Ga naar inhoud
MAP

Slotermeer in Friesland

Het Slotermeer: perfect voor varen en zeilen

Het Slotermeer (Fries: Sleattemer mar) is een meer in het zuidwesten van Friesland. Het is nátuurlijk verbonden met de kleinste Elfstedenstad: Sloten en grenst aan het boterdorp Balk en Woudsend. De Elfstedentocht gaat maar liefst twee keer over het Slotermeer. Het meer is ontstaan in de 19e eeuw toen het gebied drooggelegd werd om plaats te maken voor landbouw. Tegenwoordig is het een populaire plek voor watersport en recreatie. Je vindt in de omgeving verschillende campings en vakantieparken en er zijn veel mogelijkheden om te zwemmen, vissen, zeilen en surfen. Kortom, het Slotermeer is een prachtige plek om te genieten van de natuur en de verschillende outdoor activiteiten die Friesland te bieden heeft.

Alle adressen rondom het Slotermeer voor je op een rij

Boek een overnachting rondom het Slotermeer

Reisgezelschap

Dorpen en steden rondom het Slotermeer

Wat je niet mag missen rondom het Slotermeer in Friesland

rondje Sleattemer Mar

Bij deze prachtige fietsroute van nog net geen 30 kilometer maak je een rondje rondom het Slotermeer. Je fietst zelfs ook nog een stukje langs het Heegermeer! De route start in Woudsend, maar is ook prima vanuit Balk of Sloten te starten. Een mooie dagtocht om te genieten van de Friese meren!

Bekijk de route
Slotermeer

Beurtveer Balk - Heeg

Ben je op zoek naar een combinatie van skûtsjesilen en fietsen? Dan is de Beurtveer iets voor jou. Met het skûtsje Aleida Hendrika vaar je van Balk naar Heeg over het Slotermeer. Vervolgens kun je uit twee routes kiezen om weer terug te fietsen, de ene route is 18 kilometer lang en de andere 28 kilometer. Je kunt er ook voor kiezen om in Heeg op te stappen en naar Balk te zeilen om dan weer terug naar Heeg te fietsen. De vaartocht over het Slotermeer en Heegermeer duurt ongeveer 2,5 uren.

Lees meer over de Beurtveer
Rondvaart Beurtveer Heeg-Balk

Vaarroute Fluessen - Luts

Deze prachtige vaarroute voert je niet alleen over het Slotermeer, maar ook over de Luts. De Luts is een pittoresk riviertje in Gaasterland en onderdeel van de Elfstedentocht. Je vaart tussen de bossen door. Je verkent ook meteen twee andere meren tijdens deze vaarroute; de Fluessen en het Heegermeer. 

Bekijk de route
een wit bootje die over een slootje vaart omringt door groene bomen

Palingvissen Slotermeer

Al eeuwenlang zijn de paling en Waterland van Friesland met elkaar verbonden. Vroeger voeren Friese palingaken naar Londen om daar paling te verkopen en nog steeds zeggen kenners dat de lekkerste paling in de Friese wateren wordt gevangen. Onder andere in het Slotermeer staan de fuiken waar de palingen gevangen worden.

Lees meer over het palingvissen

Gaasterland

Gaasterland is een prachtig gebied in Zuidwest Friesland, het gebied grenst aan het Slotermeer. Het gebied is bekend om zijn unieke landschap, bestaande uit bossen, heuvels, kleine rivieren én je vindt er de drie enige kliffen van Nederland! Het is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers, die kunnen genieten van de vele wandel- en fietspaden die het gebied rijk is.

Lees meer over Gaasterland
drie wandelaars in het rijsterbos

Ontdek hier de mooiste vaar-, fiets- en wandelroutes bij het Slotermeer

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.