Ga naar inhoud
MAP

De Friese Meren bezoeken

Ontdek de verschillende meren, routes en waterrecreatie op de Friese Meren

De Friese Meren vind je in Zuidwest Friesland, deze regio heet ook wel Waterland van Friesland. Bekend van de watersport op meren zoals het Sneekermeer, de Fluessen, Tjeukemeer, Oudegaasterbrekken, Heegermeer en het Nannewiid. Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding. Het levert prachtige waterlandschappen op en eindeloos veel mogelijkheden voor waterpret of zoals we in Friesland zeggen 'wetterwille'. Huur een boot of kom met je eigen schip genieten van de Friese meren. Wist je dat hier gratis aanlegplaatsen zijn van De Marrekrite met ruimte voor zo'n 1.300 schepen? Of leg aan in een gezellige haven in de vele watersportdorpen. Je kunt natuurlijk ook met een bootje een van de meren opvaren om te gaan vissen! In het Sneekermeer kun je bijvoorbeeld heel goed op snoekbaarzen of snoeken vissen. Langs de Friese meren kun je ook prachtig fietsen of wandelen. Ideaal dus voor een fietsvakantie langs de Friese meren of neem je fiets mee aan boord. Kom jij de Friese meren ook bezoeken?

Ontdek de Friese meren

Watersportplaatsen bij de Friese Meren

Boek een overnachting bij de Friese meren

Reisgezelschap

Ontdek meer over de Friese Meren

Hoeveel meren zijn er in Friesland?

In Friesland is er net zoveel water als land. Niet vreemd dat Friesland bekend staat als watersportparadijs. In Friesland zijn er maar liefst 35 meren en het grootste gedeelte daarvan vind je in Zuidwest Friesland, ook wel de Friese Meren genoemd. Je vindt hier maar liefst 24 officiële meren. Daarnaast zijn er tal van rivieren, kanalen en sloten die de 24 Friese meren met elkaar verbinden. Hierdoor vaar, sup, kano (of als het winter is: schaats) je gemakkelijk van het ene meer naar het andere meer. Maar ook per fiets of wandelend kun je heerlijk genieten van alle Friese meren, veelal vind je aan de oevers van de meren een fiets- of wandelpad en hier en daar kun je oversteken met een pontje!

allemaal zwanen die in een plas water staan met op de achtergrond het ijsselmeer

Waar liggen de Friese Meren?

De Friese Meren is een gebied dat voornamelijk in Zuidwest Friesland ligt. Deze regio wordt ook wel Waterland van Friesland genoemd. Hier vind je maar liefst 24 meren die met elkaar zijn verbonden door middel van rivieren, kanalen en sloten. Dit gebied is bij uitstek geschikt voor de watersport zoals varen, zeilen, suppen en kanoën. Geniet ook van de Friese Meren door het maken van rondvaart over één van de meren.

Bekijk alle rondvaarten over de Friese Meren

Wat zijn de Friese Meren?

Er zijn maar liefst 24 Friese meren. De bekendste meren zijn: Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, De Fluessen en het Tjeukemeer. Het Tjeukemeer is de grootste van allemaal. Maar er zijn natuurlijk meer poelen en meren in Zuidwest Friesland.

Bekijk alle meren in Zuidwest Friesland
ijsselmeer

Vogelrustgebieden

Tijdens de wintermaanden zijn de Friese meren een geliefde plek voor watervogels om te overwinteren. Tussen 1 oktober en 1 april, markeert een reeks gele boeien met blauwe stickers met de tekst 'Vogelrustgebied' de rustzones voor vogels zoals nonnetjes en smienten. Met deze actie wordt watersporter gevraagd niet te varen in de aangegeven gebieden. De watervogels hebben rust nodig om hun reserves op te bouwen voordat ze in het voorjaar weer verder vliegen. Als watersporters deze gebieden respecteren en vermijden, kunnen deze prachtige vogels ongestoord genieten van hun verblijf. Verstoring kan namelijk leiden tot verlies van reserves en zelfs het mijden van het gebied. Op deze manier wordt de natuur beschermd en zullen de watervogels in vrede overwinteren.

Meer informatie
Boei met blauwe markering

Vissen op de Friese meren

Met de talloze Friese meren die Waterland van Friesland rijk is, is het bij uitstek dé (roof)vis regio. Gooi je hengel uit op het Heegermeer of het Tjeukemeer en wacht tot je een grote snoekbaars of snoek aan je hengel hebt. Bij het Nannewiid kun je zelfs vissen op karpers! Ben je van plan om te gaan vissen? Zorg er dan altijd voor dat je een geldige VISpas of weekvergunning bij je hebt. 

Lees meer over vissen in Friesland

Wandelen of fietsen langs de Friese meren

De Friese meren zijn er zeker niet alleen voor watersporters. Je kunt hier prachtig fietsen of wandelen langs de Friese meren. Heerlijk langs wuivend riet, zeiltjes aan de horizon en de vergezichten over de weilanden. Voor je het weet beland je op een terras of binnen in een horecagelegenheid in een gezellig dorp of één van de Elfstedensteden. Een fietsroute die niet mag ontbreken is een pontjesroute rondom het Sneekermeer. Met deze route van 49 kilometer maak je drie keer een oversteek met een pontje. Of fiets de wetterroute (Fries voor waterroute) vanuit Joure 45 kilometer die je leidt langs waterwegen, meren en landerijen.

Meren in Waterland van Friesland op Instagram - #waterlandvanfriesland

@funkysparrow_photographics

@funkysparrow_photographics

@mattiehuitema

@mattiehuitema

@frank.plaum

@frank.plaum

@claudiadvries_be_

@claudiadvries_be_

@knuddelpocke

@knuddelpocke

@tea_hobby_fotografie

@tea_hobby_fotografie

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan de Friese meren? Ontdek het hier:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.