Ga naar inhoud
MAP

Laat je betoveren in Museum Sloten

In de kleine Elfstedenstad Sloten is veel te beleven. Een van de bezienswaardigheden is het Museum Sloten. Dat is gevestigd in het voormalige stadhuis, dat werd gebouwd in 1759-1761. Alleen die prachtige historische locatie is al een bezoek waard. Het museum zelf biedt een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis. Je kunt de raadszaal bekijken en je komt onder meer te weten waarom Sloten ook wel uienstad wordt genoemd. Daarnaast heeft het museum een collectie historische boeken over Sloten en Friesland die je kunt inkijken. Maar er is meer moois: zo bevindt zich in het museum een heuse ‘toverzolder’. Daar moet je simpelweg een keer geweest zijn … Laat je betoveren in de Elfstedenstad Sloten! Ervaar de magie van toverlantaarns en kijkdozen.

Unieke collectie toverlantaarns in Museum Sloten

De toverlantaarncollectie op de museumzolder is uniek in Nederland – en naar horen zeggen zelfs in de wereld. Hier stap je als bezoeker binnen in de wereld van Peter Bonnet, een oud-inwoner van Sloten (1898 tot 1979). Peter verzamelde gedurende zijn leven de mooiste toverlantaarns. Het begon allemaal met een toverlantaarn uit 1870 die hij als 6-jarige jongen kreeg van zijn oom. Het leverde een fascinatie voor de toverlantaarn op die nooit meer overging. En dat resulteerde in de unieke collectie die hij in 1969 zelf onderbracht in het museum in Sloten met de toepasselijke naam ‘Laterna Magica’ (toverlantaarn). Peter wilde de ontwikkeling laten zien van het statisch beeld van toverlantaarns en kijkdozen tot en met de periode van de stomme film.

toverlantaarn uit 1920 sloten

Ontdek in Museum Sloten wat een toverlantaarn is

Het Museum Sloten laat je zien en ervaren wat een toverlantaarn is. Een toverlantaarn kun je zien als de voorloper van de moderne fotografie. Waarschijnlijk zijn de toverlantaarns uitgevonden door Christiaan Huygens. Met het apparaat werden geschilderde afbeeldingen geprojecteerd en ook in beweging gebracht. Je kunt de toverlantaarn eigenlijk zien als het verre familielid van het schermpje op je smartphone. Alleen de toverlantaarncollectie van Peter Bonnet is eigenlijk veel magischer.

voorkant museum sloten

Combineer Museum Sloten met andere bezienswaardigheden

Een bezoek aan Museum Sloten en de toverzolder kun je mooi combineren met een aantal andere bezienswaardigheden in de vestingstad. Zo kun je de Elfstedenfontein Kievit bewonderen, langsgaan bij korenmolen De Kaai, een stadswandeling maken, of meegaan met de stadsomroeper. Ook zijn er gedurende het zomerseizoen diverse activiteiten, zoals ‘Snipelsneon’, uienzaterdag. Kortom, Sloten lijkt misschien klein, wij vinden het een echte wereldstad met een wereldse collectie aan toverlantaarns. Komt dat zien, komt dat zien!

molen de kaai in sloten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.