Ga naar inhoud
MAP

Weekendtocht Friese Zuiderzeeroute

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De 150 kilometer lange LF Weekendtocht Friese Zuiderzee is onderdeel van de LF weekendtochten van het Landelijk Fietsplatform. Deze route is de Friese weekendvariant op de 440 kilometer lange LF Zuiderzeeroute. Geniet met de Friese Zuiderzeeroute van een weekendje fietsen langs de IJsselmeerkust en door Waterland van Friesland, de naam van de regio Zuidwest Friesland. Logeer onderweg in een gezellige B&B, geniet van lekker eten en van de prachtige landschappen die je onderweg tegenkomt! Je vindt hier een programma van 3 dagen met de start en finish in Lemmer. Laat je inspireren en fiets de Friese Zuiderzeeroute binnenkort zelf!

Dag 1

10.00 / Vertrek vanuit Lemmer

10.00 / Vertrek vanuit Lemmer Lemmer

De start van de LF Friese Zuiderzeeroute is in Lemmer. Je kunt de auto hier parkeren bij Parkeerplaats Centrum IJsbaan. Dit is een gratis parkeerplaats waar je de auto komende dagen kan laten staan. De parkeerplaats is vlakbij knooppunt 51, het startpunt van deze route.

13.00 / Lunch in Langweer

13.00 / Lunch in Langweer Brasserie Anders

In het centrum van watersportdorp Langweer valt Brasserie AnderS gelijk op. Warmte, gezelligheid, de lekkerste broodjes, de beste diners samen met een goed glas wijn, daar staat Brasserie AnderS voor. 

15.00 / tijd voor een ijsje!

15.00 / tijd voor een ijsje! ijsje margje24

De Margje 24 ijssalon in Sneek vind je aan de Galigastraat, een gezellige winkelstraat in hartje centrum. Naast het proeven van de heerlijke smaken ijs en milkshakes, kun je hier ook gezellig binnen of buiten zitten.

19.00 / Dineren in IJlst

19.00 / Dineren in IJlst Stadsherberg 'het wapen van ijlst'

Stadsherberg "Het Wapen van IJlst" ligt in het centrum van het kleine Elfstedenstad IJlst. De ligging is tegenover de voormalige fabriek "Nooitgedagt" en nabij een brug waar vooral zomers veel toeristen langs varen.

22.00 / Overnachten bij Nooit Gedagt

22.00 / Overnachten bij Nooit Gedagt B&B Nooit Gedagt

Midden in het centrum van IJlst, vind je Bed & Breakfast Nooit Gedagt. Precies op de plaats waar vroeger de gereedschapsfabriek ‘Nooitgedagt’ heeft gestaan, ook bekend van de schaatsen en het houten speelgoed. De B&B bevindt zich aan de Eegracht op de begane grond met eigen ingang. De B&B is voorzien van alle hedendaagse gemakken zoals een comfortabele boxspring, een moderne badkamer met regendouche en een flatscreen tv. Op het bankje voor de deur met uitzicht op de gracht en overkluizing kan je ’s morgens heerlijk genieten van je kopje koffie.
 

Knooppunten

Knooppunten

Vandaag fiets je de volgende knooppunten: 51 – 47 – 52 – 53 – 14 – 93 – 59* – 50 – 05 – 51 – 53 – 40
* let op van knooppunt 93 naar 59 moet je de Pont Langweer over. 

Dag 2

12.00 / bezoek en lunch Terpdorp Allingawier

12.00 / bezoek en lunch Terpdorp Allingawier Allingawier

In dit Friese Museumdorp kun je een bezoek brengen aan museumboerderij de Izeren Ko, de dorpsmederij, de schoenmakerij, schilders werkplaats en het brandweerhuis. In ‘it Ferhaal’, een sfeervolle eetgelegenheid kun je lunchen.

Onderweg

Onderweg

Een mooie route vandaag dwars door kleine dorpjes, weilanden en langs de IJsselmeerkust. Vanuit IJlst fiets je vandaag langs de volgende plaatsen; Westhem, Blauwhuis, Greonterp, Parrega, Allingawier en Makkum. Ondertussen fiets je ook nog een stukje over de Pingjumer Gulden Halsband!

15.00 uur / Bezoek aan Afsluitdijk Wadden Center

15.00 uur / Bezoek aan Afsluitdijk Wadden Center afsluitdijk wadden center

Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar je het verhaal van Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer beleeft.

19.00 / diner en overnachten in Workum

19.00 / diner en overnachten in Workum kamer Hotel Gast Inn

Hotel Workum ligt aan de staande mastroute in Workum naast de sluis naar het IJsselmeer. Ook ligt dit hotel aan de Elfsteden fietsroute. Het is een gemoedelijk hotel waar je ’s ochtends van een uitgebreid onbijt kunt genieten en later op de dag van een lunch of borrel op het terras aan het water.

Knooppunten

Knooppunten

Dit zijn de knooppunten voor vandaag: 40 – 39 – 29 – 30 – 12 – 14 – 10 – 09 – 07 – 03 – 87 – 24 – 55 – 95 – 53 – 59 – 31 – 45 – 74 – 52 – 70- 56 – 01 – 02 – 04 – 17 – 22

Dag 3

13.00 / Lunch aan het IJsselmeer

13.00 / Lunch aan het IJsselmeer Lunch paviljoen 't mar

Paviljoen ’t Mar is uniek gelegen op het klif bij Mirns, waarbij je aan de voorkant geniet van het panoramisch uitzicht over het IJsselmeer en aan de achterkant het Rijsterbos. Dit is de perfecte plek om te ontspannen onder het genot van een hapje en een drankje na je fietstocht.

15.00 / Geniet van Gaasterland

15.00 / Geniet van Gaasterland zon schijnt door de bomen heen

Een mooie route vandaag langs de IJsselmeerkust met een bezoek aan Elfstedenstadjes Hindeloopen en Stavoren. Ook fiets je vandaag door Gaasterland heen en kom je langs het dorp Oudemirdum.

Nationaal Landschap

Nationaal Landschap

Onderweg fiets je vandaag door Gaasterland. In Gaasterland vind je de stuwwallen dit is één van de vier landschappen die je in dit Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân kunt vinden. Door de afwisseling met hoog- en laaggelegen stukken grond, met bos, weide en water waan je je in een heel bijzonder stuk Friesland.

17.00 / Terug in Lemmer

17.00 / Terug in Lemmer

Sluit je driedaagse minivakantie weer af in Lemmer. En droom alvast weg bij een volgende weekendtrip in Waterland van Friesland. Misschien wil je dan wel een citytrip maken?

Knooppunten

Knooppunten

Tijdens dag 3 zijn dit de knooppunten die je volgt: 22 – 20 – 21 – 19 – 96 – 97 – 84 – 60 – 98 – 04 – 05 – 06 – 15 – 16 – 22 – 24 – 25 – 45 – 46 – 51

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.