Ga naar inhoud
MAP

De Friese Meren bezoeken

Ontdek de verschillende meren, routes en waterrecreatie op de Friese Meren

De Friese Meren vind je in Zuidwest Friesland, deze regio heet ook wel Waterland van Friesland. Bekend van de watersport op meren zoals het Sneekermeer, de Fluessen, Tjeukemeer, Oudegaasterbrekken, Heegermeer en het Nannewiid. Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding. Het levert prachtige waterlandschappen op en eindeloos veel mogelijkheden voor waterpret of zoals we in Friesland zeggen 'wetterwille'. Huur een boot of kom met je eigen schip genieten van de Friese meren. Wist je dat hier gratis aanlegplaatsen zijn van De Marrekrite met ruimte voor zo'n 1.300 schepen? Of leg aan in een gezellige haven in de vele watersportdorpen. Langs de Friese meren kun je ook prachtig fietsen of wandelen. Ideaal dus voor een fietsvakantie langs de Friese meren of neem je fiets mee aan boord. Kom jij de Friese meren ook bezoeken?

Ontdek de Friese meren

Watersportplaatsen bij de Friese Meren

Boek een overnachting bij de Friese meren

Reisgezelschap

Ontdek meer over de Friese Meren

Hoeveel meren zijn er in Friesland?

In Friesland is er net zoveel water als land. Niet vreemd dat Friesland bekend staat als watersportparadijs. In Friesland zijn er maar liefst 35 meren en het grootste gedeelte daarvan vind je in Zuidwest Friesland, ook wel de Friese Meren genoemd. Je vindt hier maar liefst 24 officiële meren. Daarnaast zijn er tal van rivieren, kanalen en sloten die de 24 Friese meren met elkaar verbinden. Hierdoor vaar, sup, kano (of als het winter is: schaats) je gemakkelijk van het ene meer naar het andere meer. Maar ook per fiets of wandelend kun je heerlijk genieten van alle Friese meren, veelal vind je aan de oevers van de meren een fiets- of wandelpad en hier en daar kun je oversteken met een pontje!

allemaal zwanen die in een plas water staan met op de achtergrond het ijsselmeer

Waar liggen de Friese Meren?

De Friese Meren is een gebied dat voornamelijk in Zuidwest Friesland ligt. Deze regio wordt ook wel Waterland van Friesland genoemd. Hier vind je maar liefst 24 meren die met elkaar zijn verbonden door middel van rivieren, kanalen en sloten. Dit gebied is bij uitstek geschikt voor de watersport zoals varen, zeilen, suppen en kanoën. Geniet ook van de Friese Meren door het maken van rondvaart over één van de meren.

Bekijk alle rondvaarten over de Friese Meren

Wat zijn de Friese Meren?

Er zijn maar liefst 24 Friese meren. De bekendste meren zijn: Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, De Fluessen en het Tjeukemeer. Het Tjeukemeer is de grootste van allemaal. Maar er zijn natuurlijk meer poelen en meren in Zuidwest Friesland.

Bekijk alle meren in Zuidwest Friesland
ijsselmeer

Vogelrustgebieden

Tijdens de wintermaanden zijn de Friese meren een geliefde plek voor watervogels om te overwinteren. Tussen 1 oktober en 1 april, markeert een reeks gele boeien met blauwe stickers met de tekst 'Vogelrustgebied' de rustzones voor vogels zoals nonnetjes en smienten. Met deze actie wordt watersporter gevraagd niet te varen in de aangegeven gebieden. De watervogels hebben rust nodig om hun reserves op te bouwen voordat ze in het voorjaar weer verder vliegen. Als watersporters deze gebieden respecteren en vermijden, kunnen deze prachtige vogels ongestoord genieten van hun verblijf. Verstoring kan namelijk leiden tot verlies van reserves en zelfs het mijden van het gebied. Op deze manier wordt de natuur beschermd en zullen de watervogels in vrede overwinteren.

Meer informatie
Boei met blauwe markering

Meren in Waterland van Friesland op Instagram - #waterlandvanfriesland

@zenscapes.nl

@zenscapes.nl

@mattiehuitema

@mattiehuitema

@be_me_photography55

@be_me_photography55

@jeltjezandstra

@jeltjezandstra

@knuddelpocke

@knuddelpocke

@frank.plaum

@frank.plaum

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan de Friese meren? Ontdek het hier:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.