Ga naar inhoud
MAP

Blog: Vissen in Zuidwest Friesland. 9 visstekken voor je op een rij

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Zuidwest Friesland beschikt over heel veel water. Daarmee is Waterland van Friesland dé plek om te komen 'fiskjen', oftewel vissen. We hebben Friese meren, vaarten, kanalen, sloten en je kunt zelfs in de watertjes van de verschillende historische Elfsteden en dorpen een hengeltje uitwerpen. De visstand in de Friese wateren is groot. Vissen in Zuidwest Friesland is alleen toegestaan in de vrij bevaarbare wateren. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een geldige VISpas of weekvergunning. Want we hebben dan wel veel water en veel vis, in Waterland van Friesland zijn we zuinig op onze natuur. We inspireren je graag met de beste visplekken. Lit de fisken mar bite, laat de vissen maar bijten!

1/ Vissen in de Snitser Mar

De Snitser Mar (Sneekermeer) is een ideale visplek in Zuidwest Friesland voor vissers die op zoek zijn naar snoekbaarzen en dikke snoeken. Je kunt hier zelfs heel doelgericht op snoekbaarzen vissen. Insiders zeggen dat je in de hoek nabij de sluis moet zijn. Maar als je een dieptemeter en andere hulpmiddelen hebt, dan vind je er vast je weg. Nabij Heerenzijl vind je een trailerhelling waarmee je een heel toegankelijke plek hebt om in de visrijke Snitser Mar te hengelen.

Bezoek Sneek

2/ Vissen aan de Workumertrekvaart

Nog zo’n prachtige plek waar je bijna altijd wel een visser ziet zitten, is de Workumertrekvaart. De 25 meter brede trekvaart ligt tussen de Elfsteden Workum en Bolsward en is bijzonder visrijk. Er wordt beweerd dat dit zelfs het visrijkste kanaal van Zuidwest Friesland is. In het kanaal zit witvis in overvloed en waar witvis zit, komt roofvis voor. Kortom, de Workumertrekvaart is dus een erg aantrekkelijke plek om te vissen in Zuidwest Friesland. Omdat de trekvaart zo breed is, kun je hier ook lekker werpen met je hengel.

Bezoek Workum
De Soal in Wokrum op een mooie heldere dag

3/ Streetfishing in IJlst

Zit je liever wat meer beschut dan aan een meer of een kanaal? Dan kun je aan streetfishing doen in de Elfstedenstad IJlst. Hier zit je in het historische centrum op een mooie plek. IJlst is bekend van de prachtige overtuinen. Dit zijn voortuinen die van de woningen zijn gescheiden door een openbare weg. In de overtuinen werd in het verleden de was gebleekt en gedroogd. In de openbare overtuinen kun je dus niet alleen vissen, maar ook genieten van de rijke historie. IJlst heeft verder aan de rand van de stad een mooie vissteiger aan de Geeuw, het water dat IJlst en Sneek verbindt.Tijdens het vissen heb je een prachtig uitzicht op de houtzaagmolen De Rat.

Bezoek IJlst
sloot in ijlst

4/ Vissen in hartje Lemmer

En dan hebben we nog Lemmer; geen Elfstedenstad, maar een gezellig dorp met stadse allure. Ook hier kun je vissen, met in de winter dikke snoeken en veel witvis. De omgeving van Lemmer kent meerdere mooie sportviskanalen. Een prachtige locatie bevindt zich in het hartje van Lemmer aan de Polderdijk.

Bezoek Lemmer

5/ Vissen in Snekervaart bij Bolsward

De Snekervaart bij Bolsward is dé plek als je op brasem, kolblei en voorn wilt vissen. Aan het eind van de weg Snekervaart, in de bocht, vind je een plek die vooral in de zomer onder de vissers erg geliefd is. Als je houdt van gezelligheid en toch soms ook een praatje tijdens het vissen, dan is dit een leuke plek om naartoe te gaan. Daarna kun je altijd nog de historische binnenstad van Bolsward bekijken of het gezellige centrum van Sneek.

Bezoek Bolsward
Visstek in bolsward buiten het centrum

6/ Vissen bij Hindeloopen

Je kunt er ook voor kiezen om bij alle Elfsteden in Waterland van Friesland langs te gaan met je hengel, want bijna overal vind je wel een goede visplek in Zuidwest Friesland. Zo ook bij de Elfstedenstad Hindeloopen, waar bijna 900 inwoners wonen én nog véél méér vissen. Hindeloopen is een uitstekende plek om witvis te vangen. Ook snoekbaars zwemt voorbij. Je kunt altijd een visboot huren en verder het water optrekken. Het IJsselmeer biedt bijvoorbeeld paling.

Bezoek Hindeloopen
zicht op de brug in hindeloopen

7/ Vissen bij Stavoren

Tussen Hindeloopen en Stavoren ligt een prachtige polder langs de Sédyk. Je vindt er een poldersloot, pal langs de dijk en langs het IJsselmeer. Daarmee heb je kilometers viswater vol met vis. Je kunt er onder meer op zoek naar zeelt en brasem. En vang je even niks, dan kun je heerlijk genieten van de schitterende natuur om je heen.

Bezoek Stavoren
Sédyk vanaf een drone

8/ Vissen bij Makkum

Geen Elfstedenstad, maar wel een dorp vol met vis, is Makkum. Ook hier kun je vissen in Zuidwest Friesland. Makkum is een watersportgebied en een mooie plek om je hengel uit te werpen. En dat kan op meerdere plekken. Zo ligt er tussen het IJsselmeer en Makkum het Makkumerdiep. Dit kanaal zit in de zomermaanden vol voorns, kolblei en brasems. In het centrum kun je vissen aan bijvoorbeeld de grote Zeilroede en de Krommesloot. In het najaar komen hier grote scholen voorn, platten en kolblei voorbij.  

Bezoek Makkum
Makkumernoordwaard vanaf de kant

9/ Karpervissen in Zuidwest Friesland

Waar zijn nu die karpers, horen we je vragen? Geen zorgen, ook daar kun je op vissen in Zuidwest Friesland. Op meerdere plekken zelfs. Zo zwemmen er mooie exemplaren in De Zwettepoel, een water tussen Broek en Goingarijp. En in De Wyldemerk in Harich, tussen Balk en Rijs, zwemmen onder meer spiegel- en schubkarpers. En heb je die op een gegeven moment toch wel gezien, dan kun je altijd nog proberen een snoek of snoekbaars uit het water te vissen. Of je pakt je visspullen weer bij elkaar en gaat op zoek naar de volgende prachtige plek om te vissen in Zuidwest Friesland.

Landschap Zwettepoel Joure-Broek met een heldere lucht

Vissen steeds populairder

Verscholen achter groen gebogen tentjes aan de waterkant zie je de vissers in Zuidwest Friesland vaak zitten. Zij zijn stil en geconcentreerd, de hengels hangen in het water. Je hoort alleen het kabbelen van het water, soms het geluid van het hengelmolentje of het opendraaien van een thermoskan. Het oogt allemaal heel gemoedelijk, zelfs in weer en wind. Vissen is voor sommigen een hobby, voor anderen een sport. Uit cijfers van Sportvisserij Nederland blijkt dat afgelopen jaar ruim 1,7 miljoen Nederlanders een of meerdere keren hebben gevist.

Bekijk onze Vispagina

Opgelet!
Respect voor de natuur staat bij het vissen in Zuidwest Friesland voorop. Dus voordat je je hengel daadwerkelijk uitwerpt, moet je wel over de juiste papieren beschikken. Om te kunnen vissen moet je in het bezit zijn van de VISpas. Vraag de VISpas direct aan! Wil je alleen tijdens je vakantie een hengeltje uitwerpen? Vraag dan een weekvergunning aan!

Waterland van Friesland is dan misschien de (roof)visregio bij uitstek. Naast het beschikken over een VISpas of weekvergunning is er nog iets om rekening mee te houden: de seizoenen waarin je vist. Volgens de wet mag je in maart alleen vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je vervolgens een snoek, dan moet je deze direct terugzetten. Vang je een snoekbaars of baars dan mag je die alleen houden als die voldoet aan de minimummaat, tenzij de vergunningsvoorwaarden dit verbieden. Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen. Elke snoek, snoekbaars of baars die je toch vangt, moet je direct terugzetten.

Als je met dit alles rekening houdt, kun je je visgeluk in Zuidwest Friesland niet op. Grote kans dat je aan een weekvergunning niet genoeg hebt … Als ze je missen, dan ben je namelijk nog steeds aan het vissen!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.