Ga naar inhoud
MAP

Kitesurfen in de winter in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Wat? Vraag je nu echt of je kunt kitesurfen in Zuidwest Friesland? Natuurlijk kun je hier kitesurfen! Sterker nog, we hebben in Waterland van Friesland meerdere fantastische kitesurfspots aan het IJsselmeer. Deze staan bij menig kitesurfer zelfs op de to-dolijst. Het water en de opstapplekken bij Lemmer, Mirns, Stavoren, Hindeloopen, Makkum en Kornwerderzand zijn geweldig. En er is nog meer goed nieuws: kitesurfen kun je hier ook in de winter, mits je je goed voorbereidt.

Goed voorbereid het IJsselmeer trotseren

Kitesurfen in de winter in Zuidwest Friesland

Als je komt kitesurfen in de winter, dan is een goede voorbereiding echt onontbeerlijk. In de winter kitensurfen brengt toch wat andere weersomstandigheden met zich mee. Als je daar goed rekening mee houdt, dan kun je in Zuidwest Friesland echt het hele jaar rond de spectaculairste moves maken. Van januari tot en met december kun je hier heerlijk zweven aan je vlieger en ook scheren over het water op de draagvleugel van je board. Kom dus snel naar Zuidwest Friesland: ‘it wetter wachtet op dy’, het water wacht dus op je! Kun jij binnenkort zeggen: ‘Been there, done that!’ én vervolgens ‘Yes, I go back’.

Kitesurfen in de winter: nóg avontuurlijker

Kom je inderdaad kitesurfen in de winter in Zuidwest Friesland, dan hoef je in dit seizoen dus niet je kitespullen op te bergen. Veel kitesurfers beoefenen hun sport van april tot ongeveer oktober. Daarna gaan de boards en kites de berging in. Zo zonde, want in de winter is kitesurfen net zo leuk en misschien nóg wel avontuurlijker. Je krijgt namelijk te maken met heel wat meer knopen wind. Dat betekent automatisch meer brekende golfen en schuimkoppen. Zie jij jezelf al gaan? Terwijl andere mensen binnen onder een dekentje zitten, probeer jij te voorkomen dat je in het koude water valt. Dat is natuurlijk een enorme adrenalinekick!

kiten bij workum

Check de watertemperatuur, het weer en je materiaal

Want kouder is het water in het herfst- en winterseizoen natuurlijk wel. Je vindt de actuele watertemperatuur van het IJsselmeer op de website van het KNMI. Check ook de weersvoorspellingen vlak voordat je het water opgaat. Zeker in de winter kan het weer snel veranderen. Natuurlijk is het ook van belang om je spullen goed te controleren. Dat is altijd belangrijk, maar zeker in de winter heb je liever niet dat je door materiaalproblemen voor langere tijd in het water komt te liggen. Als je door een kapotte lijn in het water komt, koel je sneller af dan tijdens een lekkere zomerdag.

Kitesurfen in de winter vraagt om goede kleding

Naast het controleren van de watertemperatuur, het weer en je materiaal zit je voorbereiding ook in het zorgen voor goede kleding waarmee je warm blijft. Hanteer hierbij het laagjesprincipe. Met andere woorden: door meerdere lagen kleding te dragen, houd je de warmte beter vast. Tussen de laagjes zit namelijk lucht ‘gevangen’ en die zorgt ervoor dat je minder snel afkoelt. Hoe ziet zo’n laagjesopbouw eruit? Begin bijvoorbeeld met een thermoshirt voor je bovenlichaam. Trek daaroverheen een winterwetsuite. Deze moet minimaal 5/3 millimeter dik zijn, maar hoe dikker, hoe beter. Zo’n winterwetsuite is dikker bij je borst en benen en iets dunner bij je armen. Zo houd je de warmte goed vast en kun je toch nog vrij bewegen. Over je wetsuite trek je vervolgens nog een windstopper en neopreen jas met hoodie. Neopreen is niet waterdicht, maar werkt wel isolerend. Vergeet ook je surfschoenen en handschoenen niet én een cap onder je hoodie!

Nog meer tips voor kitesurfen in de winter

Er zijn nog meer tips die we je graag geven voor het kitesurfen in de winter. Neem een thermoskan met warme thee of koffie mee. Kun je eenmaal aan land je innerlijke zelf even verwarmen. Neem nog een thermoskan mee met alleen warm water. Dit kun je na het kitesurfen in je pak gieten en in je schoenen. Je geeft jezelf als het ware een warm bad. Kleed je alvast thuis om en rijd in je kitesurfkleding naar de plek toe waar je het water opgaat. Op die manier koel je niet af tijdens het omkleden. Smeer je gezicht in met vaseline. Het water loopt hierdoor van je gezicht. Let goed op tekenen van onderkoeling. Stop met kitesurfen als je bibbert, duizelig, sloom of misselijk bent. Warm lekker op en kom een andere dag weer terug. Ga niet tot het uiterste! Ben je een beginnend surfer? Sla de winter dan nog even over. Oefen veel in de zomermaanden, volg een les bij een van de kitesurfscholen en kom de volgende winter terug. Je bent altijd ‘wolkom’!

kiten close up

Ga niet alleen het IJsselmeer op als kitesurfer

Eenmaal goed geoefend en goed aangekleed kun je dus gaan kitesurfen in de winter. Wat veel kitesurfers wel zeggen is dat je niet alleen het water op moet gaan. Zorg ervoor dat je altijd met iemand anders bent. Op die manier kunnen jullie elkaar in de gaten houden. Ligt er dan een van jullie onverhoopt in het water en komt die er niet uit, dan kan de ander hulp inschakelen. Lig jij sowieso nog regelmatig in het water met kitesurfen? Denk er dan goed over na of je in de winter gaat. Natuurlijk kun je het altijd proberen, maar zorg er dan wel voor dat je niet te lang gaat. Ongemerkt kan je lichaam door het regelmatig in het koudere water liggen flink afkoelen. Zorg er verder voor dat je in de buurt van de kust blijft, dan ben je ook snel uit het water als dat nodig is. Sowieso raden we elke kitesurfer aan om in de winter niet al te lang op het water te blijven.

kiten in mirns

Kitesurfen in de winter: dé spots in Zuidwest Friesland

Zo! Nu ben je klaar om de kou te trotseren tijdens het kitesurfen in de winter in Zuidwest Friesland. Nu nog de vraag beantwoorden waar je allemaal het water op kunt. In Waterland van Friesland beschikken we, zoals gezegd, over meerdere fantastische kitesurfspots. De Holle Poarte in Makkum is bijvoorbeeld geschikt voor freeride en freestyle. Bij It Suderstrand in Stavoren kun je onder meer foilen. Bij ’t Mirnser Klif in Mirns en het strand van Lemmer kun je ook freeriden en freestylen. In Hindeloopen loop je met je kite zo vanaf de dijk het water in om onder meer te foilen. Bekijk het kaartje met alle kitesurfspots. Hier vind je informatie over onder meer welke windrichtingen het beste zijn op de spots en wanneer de locaties zijn geopend.

Meer te doen in de winter dan alleen kitesurfen

Op de vraag of je kunt kitesurfen in de winter in Zuidwest Friesland is het antwoord dus volmondig ‘ja’. De IJsselmeerkust strekt zich helemaal uit van Kornwerderzand tot Lemmer. Je kunt er niet alleen maar kitesurfen trouwens. Je vindt hier ook mooie Elfsteden en gezellige watersportdorpen. Bij de diverse kitesurflocaties in Zuidwest Friesland vind je verder gezellige beachclubs en andere horecagelegenheden dichtbij. Daar kun je na je winterse kitesurfavontuur even lekker opwarmen met een warme ‘poeiermolke’ (chocolademelk)!

Kitesurfen in de winter: boek een overnachting

Kortom, als je komt kitesurfen in de winter in Zuidwest Friesland dan heb je aan één dag natuurlijk niet genoeg. Sowieso omdat de kans groot is dat je meerdere kitesurfspots wilt bezoeken, maar ook omdat er nog veel meer te beleven valt. Gelukkig is het geen enkel probleem om langer in Waterland van Friesland te blijven. We hebben een groot aantal accommodaties dat je ook nog eens direct kunt boeken via ons zoek- en boeksysteem. Een kleinschalig hotel, een pittoreske bed & breakfast of een vakantiehuisje: het kan allemaal. Kom je liever met je coole surfmobiel? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn genoeg campings. Waar je ook overnacht, het water om te kitesurfen is in Zuidwest Friesland altijd dichtbij. Hang loose in Waterland van Friesland!

kiten in lucht bij workum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.