Ga naar inhoud
MAP

IJsselmeer bij Friesland

Dé vakantiebestemming voor watersport, cultuur en natuur

Wat te doen rond het IJsselmeer? Er is zoveel te doen rond het IJsselmeer dat je met gemak een vakantie aan het IJsselmeer bij Friesland kunt boeken. Het IJsselmeer heeft vele mogelijkheden voor een watersportvakantie. Langs de kust zijn er veel plekken waar je goed kunt kiten en surfen of huur een boot en ga varen op het IJsselmeer. Aan het IJsselmeer, in Gaasterland, zijn er vele stranden en je vindt er de enige drie kliffen van Nederland. Plaatsen die aan het IJsselmeer liggen zijn Lemmer, Elfstedenstad Stavoren, Elfstedenstad Hindeloopen, Elfstedenstad Workum en Makkum. Je kunt ook prachtig wandelen en fietsen langs de IJsselmeerkust. Dit 5.000 hectare grote natuurgebied is in 1991 aangewezen als natuurmonument. Bezoek aan de IJsselmeerkust UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal in Lemmer: het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. En ontdek de verhalen van de Wadden bij het Afsluitdijk Wadden Center. Voor kids is bij de Hege Gerzen aan het IJsselmeer Sybrandy's Speelpark te vinden. Het IJsselmeer staat garant voor een geweldige 'fakansje', oftewel vakantie in Friesland!

Alle adressen rondom het IJsselmeer voor je op een rij

Wandelen of fietsen langs het IJsselmeer

De voormalige zuiderzeedijk biedt je prachtige vergezichten over het IJsselmeer en zijn er bij uitstek geschikt voor om al fietsend, wandelend of met de auto ontdekt te worden. Geniet van prachtige landschappen, de Gaasterlandse kliffen en breng een bezoek aan Laaksum waar je het kleinste vissershaventje van Europa kunt vinden. In het onderstaande overzicht vind je een selectie van alle routes langs de IJsselmeerkust. Van korte ommetjes tot meerdaagse fietstochten, er zit vast een geschikte route voor je tussen! 

Plaatsen aan het IJsselmeer

Boek een overnachting bij het IJsselmeer

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen rondom het IJsselmeer bij Friesland

Kitesurfen

Kitesurfen is een combinatie van vliegeren en surfen. Wil je het onder de knie krijgen? Dan is Zuidwest Friesland dé perfecte plek, omdat het water hier op veel plekken ondiep is. Met maar liefst zeven kitesurf hotspots in Lemmer, Mirns, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Makkum én Kornwerderzand is Waterland van Friesland ‘the place to be’. Bovendien staat er hier vaak een betere wind voor kitesurfen dan in de rest van Nederland. Daarnaast is het een plaatje om de kites vanaf het vaste land te spotten.

Ontdek meer over kitesurfen in Friesland
Kitesurfen in Mirns - Skydrone Sloten

Kun je zwemmen in het ijsselmeer?

Jazeker! Denk voor een strandvakantie zeker aan het IJsselmeer bij Friesland. Hier vind je zeker 7 stranden aan het IJsselmeer. Vaak is het water niet diep en dus ideaal voor gezinnen met kinderen of voor (beginnende) kitesurfers. Het kleinschalige strand 't Séleantsje bij Molkwerum bijvoorbeeld ligt vlakbij een mooie camping. In het bosrijke Gaasterland kun je relaxen aan het strand bij het Mirnserklif of bij de Hege Gerzen. Vergeet zeker niet Makkum beach met gezellige boulevard of het strand bij Elfstedenstad Workum.

Bekijk alle stranden

De bocht van Molkwar

De wind waait stevig in de 'Bocht fan Molkwar', een natuurgebied aan het IJsselmeer. Vanuit de vogelkijkhut De Swan, vlakbij het dorpje Molkwerum, kun je de invloed van de wind goed zien. Waait er westenwind? Dan is er een hoge waterstand waardoor de zandplaten onderlopen, de eilanden kleiner worden en er minder plaats is voor vogels. Zodra de wind naar het oosten draait wordt de waterstand lager en komen de slik- en zandplaten boven. Rond april overnachten hier soms 15.000 kemphanen!

Lees meer over de Bocht van Molkwar
allemaal zwanen die in een plas water staan met op de achtergrond het ijsselmeer

Eén van de beste plekken voor beginnende kitesurfers is het plaatsje Workum. Hier is het water ondiep en zijn de condities aangenaam.

Lisette van Travellust.nl

Rondje IJsselmeer fietsen

Wanneer je een ‘rondje IJsselmeer’ fietst ga je langs het de kust van de voormalige Zuiderzee bij Friesland. Deze route leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee die pas vorige eeuw is getemd door het plaatsen van de Afsluitdijk. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Tijdens de 440 kilometer lange route kom je ook langs middeleeuwse handelssteden, het voormalige eiland Schokland en vele karaktervolle vissersdorpen.

Fiets de Zuiderzeeroute
vrouwtje van stavoren

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan het IJsselmeer? Ontdek het hier:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.