Ga naar inhoud
MAP

Blog: 7x zien en doen in Workum

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Volgens meesterschilder Jopie Huisman was Workum het paradijs op aarde. Want zo zei hij: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit.’ Kijk ook eens omhoog en bekijk de vele verschillende gevels. Het gevelbeeld van de stad is betiteld als beschermd stadsgezicht. Ontdek hier 7 zien en doen tips voor je bezoek aan Workum.

Ontdek de 7 schatten van Workum

1/ Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. De menselijke maat vormt de rode draad in zijn oeuvre. Je ziet zijn liefde voor de natuur, zijn mededogen en ook zijn vermogen om het kleine, bescheidene en afgedankte waarde te geven. Jopie stond ook bekend als een verteller van smakelijke anekdotes, vaak aangedikt. Jopie voert je mee in zijn wereld en maakt je deelgenoot van zijn passies.

Lees hier meer over het Jopie Huisman Museum
Schilderij Roodbaaien hemden van schilder Jopie Huisman. Twee oranje rode werkhemden hangend op een groen blauwe houten schuurdeur. binnenkant van het jopie huisman museum

2/ Fontein De Woeste Leeuwen van Workum

De heraldische leeuwen van Workum, die al eeuwenlang het stadswapen sieren, spelen de hoofdrol in deze fontein van het project 11Fountains. Maar terwijl de leeuwen van het stadswapen moeten imponeren, hebben ze los van het stadswapen een dosis Britse humor van de kunstenares meegekregen. Als speelse katten vormen ze een hart van water waar je de stad doorheen kunt zien, terwijl ze brullen: “Kijk naar deze stad.”

Lees meer over de fontein
Fontein de woeste leeuwen vanaf de zijkant, goudkleurige manen Een fontein van twee leeuwen die het stadswapen representeren.

3/ Sint Gertrudiskerk

Aan het prachtige plein ‘De Merk’ in Workum - waar je ook de Waag en het oude Stadhuis kunt vinden - staat de grootste laatgotische kerk van Friesland. Hier is een unieke collectie gildenbaren te vinden. Ieder jaar komen duizenden toeristen naar deze kerk. Onder meer om de intrigerende doodsbaren te zien waarmee de doodskisten van overledenen werden gedragen. Aan de beschildering of het ontbreken ervan is veel van het vergane leven te herleiden. 

Bezoek de Sint Gertrudiskerk
de waag plein in workum op een zomerse dag kerk workum

4/ Kunstenaars en galeries in Workum

Haal bij Boek- en Kantoorboekhandel Het Boekhuis gratis het boekje Kunst in Workum met informatie over alle kunstadressen. Bekijk bijvoorbeeld nog een model van de in augustus ontlede wereldberoemde Pauperfontein (Piemelfontein) in Museum Warkums Erfskip. Saillant detail: de ontlede delen schijnen bij Workumers thuis als interieurstuk te zijn opgehangen.

de pauperfontein pauperfontein in workum

6/ Vuurtoren van Workum

Op de Hylperdyk bij de ingang naar de haven zie je de vuurtoren van Workum. Ze draagt de bijnaam het Toarntsje (torentje), heel passend bij de witte vierkante bakstenen toren. En met haar negen meter is de vuurtoren van Workum niet heel hoog.  De vuurtoren wordt nu verlicht door elektrische lampen die op zonnecellen werken. Maar ieder jaar wordt voor het eerste skûtsje dat terugkomt van de lokale Strontrace zoals vanouds het vuur op de toren aangestoken.

Lees meer over het Toarntsje
Foto van de vuurtoren van Workum Foto van de strontrace in Workum, groot zeilboot op het water

7/ Gevelstenenmuur

Geen stad is helemaal af. Er wordt altijd aan gebouwd en gesloopt. Zo zijn er ook in Workum door de eeuwen heen panden bijgebouwd en gesloopt. Van een aantal van deze gesloopte panden zijn gevelstenen bewaard gebleven. Onder de poort naast de Merk nummer 18 is een muur te vinden waar 22 oude gevelstenen zijn ingemetseld. Informatieborden geven uitleg en een plattegrond van de stad met daarop de plaatsen van de gebouwen waar de stenen vroeger ingemetseld waren.

Bezoek de Gevelstenenmuur
winkels open in workum mooie gevel in workum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.