Ga naar inhoud
MAP

Wat te doen in Workum? Bezoek het Jopie Huisman Museum!

Workum is een van de mooie en interessante Friese Elfsteden waar altijd wat te doen is. De stad ligt in het prachtige Zuidwest Friesland aan het schitterende IJsselmeer. Maar er is meer dan water, strand en bijzondere evenementen: Workum heeft ook een heel bijzonder museum. Het Jopie Huisman Museum bevindt zich midden in het historische en gezellige centrum van Workum. Dat dit museum zich juist op deze plek bevindt, is natuurlijk niet zomaar. Workum is de geboorteplaats van meesterschilder Jopie Huisman en nog steeds zoveel jaren na zijn overlijden, is hij een van de beroemdste inwoners van deze stad.

Workum: de geboorteplaats van Jopie Huisman

Jopie Huisman werd op 18 oktober 1922 geboren in Workum. Zijn echt naam is Jotje, maar zijn roepnaam is Jopie. Dat is ook de naam die iedereen in Nederland - en ver daarbuiten - kent. Jopie was een bijzondere en authentieke inwoner van Workum. Hij vond zelf Workum het paradijs op aarde. Jopie zei: “De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit.” Jopie behaalde op 14-jarige leeftijd zijn diploma voor huisschilder. Hij ging uiteindelijk aan de slag als schilder bij een aardewerkfabriek in Workum. Het vak van kunstschilder leerde hij zichzelf. In 1963 had hij zijn eerste tentoonstelling in Harlingen. In de jaren zeventig kreeg zijn schilderwerk een ander karakter. Hij schilderde over indringendere onderwerpen en zijn techniek werd steeds realistischer. Het zijn vooral deze werken die hem bekendheid gaven.

jopie huisman

Jopie Huisman schilderde het leven

Jopie kwam in zijn leven op voor armere mensen. Dat deed hij door naar ze te luisteren en ze gastvrij te ontvangen. En hij deed dat door ze te schilderen. Op zijn doeken verschenen onder meer lompen en werkschoenen, maar ook levensechte portretten. Jopie wilde met zijn schilderijen laten zien dat hij deze mensen met mededogen had vastgelegd. Jopie gaf hen voor zijn gevoel zo de eer die zij verdienden. Alle schilderijen vormen dan ook een duidelijke hommage aan het eenvoudige Friese boerenleven, het landschap en de cultuur.

jopie huisman aan het schilderen

De gestolen schilderijen

In 1984 worden drie schilderijen van Jopie gestolen uit een galerie in Nuenen. In de nacht van 13 op 14 juli worden de schilderijen: Handschoenen (1976), Merelnest (1981) en De drie lotgenoten (1981) gestolen. Er worden op dat moment maar liefst 50 schilderijen van Jopie in de galerie tentoongesteld. Jopie besluit dat de rest van zijn werken onmiddelijk terug gehaald moeten worden en hij geeft aan dat dit zijn laatste expositie ooit is geweest. De schilderijen zijn tot op de dag van vandaag niet teruggevonden en ontbreken nog altijd in de collectie van het Jopie Huisman Museum.

Over de gestolen schilderijen van Jopie Huisman hebben Nederlandse podcastmakers een NPO-Radio 1-podcast gemaakt.
 

Beluister de podcast
Schilderij Roodbaaien hemden van schilder Jopie Huisman. Twee oranje rode werkhemden hangend op een groen blauwe houten schuurdeur.

Oprichting Jopie Huisman Museum in Workum

In 1985 werd de Stichting Jopie Huisman Museum opgericht. Een jaar later was er ook een Vriendenkring Jopie Huisman Museum. Het museum werd in 1986 geopend, maar het bleek al snel te klein. Er was een enorme toeloop naar het Jopie Huisman Museum in Workum. Ongeveer zes jaar later opende een nieuw museum de deuren dat nog steeds aan de Noard 6 in Workum is te vinden. Jopie Huisman overleed in 2000, maar zijn geest waart nog steeds in Workum rond. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen het museum. Freek de Jonge doopte deze plek tot Museum van het Mededogen, omdat de schilderijen van Jopie ‘de waarde en warmte van de menselijke maat uitstralen’.

Bezoek het Jopie Huisman Museum
jopie huisman museum binnenkant

Warkumer Erfskip

In Workum vind je naast het Jopie Huisman Museum ook het Museum "Warkums Erfskip". Dit museum toont je de historie van de stad Workum en omstreken. Met prachtig vormgegeven maquettes, een verzameling van voorwerpen van vroeger en interessante verhalen leer je over het Workum van vroeger en nu.

Bezoek het Museum Warkums Erfskip
Museum Warkums Erfskip

Jopie Huisman Museum als onderdeel dagje Workum

Het Jopie Huisman Museum is zeven dagen per week geopend. Het bezoek aan de levensechte schilderijen is een mooi onderdeel voor wie een gezellig dagje Workum wil beleven. In Workum vind je gezellige cafés en restaurant, een fijn strand, je kunt er kitesurfen en de andere schatten van deze stad ontdekken. Ook kun je in deze Elfstedenstad winkelen. Je vindt in Workum gezellige boetiekjes en winkels met lokale versproducten. En vergeet de souvenirs niet!  Dat zou overigens zomaar een heel mooie replica van een van de schilderijen van Jopie Huisman kunnen zijn …

Bezoek Workum
straat in workum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.