Ga naar inhoud
MAP

Gaasterland

Ontdek kliffen, bossen en het heuvelachtige landschap van Gaasterland

Waan je in de streek Gaasterland in een totaal ander Waterland van Friesland. Hier is het lekker 'smout', oftewel beschut door de eeuwenoude bossen. Vanaf een van de kliffen aan het IJsselmeer zie je prachtige vergezichten tot zover de horizon reikt. Door de heuvelachtige omgeving vergeet je bijna dat je in Friesland bent. Dwaal eens rond in het bekende Rijsterbos of bezoek één van de leuke dorpjes die Gaasterland rijk is zoals Oudemirdum. Gaasterland kun je lopend, fietsend, varend of zelfs op een paard verkennen. Wanneer kom jij Gaasterland ontdekken?

Boek een overnachting in Gaasterland

Reisgezelschap

Alle adressen in Gaasterland voor je op een rij

Mooie plaatsen in Gaasterland

Wat je écht niet mag missen in Gaasterland

kliffen van gaasterland

In Gaasterland vind je de enige kliffen van Nederland. Tot 1932 verdween telkens een stukje kust van Gaasterland in de golven van de Zuiderzee, waardoor deze drie kliffen ontstonden. Na de aanleg van de Afsluitdijk stopte dit en kreeg de natuur de kans om zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het zes meter hoge Oudemirdumerklif waar je meer dan 200 plantensoorten kunt vinden. Of misschien spot je wel een das, die in een burcht in de klifwand woont. Kijk naar boven en wie weet zie je een ‘vliegende deur’, oftewel een zeearend!

Meer over de kliffen van Gaasterland

rijsterbos

Het Rijsterbos is één van de bekendste bossen in Friesland. Het bos werd in 1676 aangelegd door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt. Hier wandelden vroeger de dames in ruisende rokken langs stervormige boslanen, nu is het een echt familiebos. Wandelen in het ‘Rysterbosk’ kun je doen door de rode of blauwe paaltjes te volgen. Nog leuker is om rond te dwalen over oude paden en plotseling te worden verrast door het uitzicht op het IJsselmeer vanaf het Mirnserklif.

Bezoek het Rijsterbos
een slootje in het rijsterbos

nationaal landschap

De stuwwallen van Gaasterland is één van de vier landschappen die je in dit Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân kunt vinden. Door de afwisseling met hoog- en laaggelegen stukken grond, met bos, weide en water waan je je in een heel bijzonder stuk Friesland. Als VVV Waterland van Friesland zijn we er 'grutsk', oftewel trots, dat we bijna heel Waterland van Friesland Nationaal Landschap mogen noemen: één van de twintig Nationale Landschappen die ons land kent.

Ontdek het Nationaal Landschap
roode klif vanaf het strand

Wyldemerk

De Wyldemerk in Gaasterland is uitgeroepen tot het eerste officiële libellenreservaat van Nederland. De helft van alle Nederlandse libellensoorten is vanaf het voorjaar hier te vinden met het hoogtepunt in de (na)zomer. Op een mooie dag is de Wyldemerk ook een magische omgeving om te zwemmen, varen, fietsen en wandelen. Maak een vaartocht naar de Wyldemerk via de rivier de Luts dwars door de bossen en ontdek hoe mooi de natuur kan zijn.

Bezoek de Wyldemerk
Meer in het natuurgebied Wyldemerk

Gaasterlandse natuurweek

Ieder jaar, tijdens de herfstvakantie in de regio noord wordt in Gaasterland de Gaasterlandse natuurweek georganiseerd. Gedurende een week kun je meedoen met diverse activiteiten in de natuur. Van de groene markt tot een paddenstoelenexcursie en van de Beach Clean Up tot een wandeling met gids, er wordt tijdens deze week veel georganiseerd!

Lees meer over de Gaasterlandse natuurweek

Gaasterland is een ‘land’ waar je de tijd vergeet, waar glooiende landschappen en groene uitzichten je nooit vervelen.

VVV Gaasterland

De VVV van Gaasterland vind je in het bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Hier word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de inspiratiekrant vol met evenementen en verhalen en natuurlijk breng je dan een bezoek aan het bezoekerscentrum.

Bezoek Mar en Klif

Ontdek meer tips en inspiratie voor je bezoek aan Gaasterland:

Gaasterland is een prachtig stukje Friesland vol natuurlijke schoonheid. Met zijn glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en weelderige weilanden is het een ware oase van rust. De overgang van het vlakke Friese landschap naar de heuvels en kliffen die uitkijken over het IJsselmeer maakt Gaasterland extra bijzonder. Gaasterland is een paradijs voor natuurliefhebbers en buitensporters. Er zijn talloze wandel- en fietspaden die je langs pittoreske dorpjes, knusse stadjes en kronkelende riviertjes leiden. De bossen van Gaasterland zijn dichtbegroeid en herbergen diverse soorten flora en fauna. Ontdek in de blogs wat er doen is in Gaasterland en waar je moet zijn tijdens jouw bezoek aan Gaasterland.

Wandelen of fietsen in Gaasterland

Dwars door indrukwekkende bossen, over de Gaasterlands heuvels en dwars door knusse dorpjes. In Gaasterland kun je de mooiste routes maken op je fiets, in de auto, per boot of al wandelend. Van lange, meerdaagse tochten tot kortere fietstochten, je kunt alle kanten op. Welk seizoen het ook is, de bossen van Gaasterland nodigen altijd uit voor een stevige wandeling. Ga je wandelen met kinderen? Vergeet dan niet om eerst langs bezoekerscentrum Mar en Klif te gaan, hier liggen verschillende kinderroutes voor je klaar. Onderweg maakt je kind opdrachtjes en leren jullie meer over de natuur waar je doorheen wandelt.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.