Ga naar inhoud
MAP

Boterdorp Balk

Ontdek Balk en de omgeving Balk

De rivier de Luts, bekend van de Elfstedentocht, stroomt dwars door het centrum van Balk. Balk is een levendige watersportplek met gezellige terrasjes, winkeltjes en passerende bootjes. In de 18e eeuw stond het dorp in de hele Zuidwesthoek bekend om de boterhandel. De historische kern van het dorpje, met monumentale panden vlakbij het Slotermeer, is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. In de buurt van Balk vind je de dorpen Harich en Ruigahuizen en het verdronken land Elahuizen. Iets verderop vind je Elfstedenstad Sloten en aan het IJsselmeer het brinkdorp Oudemirdum. Balk is de ideale uitvalsbasis voor je vakantie in Zuidwest Friesland.

Boek een overnachting in de omgeving van Balk

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Balk

Audiotour door Boterdorp Balk

Meer weten over de historie van Balk als boterdorp? Maak dan een audiotour door Balk en bezoek de plekken die nog herinneren aan die tijd en beluister en beleef onderweg de fascinerende verhalen, anekdotes, geluiden en beelden uit die tijd. Je maakt de audiotour met je eigen smartphone. Start en eindpunt is bij It Bûterhûs, dit is tevens de plek om de lekkerste koffie te drinken met bokkenpootjestaart of boterkoek.

Ga naar de audiotour
een straat met lopende mensen op de stoep.

Beurtveer

Van mei t/m september vaart het skûtsje Aleida Hendrika de beurtveerdienst tussen Heeg en Balk. Heb je altijd al eens met een skûtsje mee willen varen? Dan is dit een unieke ervaring waarbij je bovendien geniet van de prachtige Friese meren! Je kunt je fiets ook meenemen aan boord waardoor je een halve dag zeilen kunt combineren met een mooie fietstocht.

Meer informatie
een vrouw en een man die hun fiets op een boot proberen te tillen in balk.

Verdronken land Elahuizen

In de buurt van Balk vind je het verdronken land Elahuizen. In 1680 stuwde de wind het water zo hoog op dat een heel dorp erdoor verdronk. Vaar naar de zwart-gele kardinale boei in het Friese meer de Fluessen om te zien waar vroeger de kerk van Elahuizen stond. En luister… hoor jij de kerkklok nog luiden?

Lees meer over Elahuizen

Het dorpje Balk is me misschien wel het meeste bijgebleven. Balk is levendig!

Lynn van Belvilla

VVV Balk

De VVV Balk vind je in It Bûterhûs. Hier word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de krant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek de VVV

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.