Ga naar inhoud
MAP

De Friese Meren bezoeken

Ontdek de verschillende meren, routes en waterrecreatie op de Friese Meren

De Friese Meren vind je in Zuidwest Friesland, deze regio heet ook wel Waterland van Friesland. Bekend van de watersport op meren zoals het Sneekermeer, de Fluessen, Tjeukemeer, Oudegaasterbrekken, Heegermeer en het Nannewijd. Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding. Het levert prachtige waterlandschappen op en eindeloos veel mogelijkheden voor waterpret of zoals we in Friesland zeggen 'wetterwille'. Huur een boot of kom met je eigen schip genieten van de Friese meren. Wist je dat hier gratis aanlegplaatsen zijn van De Marrekrite met ruimte voor zo'n 1.300 schepen? Of leg aan in een gezellige haven in de vele watersportdorpen. Langs de Friese meren kun je ook prachtig fietsen of wandelen. Ideaal dus voor een fietsvakantie langs de Friese meren of neem je fiets mee aan boord. Kom jij de Friese meren ook bezoeken?

Watersportplaatsen

Boek een overnachting bij de Friese meren

Ontdek meer over de Friese Meren

Hoeveel meren zijn er in Friesland?

In Friesland is er net zoveel water als land. Niet vreemd dat Friesland bekend staat als watersportparadijs. In Friesland zijn er maar liefst 35 meren en het grootste gedeeelte daarvan vind je in Zuidwest Friesland, ook wel de Friese Meren genoemd. Je vindt hier maar liefst 24 officiële meren. Daarnaast zijn er tal van riveren, kanalen en sloten die de 24 Friese meren met elkaar verbinden. Hierdoor vaar, sup, kano (of als het winter is: schaats) je gemakkelijk van het ene meer naar het andere meer. Maar ook per fiets of wandelend kun je heerlijk genieten van alle Friese meren, veelal vind je aan de oevers van de meren een fiets- of wandelpad en hier en daar kun je oversteken met een pontje!

Waar liggen de Friese Meren?

De Friese Meren is een gebied dat voornamelijk in Zuidwest Friesland ligt. Deze regio wordt ook wel Waterland van Friesland genoemd. Hier vind je maar liefst 24 meren die met elkaar zijn verbonden door middel van rivieren, kanalen en sloten. Dit gebied is bij uitstek geschikt voor de watersport zoals varen, zeilen, suppen en kanoën. Geniet ook van de Friese Meren door het maken van rondvaart over één van de meren.

Bekijk alle rondvaarten over de Friese Meren

Wat zijn de Friese Meren?

Er zijn maar liefst 24 Friese meren. De bekendste meren zijn: Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, De Fluessen en het Tjeukemeer. Het Tjeukemeer is de grootste van allemaal. Maar er zijn natuurlijk meer poelen en meren in Zuidwest Friesland.

Bekijk alle meren in Zuidwest Friesland
ijsselmeer

Ontdek de Friese meren

Sneekermeer

Door onder andere de Sneekweek is het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) waarschijnlijk het bekendste meer van Friesland. Hier is vanalles te doen. Er zijn verschillende jachthavens, campings en een gezellig strand aan het Sneekermeer genaamd De Potten. In het Sneekermeer is ook het Starteiland waar je met een boot kunt aanleggen. Fietsers en voetgangers maken de oversteek met het pontje. Op het Starteiland is een restaurant en een speeltuintje. Vooral in de Sneekweek en tijdens wedstrijden van het skûtsjesilen is het hier gezellig druk. Breng ook een bezoek aan waterstad Sneek en 'kameleondorp' Terherne.

Heegermeer

Het Heegermeer (Fries en officieel: Hegemer Mar) is een bekend meer in Friesland. In het Heegermeer vind je enkele eilandjes, waarvan de Rakkenpôle het grootst is. Bij de Rakkenpôle vind je aanlegplaatsen voor kleine bootjes en kun je genieten van de rust en ruimte. Aan het Heegermeer ligt één van de belangrijkste watersportdorpen van Friesland: Heeg. Heeg is een echt watersport eldorado te noemen. Hier vind je vele watersportcampings, bootverhuurders en SUP verhuurders. In Heeg zijn gezellige restaurants te vinden en een pitoreske winkelstraat met een grote winkel van VVV Waterland van Friesland.

Lees meer over het Heegermeer

De Fluessen

Vanuit het Heegermeer kom je al snel op De Fluessen (Fries en officieel: De Fluezen). Een groot meer, dit is zelfs de één na grootste in dit merengebied en heeft prachtige natuur wat bestaat uit meerdere eilandjes, boezemlanden, rietzomen en wilgenbos. Leg eens aan bij de Langehoekspôlle, je mag hier ook de bbq aansteken of een vuurtje maken. Fietsers en wandelaars pakken het pad vanaf de Galamadammen naar Hemelum, wat langs de Fûgelhoeke en de Morra gaat. Bij De Fluessen is ook een strandje genaamd 'De Lange Hoek'. Breng ook een bezoek aan Hemelum en bewonder een middeleeuws klooster.

Slotermeer

Niet ver van het Heegermeer is het Slotermeer (Fries en officieel: Sleattemer Mar). Dit meer ligt tussen Elfstedenstad Sloten, het dorp Balk en Woudsend die je allemaal kunt bezoeken door daar aan te meren. Het strandje de Baaier is een klein zwem- en surfstrand waar je even kunt relaxen. Er is een zwemgedeelte, een toiletgebouw en honden zijn hier niet toegestaan. Een perfecte plek voor waterpret met kindern. In Sloten, Balk en Woudsend zijn meer dan genoeg horecagelegenheden en jachthavens te vinden om de gezelligheid op te zoeken.

Tjeukemeer

Het Tjeukemeer (Fries en officieel: Tsjûkemar) is het allergrootste meer van Friesland met een oppervlakte van ruim 23 vierkante kilometer. Je hebt hier veel mogelijkheden om te zeilen, te windsurfen, een frisse duik te nemen, te vissen of bij rustig weer zelfs om te suppen. Langs de oevers vind je vele jachthavens, trailerhellings, campings en stranden. Ook zijn er drie onbewoonde eilandjes in het Tjeukemeer. Twee ervan – Marchjepôle en Tsjûkepôle zijn vernoemd naar Tsjûke en Marchje. Het derde eilandje heet Ganzetippe. De eilandjes geven prachtige mogelijkheden om af te meren, op het strand te liggen of een frisse duik te nemen.

Meer informatie over het Tjeukemeer

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan de Friese meren? Ontdek het hier:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.