Ga naar inhoud
MAP

Kitesurfen in Friesland

Heb je lef en zoek je uitdaging? Dan is kitesurfen in Friesland zeker wat voor jou! In Waterland van Friesland hebben we fantastische kitesurfspots, waar je te gekke moves kunt maken. Heb je dit nog nooit gedaan, maar lijkt het je te gek? Neem dan kitesurfles in Friesland, je hebt hier voldoende kitescholen waar ze planken verhuren en jou alles leren over deze extreme sport. Voor je het weet ga je 'fleanen', oftewel vliegen in het Fries, door de lucht! Kom genieten van water, wind en kitesurfers aan de IJsselmeerkust.

Neem kitesurfles in Friesland. Vind een kitesurfschool

Vind een kitesurfspot aan de Friese IJsselmeerkust

Meer over kiten in Friesland

Kitesurfen in Friesland

Kitesurfen in Mirns - Skydrone Sloten

Friesland is de watersport provincie van Nederland. Je vindt hier volop water en wind. De perfecte combinatie om te gaan kitesurfen. Er zijn 7 kitesurf locaties aan de Friese IJsselmeerkust waar je goed kunt kiten. Je vindt de locaties hierboven op de kaart. Voor de beginnende kitesurfers zijn de locaties Workum en Mirnser Klif, door hun ligging en de omstandigheden geschikt. Kornwerderzand en Stavoren zijn zeer geschikt voor kitefoilers.

Wetsuit

Een warm wetsuit is in Nederland aan te raden omdat het water hier eigenlijk altijd koud is. Zorg ervoor dat je een goed pak aan hebt want dan blijf je warmer en kun je dus langer genieten in het water. Eventueel kun je er ook voor kiezen om booties aan te doen, dit zijn schoentjes. Naast dat de schoentjes je warm houden beschermen ze ook tegen steentjes.

Kitefoilen

Hydrofoilen in Zuidwest Friesland

Met een foil zweeft je plank ongeveer 50 centimeter boven het water. Dit doet de plank door een vleugelconstructie, de hydrofoil genaamd. Het geeft een extra dimensie van zweven boven het water en geeft door de extra balans uitdaging een enorme adrenalinekick. Foilen met een kitesurf is alleen geschikt voor ervaren kitesurfers. Over het algemeen is het raadzaam om voor foilen een les te nemen, zodat je ook bekend wordt met de omgeving en de diepte van het water wat nodig is voor de foil. Vooral in Waterland van Friesland zijn er veel ondiepe stukken, het is belangrijk om te weten waar je goed kunt kitefoilen.

IJsselmeer

IJsselmeer water van het ijsselmeer botst op de stenen bij hindeloopen

De Friese IJsselmeerkust strekt zich helemaal uit van Makkum tot Lemmer. Het is niet zomaar een strand waar je heerlijk kunt uitwaaien of zonnen, want je vindt er ook oude hanzesteden, watersportdorpen, beachclubs en natuurlijk kitesurfspots!

Local Ron van der Staay over kitesurfen

“Als kitesurfer leef ik voor water en wind. Als ik wakker word, kijk ik meteen uit het raam of het waait. In Friesland kun je altijd wel ergens gaan surfen. Hier is de ultieme vrijheid. Door het vlakke en ondiepe water is het IJsselmeer perfect voor beginners, maar ook voor een geoefende freestyler, zoals ik. Bij Workum kun je los met Zuider-, Noorder- en Westenwind. Mirnserklif is perfect voor Zuider-, Zuidooster-, en Westenwind. Is de wind Oost? Ga dan naar Kornwerderzand. Wil je mij door de lucht zien vliegen? Kom dan naar Workum. Dat is mijn ‘homespot’.”

 

 

Elektrisch foilen

Efoilen in Heeg bij Flying Fish

E-foilen is de nieuwste sensatie op het water waar je geen wind bij nodig hebt. Surfen op een elektrisch aangedreven surfboard met een foil welke snelheden tot wel 33 km/u kan bereiken. Met de waterdichte remote in je hand bepaal je zelf je snelheid. Vanaf 12 km/uur stijg je al boven het water uit. Je vliegt! E-foilen is snel en gemakkelijk te leren. Met de juiste instructies lukt het nagenoeg iederéén om binnen één uur op het bord te staan, zelfs de mensen die denken dat dit hen echt niet gaat lukken. Ervaring is dan ook niet nodig.

 

Houd je kitesurfprestaties bij

Houd je kitesurfprestaties bij

Houd je ook graag je kitesurfprestaties bij? Dan kan nu met de Volo - Kitesurfing app. Met behulp van je Aplle Watch kun je je kitesurfsessie bijhouden. De Nederlandse app meet allerlei statistieken tijdens het surfen zo weet je hoe hoog je bent gekomen, wat je snelheid was en wat je beste sprong was. 

Kitesurfen in de winter

Kitesurfen in de winter

Als je komt kitesurfen in de winter, dan is een goede voorbereiding echt onontbeerlijk. In de winter kitensurfen brengt toch wat andere weersomstandigheden met zich mee. Als je daar goed rekening mee houdt, dan kun je in Zuidwest Friesland echt het hele jaar rond de spectaculairste moves maken.

Spotkaart

Spotkaart kiten in mirns

Op de spotkaart van de Nederlandse Kitesurfvereniging staat alle actuele info over kitesurfspots in Nederland. Op de kaart vind je een overzicht van alle kitesurfspots en of ze geschikt zijn voor beginnende, gevorderde of expert kiters. Door spotmanagers wordt dit up to date gehouden waardoor je altijd actuele informatie hebt.

Ontdek meer watersporten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.