Ga naar inhoud
MAP

Boterdorp Balk

Ontdek Balk en de omgeving Balk

De rivier de Luts, bekend van de Elfstedentocht, stroomt dwars door het centrum van Balk. Balk is een levendige watersportplek met gezellige terrasjes, winkeltjes en passerende bootjes. In de 18e eeuw stond het dorp in de hele Zuidwesthoek bekend om de boterhandel. De historische kern van het dorpje, met monumentale panden vlakbij het Slotermeer, is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. In de buurt van Balk vind je de dorpen Harich en Ruigahuizen en het verdronken land Elahuizen.

Boek een overnachting in Balk

De uitagenda van Balk en omgeving - Ontdek wat er vandaag en morgen te doen is in Balk

Wat je écht niet mag missen in Balk

Dorpskuier langs de Luts

Tijdens deze interessante dorpskuier langs de Luts vertelt een gids over de geschiedenis van het dorp Balk, de mooie oude gebouwen en het boterverleden. Daarna staat er koffie of thee voor je klaar met een stukje boterkoek in it Bûterhûs (het Boterhuis) in Balk. De dorpswandeling is op aanvraag en start vanaf it Bûterhûs.

Meer informatie over de dorpskuier
een straat met lopende mensen op de stoep.

Beurtveer

Van mei t/m september vaart het skûtsje Aleida Hendrika de beurtveerdienst tussen Heeg en Balk. Heb je altijd al eens met een skûtsje mee willen varen? Dan is dit een unieke ervaring waarbij je bovendien geniet van de prachtige Friese meren! Je kunt je fiets ook meenemen aan boord waardoor je een halve dag zeilen kunt combineren met een mooie fietstocht.

Meer informatie
een vrouw en een man die hun fiets op een boot proberen te tillen in balk.

Verdronken land Elahuizen

In de buurt van Balk vind je het verdronken land Elahuizen. In 1680 stuwde de wind het water zo hoog op dat een heel dorp erdoor verdronk. Vaar naar de zwart-gele kardinale boei in het Friese meer de Fluessen om te zien waar vroeger de kerk van Elahuizen stond. En luister… hoor jij de kerkklok nog luiden?

Lees meer over Elahuizen

Het dorpje Balk is me misschien wel het meeste bijgebleven. Balk is levendig!

Lynn van Belvilla

VVV Balk

De VVV Balk vind je in 't Bûterhûs. Hier word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de krant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek de VVV

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.