Ga naar inhoud
MAP

Kitesurfen in Workum: een van de beste locaties van Europa

Wist je dat een van de bekendste kitesurflocaties van Europa in Zuidwest Friesland ligt? Het is echt waar: Workum is dé plek om te kitesurfen. En dat is niet voor niets. Het ondiepe water, het hoge windpercentage en een viersterrencamping direct gelegen aan de kitespot, maakt Workum ongelooflijk populair. Zowel beginnende als gevorderde kitesurfers weten het strand van Workum te vinden. Droomde je tot nu toe alleen nog maar van kitesurfen? In Workum kun je kitesurfen leren! Het strand van Workum wordt zelfs de kraamkamer van kitesurfend Nederland genoemd, volgens kitesurfschool KiteMobile. Dus waar wacht je nog op …

Kitesurfen: spelen met de golven en wind

Omdat Workum slechts enkele kilometers van de Waddenzee ligt, heeft deze kitespot te maken met zogeheten thermische luchtstromingen. Die zorgen eigenlijk altijd wel dat de wind in Workum iets harder waait. En wind heb je natuurlijk nodig als kitesurfer. Want kitesurfen is een vorm van watersport waarbij je als sporter op een kleine surfplank staat en je laat voortrekken door een kite. Deze vlieger zit aan je middel vast met een harnas. Daarmee word je vooruit getrokken. In heel de wereld wint deze watersport nog steeds aan populariteit. In Nederland zijn er zo’n 10.000 actieve kitesurfers. Misschien ben jij wel de volgende die gaat spelen met de golven en de wind.

Kitesurfen leren in Workum

Kitesurfschool KiteMobile geeft sinds 2000 kitesurfles in Workum. De professioneel opgeleide instructeurs van deze surfschool geloven dat iedereen deze watersport kan leren. Je kunt een introductieles of een meerdaagse cursus boeken. Je krijgt kitesurfles met de nieuwste materialen en je leert alle ins en outs van deze prachtige uitdagende sport. Je kunt ook privélessen nemen. Voordat je het weet ‘race’ je daarna over het IJsselmeer heen, alsof je nooit anders hebt gedaan. Wees je bewust dat je snelheden kunt bereiken tot en met wel 80 kilometer per uur!

Bezoek kitesurfschool KiteMobile
foto van het ijsselmeer vanaf het strand van workum

Kitesurfvakantie in Zuidwest Friesland

In Workum vind je genoeg plekken om te overnachten. Achter de kitespot vind je bijvoorbeeld camping It Soal, waar veel watersporters verblijven. Op het campingterrein zitten een restaurant en een snackbar, maar ook in Workum zelf vind je genoeg plekken om te eten. Zo kun je er een echte kitesurfvakantie van maken, of je het nu nog moet leren of niet. Je vindt de kitespot Workum aan de Suderséleane 29. De kitezones worden aangegeven met vlaggen en ballenlijnen. Alle kites moeten worden opgelaten in het water en niet op het strand, vanwege de mensen die daar genieten van een dagje strand. De kites mogen wel worden opgepompt op het daarvoor bestemde grasveld. Parkeren is gratis. In Workum zelf vind je een grote kitesurfshop en een hoop leuke bezienswaardigheden. Grote kans dus dat jij als kiter nog lang in Workum blijft rondwapperen!

kitesurfer op het meer bij workum

Meer kitesurfspots in Friesland

In heel Zuidwest Friesland vind je maar liefst zeven goede kitesurfspots. Ze bevinden zich stuk voor stuk aan de IJsselmeerkust. Workum hebben we hierboven al uitvoerig beschreven als kitesurfspot. De Mirnser Klif is door de ligging een zeer geschikte locatie voor de beginnende kitesurfer. Kornwerderzand en Stavoren zijn eveneens zeer geschikt voor kiteliefhebbers. Lemmer is geschikt voor de ervaren kiter en in Makkum kite je tussen oktober en april langs een prachtig wit strand.

Lees hier meer info over de 7 kitesurfspots

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.