Ga naar inhoud
MAP

Sluis- en brugtijden in Friesland

Wanneer je vaart door Waterland van Friesland kom je overal bruggen en sluizen tegen. Daarom hebben we alle informatie rondom het openen van de bruggen en sluizen hier voor je op een rij gezet. Bij een aantal bruggen en sluizen moet je bruggeld betalen. Denk je er aan dat je hiervoor kleingeld mee hebt, zodat je het 'angelklompke' zo nu en dan kunt vullen? Dit is het klompje wat de brugwachter aan een hengel naar je toe gooit voor het bruggeld. Een mooie traditie in Friesland, die inmiddels op de lijst voor immaterieel erfgoed staat.

Bediening bruggen

De brug- en sluistijden in Friesland worden door de provincie of gemeente beheerd. Check vooraf altijd de wateralmanak met de actuele tijden óf de Watersport app van de Provincie Fryslân voor de bedieningstijden. Van 1 april t/m 31 oktober worden bijna alle bruggen en sluizen dagelijks bediend. Van 1 november t/m 31 maart worden veel bruggen op afroep bediend. De op afstand bedienbare bruggen kunnen ter plekke voor je worden geopend, net als in de zomer. Voor andere bruggen moet twee uren van tevoren een telefonische afroep worden gedaan via de Vaarwegtelefoon. De Vaarwegtelefoon is te bereiken op 058 – 292 58 88, op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. (Let op: in het weekend is het telefoonnummer niet bereikbaar, dus bel alvast op vrijdag vóór 16.00 uur voor de zaterdag of voor de maandagochtend, op zon- en feestdagen worden de meeste bruggen niet bediend).

Bekijk hier de actuele brug- en sluistijden

Watersport app

Bij het bedienen van bruggen is de Watersport App een must. Hij is gratis te downloaden voor gebruik op Apple en Android smartphones. Met deze app kun je vaarroutes plannen, maar ook brugbedieningstijden en actuele scheepvaartinformatie checken en zelf de op afstand bedienbare bruggen het hele jaar door laten openen. De op afstand bedienbare bruggen zijn in de app te herkennen aan een icoon. De handige app is in het Nederlands, Duits, Engels en Fries en wordt voortdurend bijgewerkt. Jij kunt helpen om de app nog beter te maken. Dus mis je informatie of heb je andere opmerkingen? Dan kun je daar in de app melding van maken.

 

Download de app

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.