat natuurlijk ideaal. Of blijf je liever op het strand om een zandkasteel te bouwen? Vanaf het terras van Havenrestaurant It Soal zie je de zon in het water zakken.

4/ strand bij hindeloopen

4/ strand bij hindeloopen

Het Badpaviljoen ligt aan de Zeedijk bij Hindeloopen en heeft een lengte van 750 meter. Een fijn zwemstrand met wit zand en een ligweide van gras. Reserveer bij Visrestaurant Sudersee voor de lekkerste gerechten en smeuïge verhalen.

5/ strand bij stavoren

5/ strand bij stavoren Mensen genieten op It Suderstrand bij Stavoren van het mooie weer.

Het heldere zwemwater nodigt hier uit voor een lekkere duik en is door de aflopende bodem ook veilig voor de kleinsten onder ons. Het strand ligt op loopafstand van de gezellige binnenstad van Stavoren. Na afloop kun je nog wat drinken of eten bij Paviljoen De Potvis aan het strand.

6/ strand bij mirns

6/ strand bij mirns

Ga naar het strand bij één van de drie kliffen die Nederland rijk is: het Mirnserklif. Geniet van het liggen in het gras en ga zeker ook een hapje eten bij Paviljoen ‘t Mar met uitzicht over het IJsselmeer. Op deze plek kun je ook heel goed kite- en windsurfen. Wanneer je op het strand ligt geniet je van de gratis show.

7/ strand bij gaasterland

7/ strand bij gaasterland

Tegen een kleine entreeprijs kun je je een dag vermaken op deze unieke locatie aan het IJsselmeer. Je kunt hier zwemmen en er zijn kleedruimten en toiletten aanwezig. Ook zijn er speeltoestellen, een voetbal- en volleybalveld, een peuterbad en een midgetgolfbaan. Combineer het met een bezoek aan het naastgelegen Sybrandy's Speelpark bij Oudemirdum.

8/ strand bij lemmer

8/ strand bij lemmer

Maak voorafgaand aan een middagje Lemsterstrand een historische wandeling met een gids door Lemmer om meer over deze ‘vlecke’ te weten te komen, te boeken bij de VVV. Of combineer een bezoek aan het strand met een ochtend naar UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bij Beachclub Lemmer kun je met uitzicht over het strand lekker nagenieten en de dag tevreden afsluiten.

Misschien vind je dit ook leuk

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.