Ga naar inhoud
MAP

Blog: 7x zien en doen in Sloten

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Welkom in het kleinste Elfstedenstadje, écht een schatje. Maar vroeger van serieus strategisch belang, vanwege haar ligging aan de waterweg richting de voormalige Zuiderzee en de Hanzesteden aan de IJssel. Mede hierdoor ontwikkelde de stad zich in de 17e eeuw als vestingstad. En dat karakter is nog steeds heel goed te zien en in het hoogseizoen te horen tijdens het kanonschieten. Lees hier 7 zien en doen tips voor je bezoek aan Sloten

Ontdek de 7 schatten van Sloten

1/ Museum Sloten

Hartje Sloten, in het voormalige stadhuis uit 1759-1761, staat het stadsmuseum. Hier word je meegenomen in een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis. Op zolder vind je ‘Laterna Magica’, de mooiste collectie toverlantaarns van Nederland. Door z’n vernuftige gebruik van lenzen wordt de toverlantaarn gezien als de voorloper van het diaprojectiesysteem en hielp het ook bij de uitvinding van de fotografie. Bewegende beelden maakte men door twee toverlantaarnplaatjes achter elkaar te plaatsen, die met behulp van draai-, trek- of hefboomtechnieken liet bewegen. Denk aan wieken van een molen die gingen draaien of een heer die zijn hoed afnam. Zo bekeken is de toverlantaarn de voorloper van films, televisie en smartphones. Zaken die we vandaag de dag als heel normaal zien, maar een paar honderd jaar geleden de wereld in beweging zetten.

Lees hier meer over Museum Sloten
toverlantaarn uit 1920 sloten foto vanaf de brug in sloten

2/ Grutte Tsjerke

De protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan. De dakruiter, een torentje op de nok van de kerk, werd zo'n tweehonderd jaar later, in 1843, vernieuwd. In de dakruiter hangt een klok van een anonieme klokkengieter uit de 17e of 18e eeuw.

Het kerkinterieur dateert gedeeltelijk uit de periode waarin de kerk werd gebouwd. De classicistisch vormgegeven preekstoel, het doophek en de herenbank recht tegenover de preekstoel stammen uit de 17e eeuw. Deze herenbank was bestemd voor de burgemeestersfamilie Oosterzee. Het orgel werd in 1788 gemaakt door Albertus van Gruisen.

Bezoek de kerk
kerk Sloten met gracht kerk sloten

3/ De lemsterpoort van Sloten

Omdat ze niet meer nodig waren, werden de landpoorten van vestingstad Sloten afgebroken en opgeruimd. Maar gelukkig zijn de waterpoorten aan de sloopkogel ontsnapt. Er zijn er twee in Sloten, namelijk: Sneker- of Woudsenderpoort en de zuidelijke of Lemsterpoort. Varend vanuit Lemmer vormt de molen samen met de Lemsterpoort een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal. Het is een herinnering aan de tijd dat Sloten recht kon spreken en vonnissen mocht voltrekken. 

Lees meer over de inval
molen de kaai in sloten

5/ De fontein Kievit - Lucy & Jorge Orta

Water, bron van al het leven, is in Nederland rijkelijk voorhanden. We hoeven maar de kraan open te draaien en het stroomt. Op vele plekken in de wereld echter moet je soms kilometers lopen om je jerrycan, emmer of teil te vullen. Dus wat voor ons nu zo natuurlijk en vanzelfsprekend lijkt, hoeft dat niet te blijven. Zo was ooit de weidevogel kievit in zeer grote getale in Friesland te vinden en wordt deze nu in zijn voortbestaan bedreigd. Slagen we erin om het fragiele evenwicht te bewaren of te herstellen? Is dat wat deze fontein ons in vogelvlucht wil vertellen? Oordeel zelf.

Lees meer
fontein van sloten stedentrip sloten fontein

6/ Kanongebulder

Sloten is een échte vestingstad met nog steeds een actieve stadsomroeper, genaamd Pieter Haringsma. In het hoogseizoen roept Pieter iedere vrijdagavond de stad bijeen voor het traditionele kanonschieten op het molenerf van Korenmolen de Kaai. Vol enthousiasme vertelt hij hoe het allemaal werkt. Dit kanongebulder wordt in volledige klederdracht verzorgd door de stadsschutterij. Kom het horen en zien.

Bezoek het kanongebulder
kanongebulder sloten kanongebulder lopend door de stad

7/ Korenmolen De Kaai

Bij de Lemsterpoort vind je ook Korenmolen De Kaai. De molen staat op een bastion van de stadswal en hier wordt nog altijd op traditionele en oorspronkelijke wijze tarwe tot meel gemalen. Op zaterdag is de molen open voor bezichtiging en meelverkoop. In de molenwinkel die op zaterdag open is, vind je allemaal soorten meel voor de thuisbakkers. Het meel van jouw keuze zit er vast tussen.

Lees hier meer over De Kaai
winkel korenmolen de kraai stedentrip sloten molen

Ontdek meer over Sloten

Sloten, het kleinste stadje waar veel te beleven valt. Kom je langs om het zelf te ervaren?

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.