Ga naar inhoud
MAP

Blog: 3 dagen op stedentrip in Sneek, IJlst en Sloten

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Bij een stedentrip in Friesland denk je aan Leeuwarden, maar er zijn veel meer Elfsteden om te ontdekken. In Waterland van Friesland, het Zuidwesten van Friesland, vind je maar liefst 7 van de Elfsteden. Combineer meerdere steden en maak kennis met schatjes van stadjes. Geniet onderweg van mooie fiets-, vaar-, of wandelroutes en geniet van de de rust en ruimte. Bekijk hier de leukste tips en must sees in Sneek, IJlst en Sloten voor een 3-daagse stedentrip in Friesland.

Dag 1: Sneek

10.00 uur / Fries Scheepvaart Museum

10.00 uur / Fries Scheepvaart Museum fries scheepvaart museum bezoeken stedentrip

Wist je dat vroeger in Friesland vrijwel alle vracht over water vervoerd werd? En dat ook het openbaar vervoer grotendeels over het water ging? En waarom heet Sneek eigenlijk Waterstad..? Zie, lees en hoor er alles over in het Fries Scheepvaart Museum. Bezoek ook de expositie over schaatsen in Friesland en de Elfstedentocht.

13.00 uur / schatzoeken in Sneek

13.00 uur / schatzoeken in Sneek Jong stel voor de Waterpoort in Sneek met een plattegrond om de 7 schatjes van de 7 stadjes te ontdekken.

Met de wandelroute verkrijgbaar bij VVV Waterland van Friesland, gevestigd in het Fries Scheepvaart Museum, maak je op eigen gelegenheid een stadswandeling door Sneek en lees je de mooiste verhalen. Of maak onder begeleiding van een ervaren gids een stadswandeling door Sneek en luister naar de mooiste verhalen. Neem een kijkje bij de Waterpoort, de gids heeft een sleutel!

15.00 uur / shoppen in Sneek

15.00 uur / shoppen in Sneek

Tijd om lekker te sneupen in de vele winkeltjes die Sneek rijk is. Iets buiten de binnenstad, maar zeker de moeite waard, is Lokaal JP. Alles is hier met liefde gemaakt: handbeschilderde aardbeienklompen, boomstam schilderijtjes, zelfgemaakt gebak en meer. Lokaal JP biedt werk-, leer- of stageplekken aan mensen met een beperking en een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

17.00 uur / Borrelen en dineren in Sneek

17.00 uur / Borrelen en dineren in Sneek

Kom je BUURten bij hippe hotspot BUUR aan de Oosterkade? Op het terras aan het water proost je met speciaalbier, fruitlimo’s of (bio)wijn. Proef daarbij eens de zelfgemaakte focaccia. Een andere aanrader is Eet- & Biercafé 3B. Je hebt hier keuze uit 24 bieren op de tap en 200 op de fles, waaronder veel streekbieren.

22.00 uur / Overnachten in Sneek

22.00 uur / Overnachten in Sneek

Logeer in één van de appartementen van Stadslogement By Peek. Je slaapt in een statig pakhuis uit 1841 aan de Singel of in een fantastisch oud graanpakhuis in de Lange Pijpsteeg. Hartje centrum, historisch en toch van alle gemakken voorzien. Of kom overnachten in het hotel met uitzicht op de Waterpoort: Stadsherberg Sneek.

Dag 2: IJlst

11.00 uur / Streekproducten proeven

11.00 uur / Streekproducten proeven

Wist je dat je hier de bloemenfontein van de 11fountains ook kunt proeven? De Boer’s Bakkerij in IJlst verkoopt echte Friese oranjekoek met daarop deze prachtige fontein afgebeeld. Oranjekoek is een typisch Friese lekkernij en heeft een zoete, maar ook kruidige smaak. Daarom mag het proeven van oranjekoek niet ontbreken tijdens je bezoek aan Friesland.

15.00 uur / Modeltreinen

15.00 uur / Modeltreinen modeltreintje

Terug bij het treinstation van Sneek vind je het Nationaal Modelspoormuseum. Hier vind je de grootste collectie modeltreinen van heel Europa. Met ruim 5.000 modellen raak je niet uitgekeken! Veel banen mag je zelf bedienen. Het modelspoormuseum is gevestigd in het gerestaureerde stationsgebouw van Sneek.

20.00 uur / Escaperooms

20.00 uur / Escaperooms

Wil je je bezoek aan Sneek nog een spannende wending geven? Bezoek dan de Escaperooms van Sneek, bijvoorbeeld de ‘Funhouse’. Een bezoekje aan de kermis krijgt een onverwachte wending… In een melige bui besluit je met je vriendengroep nog een rondje te doen in de Funhouse. Maar dan sluiten ineens de deuren en begint het echt te spoken: clown ‘Scary Larry’ jaagt jullie de stuipen op het lijf. De ‘fun’ is snel verdwenen, want Larry is gefrustreerd door incidenten uit het verleden en wil zich te wreken op iedereen die nog plezier wil hebben. Kunnen jullie zijn plan stoppen?

Dag 3: Sloten

10.30 uur / Stadsmuseum Sloten

10.30 uur / Stadsmuseum Sloten toverlantaarn uit 1920 sloten

Hartje Sloten, in het voormalige stadhuis uit 1759-1761, staat het stadsmuseum. Hier word je meegenomen in een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis. Op zolder vind je ‘Laterna Magica’, de mooiste collectie toverlantaarns van Nederland.

14.00 uur / Schatzoeken in Sloten

14.00 uur / Schatzoeken in Sloten molen de kaai in sloten

Bezoek ook de andere schatjes van Sloten en lees de verhalen, zoals die van de Lemsterpoort. Deze waterpoort geeft samen met Molen de Kaai een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal. Het is een herinnering aan de tijd dat Sloten recht kon spreken en vonnissen mocht voltrekken.

16.30 uur / Terras in sloten

16.30 uur / Terras in sloten stedentrip sloten mensen op en terras

Sluit je driedaagse minivakantie nog af op een terras in Sloten. En droom alvast weg bij een volgende stedentrip in Waterland van Friesland. Misschien wil je dan de steden Workum, Hindeloopen en Stavoren combineren?

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.