Ga naar inhoud
MAP

Bezienswaardigheden in Sloten: draaiende en malende korenmolen De Kaai!

Sloten is de kleinste Elfstedenstad van Fryslân. Klein, maar fijn, dat kun je zeker zeggen. Want voor een kleine stad zijn er veel bezienswaardigheden. Een daarvan is korenmolen De Kaai. Deze molen maalt al sinds 1775 het koren tot meel en nog steeds wordt er – bij voldoende wind – koren gemalen. Die meel is ook te koop. Zo kun je thuis of op je vakantieadres lekker nagenieten van je bezoek aan het prachtige Sloten. Dat doe je met een heerlijk zelfgebakken brood of pannenkoek. De aanwezige molenaar vertelt je graag meer over de bijzondere molen en voor een kleine bijdrage (1 euro) mag je de molen van binnen bekijken.

Korenmolen van Sleat, De Kaai en molen van Sloten

De molen van Sloten is een van de vele molens die in Zuidwest Friesland zijn te vinden. Je kunt vanaf hier dan ook starten met een fietsroute langs alle soorten molens. In Elfstedenstad IJlst vind je bijvoorbeeld de houtzaagmolen De Rat. De molen van Sloten is een echte korenmolen. De molen werd tot 2005 ook altijd aangeduid als ‘de Korenmolen’. Maar in 2006 kreeg de molen voor het eerst in zijn geschiedenis een officiële naam. ‘De Kaai’ is Fries voor ‘De Sleutel’. Een passende naam bij een vestingstad als Sloten. Toch wordt de naam De Kaai in de volksmond niet vaak gebruikt. Meestal wordt hij ‘molen De Kaai’ genoemd of simpelweg ‘de molen van Sloten’. Maar als rijksmonument verdien je natuurlijk wel een officiële mooie naam.

molen de kaai in sloten

Molen Sloten: draaiend en malend monument

Molen De Kaai is een zogeheten achtkante stellingmolen. Het is een bovenkruier. Dat wil zeggen dat de kap van de molen kan worden gedraaid om de wieken op de wind te zetten. De molen van Sloten staat op een prachtige locatie: op een bastion van de stadswal van het vestingstadje. Door die unieke plek is molen De Kaai heel bepalend voor het stadsgezicht van Sloten. Zeker wanneer je vanuit Lemmer komt varen levert de molen van Sloten samen met de Lemsterpoort een prachtig plaatje op. Molen De Kaai komt gegarandeerd in menig (digitaal) binnen- en buitenlands fotoalbum voor. Het is ook een prachtig en fotogeniek draaiend en malend monument in ‘stead Sleat’.

Een van de bezienswaardigheden van Sloten

Wie de molen bezoekt, hoort De Kaai draaien. De draaiende en krakende molen is absoluut een van de bezienswaardigheden van Sloten. Want hoe vaak krijg je nu de kans om een werkende molen te bezoeken? Met een beetje geluk wordt er tijdens jouw bezoek ook nog koren gemalen. Je kunt sowieso altijd terecht in de molenwinkel voor diverse producten. Denk aan volkoren tarwemeel, tarwebloem en pannenkoekenmeel. Hoe leuk om na je bezoek aan Sloten thuis, op de camping, in je vakantiehuisje of op je boot een versgebakken pannenkoek te bakken? Het maakt je bezoek aan Sloten compleet. In de molen verkoopt de Stadsheks van Sleat (een van de molenaars) overigens nog haar eigen gebrouwen zalfjes en smeersels.

Bezoek Korenmolen De Kaai
winkel korenmolen de kraai

Molen Sloten vaak op zaterdag geopend

De molen van Sloten is vaak op zaterdag geopend. Van mei tot en met september van 13.00 tot 17.00 uur en van oktober tot en met april van 10.00 tot 12.00 uur. Als de molen gesloten is, wordt dat aangegeven op de Facebook-pagina van molen De Kaai. Bij genoeg wind zet een van de vrijwillige molenaars op zaterdag de wieken op de wind. Daarmee komt de molen in beweging en komt het ware ambacht van molenaar tot leven.

Geschiedenis korenmolen De Kaai

Over het verleden van molen De Kaai is niet zo veel bekend. Volgens het kadaster was de molen in 1832 eigendom van een koopman in Sloten. Daarna ging de korenmolen over in verschillende handen. Rond 1920 verkeerde de molen in slechte staat. Een aantal vooraanstaande burgers richtte in 1929 de ‘Vereniging tot behoud van de korenmolen en van andere monumenten te Sloten’ op (nu Vereniging Korenmolen Sloten). Het is aan hen te danken dat korenmolen De Kaai nog te bewonderen is. De vereniging heeft altijd goed voor de molen gezorgd. Er zijn diverse restauraties uitgevoerd. Ook nadat in 1930 de bliksem in de molen sloeg. In de jaren 1949, 1963, 1974 en 1994 volgden eveneens restauraties. Die verklaren de huidige prijzenswaardige staat.

verlichtte molen van sloten in de nacht

Kanongebulder naast molen De Kaai

Op het gezellige terrein van de molen van Sloten – met bankjes, een picknickbank en een minibieb - staat een groot en werkend kanon. Hier geeft de Stadsschutterij Sloten in het hoogseizoen elke vrijdagavond geschutsdemonstraties. De stadsomroeper geeft hierbij uitleg. Hij roept eerst alle mannen en vrouwen van de stadsschutterij bij elkaar. Geheel in klederdracht wordt vervolgens het eeuwenoude kanon op het molenerf in werking gebracht. Per schutter worden er drie kanonschoten afgevuurd en als je geluk hebt, mag je als toeschouwer ook een keer. Je wordt geheel volgens traditie beloond met een slokje Beerenburg. Gelukkig staat het kanon vanaf het bastion naar buiten de stad gekeerd en loopt de prachtige korenmolen De Kaai geen gevaar.

Lees meer over het kanongebulder
stedentrip sloten kanon

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.